Bir abi tavsiyesi alabiliryim.

seydv

Seydi
Profesör
Beta Programı
8 Eyl 2016
120
116
1,235
27
İstanbul
Marka
Volkswagen
Öncelikle sizden bir akıl abi tavsiyesi bekliyorum.
Aklıma takılan karar veremediğim konu aracımı satıp üstüne bişeyler koyup değiştirmelimiyim. Yoksa bakımını yapıp kullanmaya devamı etmeliyim.

2010 model Ford Focus 1.6 tdci trend x paket araç sahibiyim. İlk göz ağrım denebilir.
Aracım şuan 147 binde 20 bin tl civarı hasar kaydı mevcut parça parça benden önceki sahibi bayandı. Aracımda değişen yok sadece boya var. Tavanda kaputta falan boya yok. Lokal boyalar mevcut şase direkler podyelerde işlem yok hatasız motoru yürüyeni yaşı ve km göz önünde bulundurulduğunda iyiydi. Allah’a şükür şuana kadar sıkıntı çıkarmadı sürüşü zevkli aracımdan memnunum. Kışlıklar vardı aldığımda bana bir masrafı yaz lastikleri ile frenlerden şikayetçiydim disk balata hidrolik sıvısı hepsini değiştirdim baya iyileşti birde motor takozlarını değiştirdim. Bu oldu yağ bakımı baskı Balata falan aldığımda değişmişti. Şimdi aracımın 2 ayda muayenesi var. Aynı zamanda yağ bakımına 2 bin km kaldı bu bakımda triger değişecek anlıcamız 2 ci ayda masrafımız var. Birde dizel araç km yükseliyor ileride daha fazla masraf açar mı başıma onuda bilmiyorum. Aracımın ederi şuan 45 bin tl civarı aracı satıp üstüne bişeyler koyup uzun dönem kullanacağım. Bişeylere mi baksam yoksa masrafını bakımını yap hiç maceraya atılma bin arabana mı dersiniz. Aklımda olan BMW 316i aslında 2007-2009 arası e90 kasaları seviyorum. 1.6 atmosferik motor beni tatmin eder diye düşünüyorum. Ama alacağın arabanın ne alemde olduğunu bilmediğim için yağmurdan kaçarken doluya tutulmak istemiyorum. Veya farklı bir marka araçta öner’e bilirsiniz. Benzinli manuel olursa sevinirim. Biraz fazla uzattım galiba kusura bakmayın.
 

bt

Takipçi
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,005
7
51,307
6,820
Kocaeli
Marka
Opel
Konuya ikinci elde taze arabayı bile alamayarak canı yanmış biri olarak duygusal yaklaşıyorum istem dışı. Sıfır araba al deyip kestirip atasım geliyor. :)
Şaka bir yana, elindeki araç sorunsuz devam ediyorsa, elinde tutmanı tavsiye ederim. Alacağın arabanın ne durumda olacağını bilemezsin. Hele de ikinci elde bmw filan telaffuz ediyorsun, anladığım kadarıyla şöyle güzel sürüş makinası bulursan net tercihin olacak gibi duruyor. 2 ay sonra arabaya masraflar edeceğini söylüyorsun ama ikinci eldeki arabaların çoğunda araç sahipleri tıpkı senin gibi "masraf zamanı geliyor, şu masraflarını yapmadan elden çıkarayım" kafasında oluyor. Yani şu anki arabana etmekten kaçındığın masrafı, alacağın ikinci el araca büyük ihtimalle yine gömeceksin. "Tüm bakımları yapıldı, marşa bas git" tarzı ilanlara çok da itibar etmemeni öneririm. Tabii bu söylediklerim, alacağın arabanın kendi araban gibi sorunsuz olduğunu varsayarsak geçerli. Gizli ayıpları veya vadesi dolmak üzere olan bir sürü parçası olabilir. Zamanında 12.500₺ paraya aldığım arabaya alır almaz temiz 5000₺ para gömmüştüm. O sayede 5 yıldır hala binebiliyorum. İkinci elde durumlar maalesef böyle.

Bu arada kendi aracın km ilerleyince masraflar çıkarır mı diye endişe ediyorsun da, alacağın araçtaki riskten daha yüksek değil. Aracında klasik dizel potansiyeli olan yakıt sistemi ve turbosu dışında iki olası sorun var: Biri direksiyon kutusu, diğeri de gem modulü. Bunlar dışında taş gibi arabadır o kasalar. Gem modülü sorununa çok sık rastlanmaz. Önce göstergelere vurur. Yetkili servis maliyeti çok 2-3 bin civarıdır yüksektir ama oto sanayide iyi elektronikçilerde onarımı mümkündür. Bunun dışında bir de direksiyon kutusu vardır. O da oto sanayide 1000₺ içerisinde çözülür. Ama şimdi gidip bmw gibi premium bir araba alırsın, 2 ay sonra xenon far gider, 2-3 binlik oluverirsin. Onarılırken bir bakarsın daha önce değiştirilirken dandik montajdan oluşan bir arıza olmuş filan diye de öğrenirsin, insan kahrolur. Küçük kazası vardı derler direksiyon pompası hasarlanmıştır ama çalışıyor idare eder demişlerdir, aldığında 3 manevralı bir park yaparken direksiyon kilitleniverir. Binlerce lira da oraya sıkışır. Bunun gibi onlarca kötümser senaryo yazılabilir.

Arabanın 300-400 bin km yapmış örneklerini ilanlarda çok görüyorum. Maşallah sağlam da tasarlanmış bir modeldir, yukarıda yazdıklarımdan anlayacağın üzere biraz hakim olduğum bir araç.

Ben de çok uzattım farkındayım. Özetle benim tavsiyem aracını bir süre daha elinde tutman yönünde olur. Masrafları çıkarsa yaptırırsın, çok bıktırırsa sorunsuz masrafsız şekilde satarsın. Yaptığın yapacağın masrafı, satacağın zaman artan değeriyle kısmen de olsa kurtarabilirsin. Belki o zamana kadar elin daha da bollaşır, bugün bakacağından daha iyi ve daha temiz araçlar bakabilirsin.
 

S.Asil

Quadrifoglio Verde
Destekçi
Beta Programı
Stage 2
16 Eyl 2016
5,684
2
9,601
5,020
Adana
Marka
Alfa Romeo
Bence bin km o kadarda yüksek değil , ben aracımı aldığımda tıkır tıkır yürüyordu ama neye güveneceğim , nasıl güveneceğim , servis bakımlıydı aldığımda , kayıtlarına tek tek göz attım ama içime sindiremedim , 25 bin km o şekilde bindim yağını filtrelerini değiştirdim 3 defa ama ben sürekli uzun yola çıkan ve yolda kalmak istemeyen birisi olduğumdan baştan aşağıya dış etkenlerden etkilenen tüm parçaları değiştirdim , etkilenmeyen yürür aksamın bile parçalarını değiştirim , 190 binden 244 bine geldik beraber ve hala kullanıyorum , evet bende satmak istiyorum ama saçma teklifler ve baktığımda en uyguna benim satmam çok berbat bir duygu oluşturdu kafamda , bende en son neyse ne o kadar masraf yaptım , iyisiyle kötüsüyle hala görecek günlerim var deyip birlikteliğimize devam ediyoruz :) mesela son işlem olarak dpf boşaltımı yaptım ve yazılım yaptırdım aracıma , hem çok daha ekonomik hemde çok atik oldu ve mutluyuz ikimizde bu durumdan :) 5 saat öncesinde ise tekrar filtre siparişleri , silecek siparişi ve ön monroe amortisör siparişi verdim , ben ona bakacağım o bana anlaşıp gideceğiz artık :)

Zamanında 12.500₺ paraya aldığım arabaya alır almaz temiz 5000₺ para gömmüştüm. O sayede 5 yıldır hala binebiliyorum. İkinci elde durumlar maalesef böyle..

Aynı durumdayız bu arada :) ama ben daha fazla gömdüm üzülmeli miyim acaba ? :( daha 2 senemize girmedik bile o_O
 
Son düzenleme:

seydv

Seydi
Profesör
Beta Programı
8 Eyl 2016
120
116
1,235
27
İstanbul
Marka
Volkswagen
@bt evet hocam güzel bir sürüş makinesi bulursam hiç hayır demem. E90 kasa hem tasarım olsun hemde mekanik olarak aynı zamanda sürüşü bende bu aracı tercih konusunda ilk sıramda hoşuma giden bir araç bildiğim kadarı ile çok fazla elektroniği olan bir araç değil. Motor atmosferik şanzıman da manuel olacağı için problem yaşayacağımı sanmıyorum ama dediğiniz gibi basit örnek bir xenon far gider 2-3 bin sıkışır. Periyodik bakımları Allah’ın emri ona bişey diyemem ama ekstra bu tarz masraflar can sıkıcı dediğiniz gibi hiç maceraya atılmadan yapıp periyodik bakımlarını binmek. Cevaplar için teşekkür.
 

by

Reis
17 Kas 2016
3,737
7,355
5,020
İstanbul
Marka
Peugeot
Eski Bmw'lerin çok değişik bir piyasası var, pek uygun oldukları söylenemez. Ayrıca temizini bulmak en önemli kriter.
Belki sürüş anlamında tatmin eder ancak başka hiçbir anlamda tatmin etmeyeceği aşikar. Bir kere yakıt tüketimi fazla, süratli bir araba değil (Focus'tan ahım şahım daha iyi gitmez), masraf çıkardığında düşük meblağlar ile kurtulamazsınız..Bir de segment yükseltirken model yılını düşüreceksiniz ki 2007 model bir E90 iki ay sonra 12 yaşında olacak. Şahsen alternatif bir markaya yönelerek model yılı yüksek bir otomobil tercih ederim..Otomobil ne kadar kaliteli olursa olsun her parçanın bir yıpranma periyodu, bir ömrü var..Mekaniği ve elektroniği geçtim, bu yaştaki bir Bmw'de airbaglerin dahi değişmesi gerekiyor, çünkü airbag'in sağlıklı kullanım süresi 10 yıl..10 yılı geçmiş bir airbag'e üretici patlama garantisi vermiyor
Evet Bmw güzel bir otomobil fakat markayı bir kenara bırakıp kendi elinizdeki şartları göz önünde bulundurup fayda odaklı baktığınızda pek mantıklı bir seçenek gibi durmuyor.
 
Son düzenleme:

DuzboruDownpipe

Reis
Destekçi
Beta Programı
9 Eyl 2016
7,599
18,379
5,020
Kocaeli
Marka
Volkswagen
Eski Bmw almak çok büyük kumar bence. Bizde 2008 E60 520d var emsallerinden temiz olmasına rağmen ara sıra masraf çıkartabiliyor. Ayrıca parçaları da pahalı. Focus’tan sonra yürütme maliyeti olarak sizi çok üzer.
 

seydv

Seydi
Profesör
Beta Programı
8 Eyl 2016
120
116
1,235
27
İstanbul
Marka
Volkswagen
Cevaplarınız için çok teşekkürler. Focus sürüşü zevkli bir araç model yükseltmeye gitsem sizce mantıklı olur mu. 2012 üstü 130 bin km geçmemiş Focus 3 veya tavsiye edebileceğiniz farklı modeller de olabilir.
 

hakikionur

Panpa
Beta Programı
16 Eyl 2016
519
1,270
2,520
30
Marka
Volvo
Hocam e90 316i hem yürümez hem 10-12 lt arası yakar. Uygun temiz bulabilirseniz focus 3 iyi arabadır mantıklı olur
 

alptamer

Profesör
26 Eki 2016
995
1,903
2,270
İstanbul
Marka
BMW
BMW 316i aslında 2007-2009 arası e90 kasaları seviyorum. 1.6 atmosferik motor beni tatmin eder diye düşünüyorum.
1.6 atmosferik gerçekten çok yakıyor. Altından kalkmaya hazırsanız tabii ki güzel tercih. Sakin bir kullanımda 10-12 arasına hazırlıklı olun derim. Özellikle şehir içinde ikamet ediyorsanız.

@bt hocam aslında sorunları süper açıklamış, eğer bu tarz sorunların maddi ve manevi olarak altından kalkabilecekseniz bence güzel bir alternatif. Gelgelelim bu devirde, benzinin artan fiyatlarını da görüyorken bence elindekinizi tutmak daha iyi olacaktır.
 
  • Beğeni
Tepkiler: bt

dthhasan

Hasan H Ayan
Sanmıyorum :)
Beta Programı
23 Ara 2017
4,279
16,180
5,720
çanakkale
Marka
Renault
Bmw 3.16 i nerdeyse iki sene kullandım otomatk vites 2011 modeli vardı bende.ben hiç sorun yaşamadım ama benim arabanın ilk sahibi yaşlı bir teyzeden almıştım piyasadakilerin tamamı apaçi ne yazıkki .aracı 60 binde aldığımda full servis bakımlı-borusan ve motor yüzde 100 çıkmıştı 84 bin km de sattığımda yine yüzde yüz çıktı.kıç atılan bmwlerde motor kulakları yerinden oynayıp ses yapabiliyormuş o bile 4 Bin lira civarı tutuyordu fren değişirken sadece fren değil fren fişi bile deişiyor bazen bakım beklenenden pahalı olabilir.benim bakımlarım 300 lira tutardı.dediğim gibi özlediğim bir araba ama temizini bulabilmeniz lazım.yakıt tüketimi uzun yolda 120 sabit hızla 5.4
Akıcı e 5 trafiğinde 8-8.5
Ortaköy köprü yada şirinevler gibi dur kalkın fazla olduğu trafiğinde falan 12 litre altı imkansız.
Atmosferl motor olmasından dolayı bastıkça gitmez 0-100 yine 13 saniyelerde .
 

lozlevent

Levent
Profesör
9 Mar 2017
582
844
1,820
Marka
Ford
Dizel focus'tan sonra 3.16 atmosferik açık ara üzer. LPG uyumunu da bilmiyorum. Masraflarına katlanırım yeter ki BMW arabaya bineyim diyorsan hiç düşünme al. Duruşu çok güzeldir ve dikkat çekicidir.
 

seydv

Seydi
Profesör
Beta Programı
8 Eyl 2016
120
116
1,235
27
İstanbul
Marka
Volkswagen
Cevaplar için teşekkürler. BMW yi bir süre ertelemeye karar verdim. Bu süre zarfında temiz düşük km kafama göre Focus 3 bulabilirsem onunla devam edeceğim. Bulamazsam aracımın bakımlarını yapıp devam etmeye karar verdim.
 
  • Beğeni
Tepkiler: NeR0N
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım