Clio 4 Ön-Arka Hoparlör Değişimi - Ses Sorunu

Daswagen

Asfalt Kurutucu
4 Ocak 2020
25
17
595
Forum
Clio 4 Joy versiyon ön ve arka hoparlörleri değiştirdim. 4 kapıya da 16 cm pioneer hoparlör takıldı. Arkalar çok güçlü ses verirken, önler neredeyse arkadakilerin yarısı kadar ses verebiliyor. (hoparlörler aynı)

Birkaç yerde daha benzer durum yaşayanlar olmuş. Sebebi ne olabilir? Kablolama vs. artı eksi tekrar tekrar kontrol edildi, değişen birşey yok... (arka kapı soketleri çıkarılıp tekrar test edildi yine önler zayıf)

Joy versiyondaki teypte malum ön-arka ayarı yok, muhtemel 4x20w çıkışa sahip... orj. teyp kaynaklı olabilir mi?

Pioneer TS-F1634R 200 Watt 16 CM 25 RMS 2 Yollu Hoparlör

clio-radio.jpg


achterspeaker.jpg


indir.jpg
 

Berkin

Reis
Yönetici
Admin
7 Eyl 2016
4,061
3
15,315
5,720
26
Istanbul
Marka
Honda
Joy versiyondaki teypte malum ön-arka ayarı yok, muhtemel 4x20w çıkışa sahip... orj. teyp kaynaklı olabilir mi?

Otomobillerdeki ses sistemleri hakkında çok detaylı bilgim yok lakin orjinal teypten ötürü olabilir tabi ki. Besleyemiyor olabilir. Kontrol edilmesi, gerekirse amfi takılması gerekebilir.

Benzer bir durum bizim City'de var. Varsayılan 2 hoparlör olarak gelmişti, arkaya iki tane daha Pioneer taktığımızda arka hoparlörlerden düşük ses gelmesinin yanı sıra, radyonun genel stabilitesi de bozulmuştu. Yeterli gücü sağlayamıyordu.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Daswagen

Daswagen

Asfalt Kurutucu
4 Ocak 2020
25
17
595
Forum
Kafamı karıştıran şu oldu; evet teyp güç sağlayamıyor olabilirdi ancak arkadaki yüksek ses veren iki hoparlörü iptal edince (soketlerini çıkarıyorum) öndeki iki hoparlör yine düşük sesle (tıpkı eski orjinal ön hoparlörler seviyesinde) çalışıyor.. Oysa arka gümbür gümbür.. 😁

Renault teyp üzerinde bir oyun oynamış olmalı, şu an bu ihtimal üzerinde duruyorum.. :rolleyes:

Gelişmeleri yine bu başlık üzerinden paylaşacağım...
 

TuncYcl

Profesör
8 Eyl 2016
731
1,070
2,320
28
İstanbul
Marka
BMW
Dayım Clio 4e ses sistemi yapti. Bu androidli ekranlardan takmak zorunda kalmisti. Orj reno destekleyemiyor diyordu. Onda da bu ekran vardi sanirim. Belki ekranli olan sistem destekliyordur ama fiyat olarak bakinca oem clio ekranina 3 4 verecegime 1.5a anroid alirim diyerek andoridle devam etti.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Daswagen

Testarossa

TomSawyer
Profesör
8 Ağu 2020
599
957
1,820
İstanbul
Marka
Alfa Romeo
Biz de arkadaşıma clio aldık, ses sistemini düzeltmemi istedi kendisi anlamaz,ben de 4 tane iyi hoparlör alıcaktım ama böyle oluyorsa teyp lazım.Acaba normal pioneer falan olur mu yoksa clio 4 için mi almak lazım.
Clioları seviyorum
 
  • Beğeni
Tepkiler: Daswagen

Gökhan61

Gökhan K.
Panpa
Beta Programı
21 Eyl 2016
1,494
1
4,795
4,070
41
Trabzon
Marka
Renault
Hocam ben zamanında icon paket sıfır clio 4 almıştım. Bass reflex portlu yapısından dolayı maalesef öne ne takarsanız takın tam randıman veremeyecek. Araçtan çıkan eski hoparlörlerde arka taraftan çıkanın daha kaliteli daha güzel ses verdiğini hayret ederek izlemiştim. Yani sizin anlayacağınız olay hoparlörün takıldığı yerdeki akustik yapı ile alakalı. Tasarımı kötü oranın. O hava portu sesi bozuyor.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Daswagen

Daswagen

Asfalt Kurutucu
4 Ocak 2020
25
17
595
Forum
yeni hoparlörler 4 ohm, eskilerin üzerinde herhangi bir ibare yok...

20200925_115710.jpg

bass reflex kutusu dışında, yani dışarıda da ön hopalörler aynı şekilde çok düşük ses veriyorlar..

arka soketleri söküp önden çıkan kullanmadığım, orjinal 13 cm hoparlörleri arka kapıda denedim. yine çok güçlü ses verdiler. bugüne kadar ön kapıda resmen %50 kapasitede çalışıyorlarmış...

ne derece etkiler bilemiyorum ama problemin kaynağı ön hoparlörler için kullanılan kablo + teyp gibi duruyor... zira ön hoparlöre gelen kablo çok ince, arkadaki ile baya farklı...

haftasonu tekrar bi gözden geçirilecek...
 
  • Beğeni
Tepkiler: Gökhan61

atoprak

Aydın
Panpa
5 Kas 2016
1,589
2,193
2,520
Aalsmeer
Marka
Yok
Konuyu baştan itibaren okudum .. son mesajlara kadar, benim en güçlü iddam, kapı hacimlerinin veya o bir çeşit "kabinleme" sisteminin tasarım ve hacim farkının buna sebep olabilecek olmasıydı .

Eğer aynı hoparlörler kutu dışında da farklı düzeyde ses veriyorlarsa, o zaman çok büyük olasılıkla ya ana ünitenin ön hoparlör çıkışlarına takılmış bir direnç veya ünitenin içindeki benzer bir uygulama buna neden oluyor...

Kendimi zorlayarak ancak üç olası sebep bulabildim..
1ncisi fabrika ayarları dengede olsa dahi, ön tarafta oturan yolculara gelen ses şiddetini dengelemek (ön arka ayarı yok demişsiniz... bu ağırlık kazandı bende.. )
2ncisi Ön kapıların döşemesi ile alakalı zamanla oluşabilecek sorunları berteraf etmek ... bu düşük bir ihtimal ...
3ncü ve son olarak, ön kapılarda bulunan hoparlörlerin yönü ile alakalı olarak belki verimliliğinin düşük olacağı, toplumun genelinde görülen (halen öylemi emin değilim) "sesin arkadan gelmesi daha iyi, net olur" algısını desteleyecek bir seçin yapılmış olabilir.

@lineman Kablo olma olasılığı çok düşük lakin kablo uzunlukları çok zaten oldukça kısa, taşınan güçte oldukça az... bu güç ve uzunlukta kablonun kayıp/kazancı ancak osiloskop iel anlaşılır. Sorun çok büyük olasılıkla kaynak ile alakalı.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Daswagen

Daswagen

Asfalt Kurutucu
4 Ocak 2020
25
17
595
Forum
Geçtiğimiz gün ön-arka kapılara 13 cm hoparlörler yerleştirip test ettik. Arkadakiler her daim daha güçlü... Orjinal klasik teyp çıkışlarının önlere %50 daha az çıkış sağladığına kanaat getirdik... İlerleyen zamanda belki teyp değişimi düşünebiliriz. Şimdilik bu konuyu askıya alıyoruz...

Yardımcı olmaya çalışan, fikir belirten tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum...
 
Son düzenleme:
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım