Haberler

DB11 nasıl kaçıyor, nasıl tutuyor?




Geçtiğimiz Mart ayında Cenevre Otomobil Fuarı’nda lansmanı yapılan, kısa sürede Türkiye’den rekor sayıda sipariş alan ve Eylül ayından itibaren teslim edilmeye başlanması beklenen DB11’in son ayarlamaları halen bitmedi. Seri üretim öncesi, kamuflajlı prototip otomobiller üzerinde yapılan testlerle, modelin süspansiyon ve çekiş kontrol ayarları yapılmaya çalışılıyor. İnşallah tutturabilirler.

Bu test aşamasında Bridgestone’un İtalya’daki test parkurunda İngiliz Auto Express’ten otomobil gazetecisi Steve Sutcliff, DB11’i test etme şansı yakalamış. Auto Express ekibi testten 10 dakikalık bir video çıkarıp yayınlamış. Video, aylardır hakkında çok konuşulan, merak edilen, epey ümit bağlanan ve henüz bırakın piyasaya çıkmayı en son halini bile almamış bir model hakkında olması itibariyle bence çok değerli. Dolayısıyla Steve Sutcliff’in yorumları da öyle.

Videoda Steve abi DB11’den yeni DB9 diye bahsederek onun ne kadar dengeli ve efsane yol tutan bir GT olduğunu anlatıyor. Videonun tamamını izlerseniz göreceksiniz ki, Steve abi DB11’i neredeyse öve öve bitiremiyor. Dahası, Aston’un turbo beslemeli V12’sini, size söylemesek hayatta turbosu olduğunu anlamazsınız diyerek öyle bir zirveye taşıyor ki bunun doğrulanacağı ya da yalanlanacağı anı iple çekiyorum. Hele hele, Türkiye’den gelen rekor sayıdaki siparişi düşünce DB11 hakkındaki yorumları epey merak ediyorum. Artık, Steve abinin bu yorumlarında İngiliz onurunun etkisi var mıdır yok mudur, birkaç ay sonra Aston’culara sorup öğrenmek gerekecek.

Aston Martin’in büyük bir iddiasıyla gelen turbo beslemeli V12’nin yorumlanması bir kenara, yine çok güvenilen tutuş özellikleri de videoda yorumlanıyor. Hatta yorumlanmakla kalmıyor, DB11 ıslak zeminde deneniyor. Motorun sesini iyi dinleyip özellikle bu ıslak zemin görüntülerini de iyice hatim etmek DB11’i tanıyayım diyenler için birebir.

Mercedes AMG ortaklığıyla geliştirilen, DB11’in 5.2 litrelik V12’si, stroku azaltılıp teknolojisi artırılan, iki adet turboyla beslenen, gücüne güç katılan DB9’daki 6.0 V12’den gelmişti. Bu makinayla DB11’in 3.9 saniyelik bir 0-100 km/h hızlanması ve 322 km/h son sürat verileri verilmişti.

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu