FeaturedKöşe Yazıları

Dede, torun: Lamborghini




Tasarım bir otomobilin herşeyidir. Ne kadar teknolojik olursa olsun, tasarımıyla sizi kendine hayran bırakmıyorsa o otomobil bir hiçtir ama eğer tasarımıyla sizi kendine aşık ediyorsa o bir İtalyan’dır.

Bir traktör üreticisiyken Ferrari’ye sinirlenip otomobil üretmeye başlayan Lamborghini gelecekte yapacaklarının farkında değildi. Dünyanın en güzel otomobillerini ve tarihe yön verecek otomobilleri ürettiklerinde ise Lambo, artık bir traktör üreticisi değil bir devrimin öncüsüydü.

Bertone tasarım stüdyosu tarafından 66’da Lamborghini Miura tasarladığında nirvananın eşiğinde bir model yaptıklarının farkındalardı. Fakat Miura, “Ford GT40” ve “Ferrari 250 LM” ile benzer bir tasarıma sahipti ve her ne kadar zamanının en hızlı aracı olsa da rakipleri LeMans’da kendilerini kanıtladıkları için isimleri her zaman Miura’nın bir adım önünde yer aldı.

miura

Bu geride kalmışlığın farkında olan Lamborghini, efsane tasarımcı Marcello Gandini ve Bertone tasarım stüdyosu ile birlikte gelecekte bile adından söz ettirecek, yepyeni, farklı ve çok hızlı bir otomobil tasarlamak istedi.

Bu istek dünyanın en prestijli otomobil fuarı olan Cenevre Otomobil Fuarı’nda hayat buldu. Lamborghini Countach, yukarı doğru açılan kapıları, jilet gibi keskin hatları ve fütüristik tasarımıyla 70lere yeni bir soluk getirecek bir otomobil olmuştu.

countach

1974 yılında Lamborghini, Countach’ı satışa sunduğunda bu canavar ortada konumlandırılmış ve arka tekerlere gücü ileten 4 litrelik bir V12 motora sahipti. Countach’ın motoru 375 beygir güç üretebiliyor, 0-100 km hızlanmasını yalnızca 5.4 saniyede tamamlıyordu. 290 km/h son hıza sahip olan bu canavar güçlü motorunu 5 ileri manuel şanzıman ile kombinliyordu.

countach1

Countach o kadar güzel bir arabaydı ki konseptinin ilk halka gösterildiği 1971 senesini de sayarsak yaklaşık olarak 20 yıl boyunca üretildi. Bir araba çıkaracaksınız ve yalnızca ufak makyaj operasyonlarıyla o arabayı 20 yıl boyunca satacaksınız. Kulağa ne kadar imkansız geliyor değil mi? Fakat bu bir gerçek.

Countach geçen yirmi yılda yalnızca 2049 adet üretildi. Üretilen araçlardan 1975 model LP400 modeli Haziran 2014 yılında yaklaşık 1 Milyon Pound’a açık arttırmada satıldı.

countach2

Ne Lamborghini’nin ne de Marcello’nun nasıl bir otomobil yaptıklarından ve dünyayı ne denli değiştirdiklerinden haberleri yoktu. Countach, Lamborghini markasının Mona Lisa’sıydı. Tasarımıyla eşsiz fakat tasarım diliyle yeni bir çığır açan sanat eseriydi.

Bu eserin sanatçısı Lamborghini, 2011 yılına geldiğimizde bizlere 1971’de olduğu gibi Cenevre Otomobil Fuar’ında 21. yüzyılın çizgileriyle harmanlanmış fakat o eski Lamborghini ruhundan birşey kaybetmemiş bambaşka bir otomobille çıkageldi; Lamborghini Aventador.

aventador

1993 yılında Feerucio Lamborghini’nin izlemeye gittiği boğa güreşlerinde hayvanlardan birinin adıydı Aventador. Ve takvimler 2011 yılını gösterdiğinde bu isim dünyanın en vahşi otomobiline etiket olacaktı. Bakışlarındaki vahşiliği, çizgilerinin boynuz kadar keskin olması ve inanılmaz estetik duruşu Aventador ismini ne denli hak ettiğini bizlere gösterir nitelikte.

Aventador geçmişine saygılıydı. Dedesi gibi yukarı doğru açılan kapılara, dünyanın en vahşi bakışlarına ve en önemlisi tıpkı dedesi Countach gibi kusursuz hislere sahipti. Hani bir otomobile bakmaya doyamazsınız ya… İşte bu, işte bu koca boğayı anlatabilmek ya da anlatamamak için kullanacağımız kelimelerin birleşimi : Bakmaya doyamadığınız otomobil.

aventador1

Dış görünüşünde kaybolduğumuz bu koca boğanın kalbinde 60 derecelik açıyla konumlandırılmış, dedesinden gelen geleneği 21. yüzyıl teknolojisi ile harmanlamış ve aracın ortasında konumlanan 6.5 litrelik bir V12 motor var. Bu motor 8,250 rpm’de 700 beygir güç ve 5,500 rpm’de 700 Nm tork üretiyor. Vahşice!

lambo4

Yalnızca 2.9 saniyede ve 30 metrede 0-100 km/h hızlanmasını tamamlayan koca boğamızın son hızı ise 370 km/h. Bir istatistik daha vermek gerekirse siz daha Lamborghini Aventador LP700-4 diyemeden bu araç çeyrek mil (400m) yol yapacaktır. Bu da 10.6 saniye ve 220 km/h hız demek (Ne oldu dudaklarınız mı uçukladı?).

aventador2

Aventador’da sıradan gözüken fakat hiç de sıradan olmayan bir şanzıman var. 7 ileri ve yarı otomatik bir şanzıman. Graziano Transmissioni üretimi bu şanzımanın sahip olduğu vites aralığı o kadar kısa ki değil göz açıp kapatıncaya, göz kapatana kadar vites değiştiriyor. Bahsettiğimiz bu değer ise yalnızca 50 milisaniye.

aventador3

Lamborghini’nin iki evladı Countach ve Aventador arasında tam 40 yıl var. Şöyle geriye dönüp baktığımızda babalarımızın rüyalarını süsleyen Countach, hala bizimde uykularımızı kaçırmayı başarıyorsa Lambo bu işi doğru yapıyor diyebiliriz. Aventador’a da bakın. Bakın ve onu hissedin. Onun rüyalarınıza girmesine izin verin. Ve unutmayın ki bir 40 yıl sonra da hala Aventador ve Countach’tan bahsedecekler. Ve bizler bu tasarımlara şahit olduğumuz için onlarla övüneceğiz.

lambo

Harun Şen

Like Mr. Clarkson said: POWEEEEER !!!

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Yeni editörler size söyleyecek bir çift lafım var : Siz her gün bu tarz yazılar yazın , köşe yazısı yazın , hep yazın , daima yazın , çok güzel oluyor elinize sağlık 🙂

  2. Yanlışım varsa düzeltin. Miura ilk RMR yol makinesi olmalı. Hatta bugün “SS.” araçlara baktığınız zaman ana hatların oluşmaya başladığı nokta olarak görülebilir.. Öte yandan yarış karşıtı politika izleyen Lamborghini’nin motor sporlarının çılgınlar gibi sevildiği o dönemlerde bu işlere bulaşmak istemeyişi birazcık negatif bir durum.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu