Bas Gaza

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

kutu149

Asfalt Kurutucu
7 Eyl 2016
10
2
595
Sizlere ''Bas Gaza!'' başlıklı yazımda Türkiye Cumhuriyeti'nin 2015 Devlet Bütçesi gelirlerinden yaralanarak motorlu araç kullanıcılarını az da olsa elimden geldiğince aydınlatmak istedim.Öncelikle motorlu araç kullanıcısı bir bireyin ödediği başlıca vergi kalemlerine şöyle bir bakalım.
1-Motorlu Taşıtlar Vergisi
2-Motorlu Taşıt Araçlarına İlişkin ÖTV
3-Petrol ve Doğalgaz Ürünlerine İlişkin ÖTV
Bildiğiniz gibi bir motorlu araç alırken bu üç vergi haricinde KDV, gümrük vergisi , eğitime katkı payı gibi bir çok vergiyi ödemek zorunda kalıyoruz.Ama biz bu yazımıda sadece bu üç vergi üstünden konuşacağız.
Öncelikle MTV yani motorlu taşıtlar vergisi ile başlarsak. 2015 yılında toplanan MTV miktarı 8.983.898.000 TL bu da 2015 yılı devlet bütçe gelirlerinin %1.93 üne denk geliyor.
Bu bir kenarda dursun bir de 2015 yılında motorlu taşıtlardan alınan vergi miktarına bakalım. 2015 yılı içerisinde motorlu taşıt araçlarına alişkin ÖTV adı altında toplanan ÖTV miktarı 17.068.872.000 TL bu da 2015 yılı devlet bütçe gelirlerinin %3.67 sine denk geliyor.
Petrol ve doğalgaz ürünlerine ilişkin ÖTV'ye geldiğimizde ise öncelikle şunu belirtmek gerekiyor.Kullanılan petrol ve doğalgaz ürünlerinin tamamı ulaşım için kullanılmıyor.TUİK verilerine göre akaryakıtın %11'i ulaşım araçlarına kullanılıyor.Ama şu da var.Petrol kullanılarak üretilen son ürün ihraç edildiği zamanda ÖTV iadesi yapılıyor.Böyle birçok istisna var.Bu nedenle biz ne kadar Petrol ve doğalgaz ürünlerine ilişkin ÖTV'in %11'ini alsakta aslında ÖTV gelir içerisinde motorlu taşıt kullanıcılarının cebinden çıkan miktar gelirin büyük bir kısmını oluşturuyor.Biz bunu bilemeyeceğimiz için sadece %11 lik kısmını değerlendirmemiz içerisine alıyoruz.O da yaklaşık 5.662.908.350TL yapıyor.Bütçe gelirinin yaklaşık %1.21'ine denk geliyor.
Kısaca sırf ÖTV ve MTV açısından baktığımızda Türkiye'nin yıllık bütçesinin %6.81'ini motorlu araç kullanıcıları oluşturuyor.Kısaca Türkiye'nin %6.8 ine araç kullanıcıları bakıyor diyebiliriz.Şimdi ''Adamlar yol yapıyor'' diyen kardeşime sesleniyorum.Karayolları Genel Müdürlüğünün 2015 yılı içerisinde harcadığı para 7.246.304.000TL bu da genel bütçenin %1.52 si yapıyor.Ha üstüne aldıkları paradan sözetmiyorum.Üstüne diyeceksiniz belediyeler de yol yapıyor.Yapıyor da hayrına mı yapıyor? Sokağına asfalt attığı vatandaştan asfalt parası alıyor.Ha bir de üstüne kestikleri trafik cezalarından elde ettikleri gelirden söz etmiyorum bile.Köprü yapıyorlar diyen kardeşime tek sözüm var.Köprüyü yap,işlet,devret modeli ile yapıyorlar.Onun parasını da vatandaş ödüyor.Kısaca vatandaştan hem yol yapıcaz diye para alıp , vatandaşın parası ile yaptırdıkları yolu vatandaşa para ile kullandırtıyorlar.Bu da yetmiyor.O yolun reklamını da vatandaşın cebinden çıkan para ile yine vatandaşa yapıyorlar.Kısaca vatandaşın parası ile vatandaşa reklam yapıyorlar.

Kısaca devlet büyüklerimiz diyor ki ''Bas Gaza Aşkım Bas Gaza 2023 yakın kim tutar seni bas gaza.''

Kaynakça:

http://www.gib.gov.tr/
http://www.tuik.gov.tr/

Not: Yazıyı sosyal medyada ve diğer forumlarda paylaşmak isteyenler.Nickimi belirterek istediği yerde paylaşabilir.
Forum Donanım Haber : Automobilista
Otopark.com Forum: kutu149

 

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,191
45,762
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Taşıtların vergisi konusunda gerçekten çok acımasız ve zalim bir düzen olduğunu herhalde hepimiz kabul ediyoruzdur. Yol ve ulaşım konusunda ise, eğer bir hükümet başa geçiyorsa, göreve talip oluyorsa, sosyal devlet anlayışı gereği zaten vatandaşlarının güvenli, rahat ve sorunsuz bir ulaşım yapabilmelerini sağlamakla mükelleftir. Yani yol ve ulaşım konusu ekstra yapılan bir şey değil, tam aksine zaten her devletin vatandaşına vermesi gereken bir hizmettir. Özel Tüketim Vergisi ( ötv) çevreye ve insan sağlığına zarar veren ürünlerin kullanılmasının asgari düzeye indirilmesini yani azaltılmasını amaçlayan bir vergi türüdür. Avrupalı devletler bunun bilincinde olduğu için gelişmiş ülkelerin bir çoğu taşıt vergisini emsiyona göre düzenler. Bizim ülkemizde ise tam tersine motor hacmi üzerinden değerlendiriliyor. Yani ötv denilen verginin alınış amacıyla bizim ülkemizdeki amacı birbiriyle uyuşmuyor. Buna ek olarak, emekli bir kişinin 1.6 hacminde alacağı bir araca verdiği parayla, yılda trilyonlar kazanan bir şahsın 1.6 hacmindeki araca vereceği vergi miktarı aynı oluyor. Üstelik bu zenginlerin şirket üzerine araç yapıp vergiden düşürme gibi korunma, ayrıcalıklı tutulma gibi hakları da var. Nereden bakarsanız bakın haksızlık dolu bir düzen maalesef.
 
  • Beğeni
Tepkiler: fksarall
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım