Gürcistan'dan otomobil nasıl getirilir?

Berkin

Reis
Yönetici
Admin
7 Eyl 2016
4,055
3
15,290
5,720
26
Istanbul
Marka
Honda

Sosyal medya kanallarından tarafıma iletişim kurmaya çalışanlar oluyor. Ben sadece sayın @saracer hocamızın yazısını birleştirip sizlerle paylaştım, bu konularda bilgim ilgim yoktur.


Merhabalar,

Çok değerli üyemiz @saracer 'in el emeği göz nuru makalesini, sizlerle paylaşıyorum. Sorularınızı forumdan kendisine sorabilirsiniz, ben sadece elçiyim :) Yazım yanlışları var, lakin makale çok uzun. Çok kısa vakte temizleyip düzelteceğim.

Gürcistan'dan Otomobil Getirmek

Az sonra okuyacaginiz bilgilerle ilgili herhangi bir endişeniz olmaması icin önce konuyla ilgili TC resmi Gumruk mevzuatini paylaşıyorum.

GEÇİCİ İTHAL EDİLEN KARA TAŞITLARINA İLİŞKİN GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ
Turistik Kolaylıklar Kapsamı Taşıtlar

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=9.5.14931&sourceXmlSearch=kara&MevzuatIliski=0

Sikca Sorulan Sorular
http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/yolcu-beraberi-tasitlar

Arkadaslar öncelikle size nasıl yasalara uygun araç getirilirden ziyade, malum Batum galericileri insanları nasıl dolandırıyor onu anlatayım.

Galericiler size muhtemelen hicbir sartin aranmadigini, yada aranan şartlarla ilgili problemleri kendilerinin cozdugunu söyleyeceklerdir.
  • 1-2 gunde sizin uzerinize şirket kurup oturum alacaklarını söyleyecekler, en hızlı oturum 10 gunde çıkar, sonrasında oturum kimliği basımı da en az 1-2 gün (normalde 10 gün), bilginize. Aslında bu tamamen kandirmacadir. Zaten bu adamların kullandigi yöntemde buna ihtiyac ta yoktur, çünkü aracı başkasına çıkartacaklar, sadece sizden ekstra para koparmak icin yaptıkları birşeydir bu. 185 gunu olmayan kimse araç çıkartamaz.
  • Araç satisinin yapildigi yere gidersiniz, aracı uzerinize alirsiniz, sonra “185 gununuz olmadıgı icin bi arkadasa vekaletname vermeniz gerek, aracı gümrükten o gecirecek” derler. Bu da aldatmacanın 2. perdesidir. Aslında vekaletname verdiginizi sandiginiz arkadas aracın gercek sahibi olmuştur an itibariyle, fakat siz bunun farkına varmazsınız çünkü gurcu devleti satis aşamasında sizden eski ruhsatı talep etmiyor, siz elinizde adinize düzenlenmiş ruhsatla kendinizi güvende hissetmeye devam edersiniz. (TR deki birçok polis bile buna kanar ama aslında yeterli degildir)
  • Aracı yukarıdaki sekilde TR de kullanan yüzlerce insan var biliyorum fakat cok tehlikeli;
  1. bu sekilde araç tr ye sokulduğunda pasaportunuzda mühürler olmayacak, çünkü 185 gunu olan biri gümrükten gecirecektir.
  2. tr de polis durdurduğunda bu mühürü pasaportunuz da görmezse aracı bağlar, gecici ithalat izninizi iptal eder (tabi nelere bakması gerektiğini biliyorsa !!!).
  3. aracı tekrar yurtdisina çıkarmak istediğinizde, aracı tr ye sokan adami bulmaz zorundasınız, bulsanız da sizden 3-5 bin usd gibi bi ücret talep eder, vs vs
  • Aracı 2 yılda bir giriş cikis yaparak geri sokabileceğinizi söylerler bu da yalan, aracın plakası değişse bile sasi numarasını kontrol ederler ve o araç 185 gün yurtdisinda kalmadan tr ye geri sokamazsiniz. Bu durumda hala 185 gununuz varsa o arabayı satıp baska bir araba almanızı öneririm.

Asagida da tamamen yasal yollarla nasıl Gürcistan dan araba getirilebilir detaylı olarak anlatilmistir. Isteyen arkadaslar yazının sonunda paylastigim linkler uzerinden yasal gumruk mevzuati okuyabilirsiniz.


BIRINCI ASAMA: son 1 yilin 185 gunu yurtdisinda kalma sarti


En onemli asama; Turkiye Gumrugu araci ulkeye sokarken o gun itibariye son 365 gunun 185 gununu yurtdisinda gecirip gecirmediginize bakiyor. Hicbir sekilde oturum izni yada vatandaslik gerekmiyor, sadece tatil yaparak bile bunu yapabilirsiniz. Bu 185 gunu arabayi alacaginiz ulkede gecirme sarti da aranmiyor, sadece Turkiyede olmamaniz gerekiyor, o kadar.

Ayrica 185 gun kesintisiz olma zorunlulugu da yok.

Kac gununuz oldugunu Emniyeti telefonla arayarak TC nizle hemen sorgulatabiliyorsunuz.

Ornegin ben 35 gun irakta calisiyor, 31 gun Turkiyede izin yapiyorum, rotasyonum bu sekilde. Yilda 2-3 kez de yurtdisi tatiline gidiyorum, dolayisiyla 200 gunun uzerinde yurtdisinda kaldigim icin bu sarti rahatlıkla sağlıyorum.

IKINCI ASAMA: Gurcistan oturum izni alinmasi

Gurcistan devletinin resmi web sitesinin linkini paylasiyorum;

http://migration.commission.ge/index.php?article_id=161&clang=1

Turkcesi:

1- Gurcistan da is kurmaniz yada calisiyor olmaniz gerekiyor, Face teki dolandiricilar bunu 2-3 bin USD karsiliginda 10-15 gun icerisinde halletiklerini soyluyorlar (kendi sirketlerinde calisiyor gosteriyorlar yada size bi sirket kurduruyorlarmis) ama ben guvenmiyorum, ayrica yasal da degil.

2- Ogrenci alarak Gurcistanda okuyarak

3- Gurcistan oturumu yada vatandasligi olan birisi size kefil olup, himayesinde oldugunuzu beyan ettigi durumlarda, ki bunun tek basina yeterli olmadigini duymustum, bir sekilde gurcistanda gelirinizin oldugunu devlete kanitlamaniz gerekiyor.

4- Hicbir ulke vatandasliginiz yoksa, yani vatansiz kisiler diye tabir ediliyor

5- Es, anne-baba veya cocugunuzun Gurcu vatandasi olmasi durumunda (SURESIZ)

6- En az 300 bin GEL (lari) bedelinde yatirim yapmaniz durumunda

7- Aile ici siddete maruz kalmis ve bunu ispatlamis kisilere (GECICI)

8- SON OLARAK BENIM DE TERCIH ETTIGIM EN AZ 35,000 USD DEGERINDE BIR MULK (TARIM ARAZISI HARIC) SATIN ALARAK (KISA DONEM) oturum izni alabiliyorsunuz.

Dolayisiyla uzun suren arastirmalarim sonucu Batum' dan ev aldim. Sebeplerini de soyle siralayayim;

- Batum un birkac yil icerisinde cok hizli buyuyecegi ve kucuk Vegas olacagi soylentisi

- Butun uluslarasi buyuk otellerin orda Casinolu oteller acmis olmasi (Hilton, Sheraton, Wyndham, Radisson Blu, Divan ve insaati devam eden bazilari...

- Kira getirilerinin Turkiyeye oranla cok yuksek olmasi (TR de 25-30 yilda ev kendini amorti ederken, Batumda 9-10 yilda ediyor) Ornegin 40 bin USD ye aldiginiz evi 300-350 USD ye kiraya verebiliyorsunuz. (Bu asamaya gelen olursa yardimci olurum, cok puf noktasi var ev seciminde)

- Ozellikle yazin 3 aylik donemde evlerin gunluk 70-100 USD arasinda kiraya verilebilmesi

- Ev fiyatlarinin dolar bazinda yilda %10 deger kazaniyor olmasi

Bunlara ek olarak Gurcistan vatandaslari 2017 basindan itibaren Avrupa birliginde serbest dolasim hakki elde etti, bu durum oturum izni olanlar icin gecerli degil tabi. Benim almis oldugum oturum 1 yillik, 1 yil dolmadan tekrar basvuru yapacagim ve bu sefer 2 veya 3 yillik alacagim, sonraki muhtemelen suresiz olcak. 5 veya 6 yil boyunca oturum iznim olmasi durumunda vatandaslik icin basvuru yapma hakki elde edecegim. Ve sonrasinda AB vatandasi olma imkanim bile olabilir (tabi istersem). Cunku 2-3 yil icerisinde AB ye girmelerine kesin gozuyle bakiliyor, tabi AB kalirmi o zamana bilemem !!!!

UCUNCU ASAMA: Ev Alma ve oturum izni basvurusu

Oncelikle sunu belirtmem gerek, cogumuzun hafizasinda Gurcistan tehlikeli ve mafyalarin kol gezdigi, rusvet ve yolsuzluklarin ayyuka ciktigi bir ulke gibi bilinir. Ewet son birkac yil oncesine kadar oyleydi, fakat adamlara helal olsun, yolsuzlugu bitirmisler, hirsizligi bitirmisler, mafyayi bitirmisler, kanunlar tikir tikir calisiyor, burokrasiyi ortadan kaldirmislar, davalar 2-3 haftayi gecmeden sonuclaniyor vs vs. Eskiden sokaga cikmaya korkan insanlar, simdi kapilarini kitlemeden yatiyorlar.

Yani sozu suraya getirecegim; ev, araba ve oturum almak gibi islemler cok basit ve hizli, bunlarin hepsini bizim eskiden Hukumet konagi dedigimiz yerlere benzeyen “Batumi Public Service Hall”dedikleri yerde yapiyorsunuz.

Ev alirken dikkat etmeniz gereken hususlar:
  • Alacaginiz ev gercekten 35,000 USD nin uzerinde ederi olan bir ev olmali, Cunku aldiktan sonra oturum basvurusu yapmadan once randevu alip devletin experini cagiriyorsunuz. Eve geliyor fotolar cekiyor, notlar tutuyor ve sonra rapor hazirliyor. (Normalde 1 hafta - 10 gun surebiliyor ama ben cok acelem oldugunu soyleyip rica edince ertesi gune cikardilar.) Ben evi 41,500 USD ye almistim exper 41,300 USD fiyat bicti, yani burda onemli olan sizin evi kaca aldiginizdan cok experin evinize bictigi fiyatin 35,000 USD nin uzerinde olmasi.
  • Yeni binada ev almak guzel tabiki ama dezavantajlari var. Orda evler 4 duvar sivali teslim edilir (sanirim bizde karkas deniyor). Herkes icinin duvarlarinin yerine kadar planini kendi cizip insaatini yaptiriyor (mutfak, banyo, pvc, kapilar vs). O yuzden alacaginiz ev yeni bina da ise en azindan ici yapilmis hatta mumkunse mobilyali almanizi tavsiye ederim ki hemen kiraya verebilesiniz.
  • Sizin alacaginiz daire oturuma hazir olsa da, eger bina da ici yapilmamis cok daire varsa insaat isleri bitmek bilmeyeceginden kiralama konusunda sikinti yasanabilir, yani bina cok yeni olmasa iyi olur, 4-5 yas iyidir
  • Alacaginiz evin lokasyonu cok onemli ve Batumdaki en buyuk problemlerden birisi otopark. Otoparki olmayan ev tercih etmeyin.
  • Denizin hemen dibinde ORBI diye bir sirketin yaptigi residence seklinde cok gosterisli binalar var, fiyatlari da gayet uygun gorunuyor. Fakat bu evler daha cok yazin gunluk, haftalik, donemlik kiralamalar icin uygundur cunku daireler arasinda duvar degil, alcipan vardir. Bu binalarda dogalgaz bulunmadigi icin uzun donem kiralamalarda güçlük çekilebilir.
Oturum izniniz basvurduktan 1 ay sonra cikiyor, ucreti 100 GEL diye hatirliyorum. Eger 400 GEL verirseniz 10 gunde cikartiyorlar.

Oturum izniniz onaylandiktan sonra, oturum kartinizi bastirmak icin basvuru yapiyorsunuz, o da 10 gunde hazir oluyormus normalde ama ben durumumun cok acil oldugunu anlatip biraz agladiktan sonra ertesi gun aldim. (aslinda ayni gun vereceklerdi fakat aldigim ev henuz 2 yillik binada oldugu icin sistemlerinde gorunmedi, Tiflisten onay beklediler, o yuzden ertesi gune kaldi)

ARTIK GUMRUKTEN ARABA GECIRMEK ICIN BIR ENGELINIZ KALMADI.

DORDUNCU ASAMA: Araba alimi


Tabiki isin en zevkli oldugu kadar en dikkatli olunmasi gereken tarafidir. Bu zamana kadar yaptiginiz hicbir sey bosa gitmez, guzel bir yatirim yaptiniz bile simdiden. Bundan sonra bunu guzel bir arabayla taclandirmaya geldi sira.

Autopapa ortaasya nin en buyuk otopazari olmakla birlikte kendisi avrupa, amerika ve japonyanin araba mezarligidir. Orda gordugunuz araclarin neredeyse hepsi kazali olup, cok profesyonelce toplanmistir. Hatta Avrupadan getirilen araclarin Adapazari ve Samsun sanayisinde toplandigini biliyorum.

Autopapa ya adim attiginiz anda simsarlar sarar etrafinizi, cogu azeri olup, gurculeri de cat pat turkce bilirler. Sizinle birlikte usenmeden butun pazari gezip size yardimci olmaya calistigina inandirirlar, tabi yerseniz. YEMEYIN !!!

Yani Autopapa yi eleyecek olursak geriye 2 opsiyon kaliyor

1- Araci Gurcistandan sahibinden almak (Kolay ama yine de riskleri olan yol):

Gurcistana gitmeden once www.myauto.ge adresinden secenekleri inceleyerek, kendinize 3-4 alternatif belirleyin. Bu araclarin malum face sitelerinde de yer almamasina dikkat edin. Sahipleriyle gorusup bir ön-pazarlik yapin. Muhtemelen yazan fiyatin 2-3 bin USD altina kadar inerler (telefonda degil arac basinda).

Ekspertiz konusunda iyi olduklarini soyleyemem, kurumsal bir sirket var, fena degil, http://tegetamotors.ge. Yaninizda en azindan motor yada kaportadan anlayan birini goturebilirseniz cok iyi olur.

Alim-satim islemi cok kolay. Autopapa ya gidiyorsunuz bunun icin, once aracin motor sasi nosunu kontrol ettiriyorsunuz. Sonra sira alip once arac sahibi borcu, cezasi varsa onlari oduyor, sonra satisi yapiyorsunuz. Dokunmatik ekrandan istediginiz plakayi seciyorsunuz, deneyerek fiyatlarini goruyorsunuz. (Yanlis hatirlamiyorsam random plaka 50-60 GEL, ozellerde 200 GEL den basliyordu, ben 250 GEL para verdim FO-505-RD icin) Plakalar AA-111-AA seklinde oluyor istedginizi yazabilirsiniz, eger sizden once birisi almamissa tabi.

  • Bu arada orada herhangi bir tanidiginiz varsa acele etmeyin derim, mutlaka kelepir iyi durumda araclar dusecektir. Ben daha gitmeden birkac hafta once bir tanidigim, bir turk arkadasinin arabasini (VW Toureg) onermisti. 32 bin diyor ama 28 e aliriz demisti, gittigimde 20 bine dustugunu hatta 17 ye kadar alabilecegimizi soyledi ama ben istemedim.
2- Araci Avrupadan getirmek (mesakatli, uzun suren fakat guvenilir yol):

Oturumunuzu aldiktan sonra, arabayi istediginiz bir Avrupa ulkesinden satin alip surerek yada tirla veya gemi ile Batum a getiriyorsunuz. Orada gumruk islemlerinizi yapip (1 gunde yapılabildiğini söylüyorlar ama tecrübe etmedim), Gurcu plakasini takiyorsunuz. (Gumruk islemlerini maliyetini hesaplayan bir link var https://www.myauto.ge/en/calculator )

Bu yolun guzel tarafi avrupadaki arabalar cok daha guvenilir, ozellikle almanyadan bir araba aliyorsaniz ve kazasiz olarak satiliyorsa, sizi kandirma sanslari yok. Malum yasalar cok kati oldugundan 5 yil sonra dahi aracta aldiginiz tarihten once gerceklesmis bir kaza oldugu tespit edilirse. Saticinin sizden araci ayni fiyata geri alma zorunlulugu var, hatta faiz ve cezasi ile birlikte…

Ama dedigim gibi pek kolay sayılmaz, deger mi? TR de 500 bin tl ye alacaginiz bir arabayi ordan 150-160 bin tl ye mal edebilirsiniz, karar sizin…
________________

Yukaridaki bilgilerden de anlasilacagi gibi ben 1. yolu yani direk Gurcistan dan araba getirmeyi tercih ettim. Neden diyeceksiniz;

  • Oncelikle amacim ilk olarak Turkiye de satin alamayacagim bir spor arabaya sahip olup hevesimi almakti. Mustang ve Camaro gibi Amerikan arabalarinin Gurcistanda avrupadan cok daha ucuz oldugunu gordum.
  • Eger yurt disinda calismaya devam edecek olursam 2-3 yil sonra da, (yada isi birakir birakmaz) yani hala 185 gun sartini saglar durumdayken, avrupadan Alfa Romeo Giulia QV yada 3.0 dizel bir jip (Cayenne, X5 yada Range Rover) getirip gurcistanda gumrugunu yapip turkiyeye getirmek istiyorum.

BESINCI ASAMA: Gumrukten gecis ve sonrasi

Aslinda en kolay asama diyebiliriz. Arac ruhsati sizin adiniza ise, oturum kimliginiz varsa sadece 15 dakika icinde sinirdan gecmeniz mumkun (tabi bayram seyran degilse).
  • Once Gurcu kapisindan geciyorsunuz, sadece damga vurup gonderiyorlar, yani gurcu gumrugunun sizin arabayi disari cikarmaniza hicbir itirazi yok aslinda.
  • Sorunu cikartan yani bizim kapiya geciyoruz 100-200m ilerde. Araci ariyorlar gumruge tabî birsey varmi diye.
  • Sonra giseye yaklasiyorsun, pasaport ve oturum ve ruhsati veriyorsun. Gumruk polisi ilk olarak 185 gununun olup olmadigina bakiyor. Varsa 20 adim ilerdeki sigorta kulubesine yonlendiriyor.
  • Yaklaşık 230 TL karsiliginda 3 aylik zorunlu trafik sigortasi yaptiriyorsunuz. Daha uzun sureli yapmiyorlar fakat sigorta sirketinin ankara subesinin telefonu policenin uzerinde yaziyor, zaten gorevli de isaretleyip size veriyor. Burda dikkat edilmesi gereken birsey var, 3 aydan sonra sigortayi 1 yillik yapmak isterseniz fiyat cok yuksek cikiyor (2-3 bin tl gibi), o yuzden 3 ay- 3 ay seklinde 230 x 4 seklinde yillik ~920 tl halletmis oluyorsunuz. (unutmayin bu sigorta sadece turkiyede dahil olacaginiz bir kaza da karsi tarafin hasarini karsilar, yani Turk devleti kendi vatandaslarinin araclarini korumak icin bu sigortayi zorunlu tutuyor, yurtdisindan gelen araci degil.)
  • Daha sonra giseye geri donuyoruz pasaportumuza aracin vizesinin tarihini vuruyorlar, yani 2 yil sonraki o gun.
VE MUTLU SON, ARTIK SINIRDAN AHESTE AHESTE GECEBILIRSINIZ :D

ALTINCI ASAMA: Turkiye de kullanim


Turkiye de araci kullanirken mutlaka:
  • pasaportunuz,
  • aracin ruhsati
  • sigorta policeniz yaninizda bulunmali. Eger polis pasaportta aracin vize tarihinin yazili oldugu kaseyi gormezse arabayi baglar, cezayi basar ve gecici ithalat izni iptal olur, gecmis olsun :D Araci cezayı ödemesi durumunda tr ye sokan (yani pasaportuna isli olan) kisi teslim alabilir ancak.
Araci kimler kullanabilir? Ben ve ben araç icindeyken ailem (acil durumlar icin gecerli)

YEDINCI ASAMA: Aracsiz yurtdisina cikis

Herkes icin olmasa da benim icin en mesakkatli kisim diyebilirim. Cunku en onemli kisim bu, 2 yil suresince aracsiz her yurtdisina cikisinizda havaalanina yada herhangi bir gumruk mudurlugune Taahhutname birakmaniz gerekiyor.

Taahhutname (mevzuat in en altinda ornegini bulabilirsiniz):

Bu taahhutname ile sizin yurtdisina aracsiz cikis yapacaginizi ve bu sure içerisinde aracinizin belirtmis oldugunuz adreste park halinde bulunacagini ve kimse tarafindan kullanilmayacagini gumruk e arz ve taahhüt etmis olursunuz.

Bu taahhutname verilmezse yada arac gumruk otoparkina birakilmazsa, arac yurtdisina cikarilirken 10 bin tl uzerinde bir para cezasi ile karsilasabilirsiniz. Gumruk otoparkina max 30 gün olmak uzere hiç bir ücret ödemeden birakabilirsiniz ama tavsiye etmem, aracın basına birşey gelirse kimsenin sizi dinleyeceğini düşünmüyorum !!!

Konuyla ilgili her turlu sorunuza bilgim dahilinde seve seve cevap vermeye calisirim :D Iyi forumlar…
 
Son düzenleme:

g.c.

Gökhan
Panpa
27 Eki 2016
1,528
2,696
3,570
Aydın
Marka
Mitsubishi
Hiç sıkılmadan baştan sona okudum. Oldukça açıklayıcı ve akıcı bir içerik olmuş. Elinize sağlık. @saracer @Berkin
Mümkünse bir araç içinde(tercihen Mustang :)) video haline de getirilmeli bu söyleşi.

Özellikle yurtdışında yapılan yatırım kısmı benim daha çok ilgimi çekti. 40bin dolarlık bir bütçe ile ayda 300-400 dolar getiri elde edebilmek oldukç acazip ve otomatikman elde edilecek oturum izni ve hatta belkide EU vatandaşlığı sebebi ile çocuğumun geleceği için araştırmam gereken bir konu.
 

by

Reis
17 Kas 2016
3,737
7,355
5,020
İstanbul
Marka
Peugeot
Şu 180 gün problemi olmasa E60 535d'yi alıyordum geçen sene 25k gibi komik bir rakama
 
  • Beğeni
Tepkiler: saracer

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Hiç sıkılmadan baştan sona okudum. Oldukça açıklayıcı ve akıcı bir içerik olmuş. Elinize sağlık. @saracer @Berkin
Mümkünse bir araç içinde(tercihen Mustang :)) video haline de getirilmeli bu söyleşi.

Özellikle yurtdışında yapılan yatırım kısmı benim daha çok ilgimi çekti. 40bin dolarlık bir bütçe ile ayda 300-400 dolar getiri elde edebilmek oldukç acazip ve otomatikman elde edilecek oturum izni ve hatta belkide EU vatandaşlığı sebebi ile çocuğumun geleceği için araştırmam gereken bir konu.
Tesekkurler, Ciddi ciddi dusunursen elimden geldigince yardimci olurum.
Şu 180 gün problemi olmasa E60 535d'yi alıyordum geçen sene 25k gibi komik bir rakama
Aslinda bu konu ile ilgili sadece bir sekilde muafiyet var onu eklemeyi unutmusum.
Yurtdisindan emekli olanlardan 185 gun sarti aranmiyor, tabi bu durumda ornegin araci Almanya dan alabilmek icin oturum, cifte vatandaslik vs gerekecektir. Zaten Almanya dan emekli olanlarin cifte vatandaligi oluyor.
Birileri bu konuyu alıp videosunu yapmadan @sinan reyizin @saracer ile videosunu çekmeli.
Olabilir :D
 

by

Reis
17 Kas 2016
3,737
7,355
5,020
İstanbul
Marka
Peugeot
Tesekkurler, Ciddi ciddi dusunursen elimden geldigince yardimci olurum.

Aslinda bu konu ile ilgili sadece bir sekilde muafiyet var onu eklemeyi unutmusum.
Yurtdisindan emekli olanlardan 185 gun sarti aranmiyor, tabi bu durumda ornegin araci Almanya dan alabilmek icin oturum, cifte vatandaslik vs gerekecektir. Zaten Almanya dan emekli olanlarin cifte vatandaligi oluyor.

Olabilir :D

Emeklilik olayını da düşündüm. Dedemin adına alayım dedim ancak o benim için çok daha meşakkatli iş
Yani almasına sorun yok ancak işin prosedür tarafında daha başka sorunlar çıkıyor. Bir de yaşlı insanlar, 2 sene sonra aracı dışarı çıkaracakken hastalık vb.. sebeple gelememe durumu olabiliyor
Bu arada ben aracı Avrupa'dan alacaktım. Gürcistan'da satılan araçlara güvenmiyorum. Hepsi olmasa da ciddi bir kısmı çalıntı, kaçak yollarla giriş yapmış olabiliyor. İyi araştırıp almak gerekiyor, bu Gürcistan'dan TR'ye araç getirme olayının da cılkı çıktıktan sonra adamlar da iyice ipin ucunu kaçırdı.

Ayrıca kondisyon olarak EU araçları çok daha düzgün. Almanya'da veya Viyana'da 160k'da bir aracın temizliği ve kondisyonu buradaki 40-50k km'deki araçlarla eşdeğer. Adamların yolları (her Avrupa ülkesi için geçerli değil) düzgün, yokuş yok denecek kadar az, ve aşırı eğimli değil. Dolayısıyla araçlar yorulmuyor, yıpranmıyor.
Hele öyle araca modifiye yapayım, pıstırayım yok bilmem nasıl far takayım. Polise bir denk gelirse öttürüyor. Kazalı araçla trafiğe çıktı diye bağlanan araç gördüm..Araçtaki problem de sadece kapı sacının göçmesi. Yani öyle TR'deki gibi kafama göre araç kullanıp istediğimi yapayım durumu yok..

Kısaca yılın 6 ayı yurt dışında yaşamıyorsanız o iş yaş
 
Son düzenleme:

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Emeklilik olayını da düşündüm. Dedemin adına alayım dedim ancak o benim için çok daha meşakkatli iş
Yani almasına sorun yok ancak işin prosedür tarafında daha başka sorunlar çıkıyor. Bir de yaşlı insanlar, 2 sene sonra aracı dışarı çıkaracakken hastalık vb.. sebeple gelememe durumu olabiliyor
Bu arada ben aracı Avrupa'dan alacaktım. Gürcistan'da satılan araçlara güvenmiyorum. Hepsi olmasa da ciddi bir kısmı çalıntı, kaçak yollarla giriş yapmış olabiliyor. İyi araştırıp almak gerekiyor, bu Gürcistan'dan TR'ye araç getirme olayının da cılkı çıktıktan sonra adamlar da iyice ipin ucunu kaçırdı.

Ayrıca kondisyon olarak EU araçları çok daha düzgün. Almanya'da veya Viyana'da 160k'da bir aracın temizliği ve kondisyonu buradaki 40-50k km'deki araçlarla eşdeğer. Adamların yolları (her Avrupa ülkesi için geçerli değil) düzgün, yokuş yok denecek kadar az, ve aşırı eğimli değil. Dolayısıyla araçlar yorulmuyor, yıpranmıyor.
Hele öyle araca modifiye yapayım, pıstırayım yok bilmem nasıl far takayım. Polise bir denk gelirse öttürüyor. Kazalı araçla trafiğe çıktı diye bağlanan araç gördüm..Araçtaki problem de sadece kapı sacının göçmesi. Yani öyle TR'deki gibi kafama göre araç kullanıp istediğimi yapayım durumu yok..

Kısaca yılın 6 ayı yurt dışında yaşamıyorsanız o iş yaş
Zaten Dedenin getirdigi araci sen kullanamazsin, oyle bir alternatif yok.
Avrupa araclar, avrupadan alinmali.
Gurcu araclarinin calinti vs oldugunu ben de duymustum ama prosesi kendi gozlerimle gordugum icin cok mumkun olabilecegini sanmiyorum. Satis esnasinda sasi ve motor numarasina kadar devlet gorevlisi kontrol edip kaseliyor (rusvet falan imkansiz).
 

Patri

Profesör
22 Eyl 2016
258
440
1,395
Bu youtuber'ların hiç bilgisi olmadığı halde, gündemde olan, insanların ilgisini çeken konular hakkında videolar yapmalarına ayar oluyorum. Ortalık bilgi kirliliğinden geçilmiyor. Öyle bir anlatılıyor ki sanırsın 2 dk'da yurtdışından aracı alıp getirip kullanıyorsun. Ama yazıda görüldüğü gibi bir araba alabilmek için ev yatırımı bile yapılmış.

Bende çifte vatandaşım, AB vatandaşıyım ama TR plaka araç kullanıyorum. Bazı insanlar enayi gözüyle bakıyor ordan ucuza getirmek varken neden burdan araba alıyorsun diye. Sorsan ortamlarda hepsi milliyetçi ama devlete 5 krş vergi ödememek için her şeyi yaparlar :)
 

Bebebiskuvisi

Profesör
9 Eyl 2016
432
736
1,645
Yurtdışından klasik araç getirmekle ilgili bir kılavuz da güzel olabilir aslında. Alttaki gibi bir bilgi buldum da yine bunları yaşayan birinden dinlemek daha güzel olur.

Klasik otomobil ithal edebilmenin kosullari su sekildedir: *Aracin en az 35 yasinda olmasi *Aracin hasarsiz olmasi. (gümrükte ekspertiz devlet tarafindan yapiliyor) *Vergiler motor hacmine göre degismekle birlikte 2 lt üstü ab üyesi ülkelerden %190 ab disindan %218 *Bakanliktan ithalat izni alinmasi *Aracin nakliye dahil en az 18000 dolar degerinde olmasi (araci 500 dolara bile alsaniz devlet minimum 18000 dolardan hesapliyor) *Bunlarin haricinde TSE, gümrük vs içinde 6 - 7 bin TL. Yani yurt disindan bir klasik ithal etmek için minimum maliyet 39 bin dolar oluyor.
 

by

Reis
17 Kas 2016
3,737
7,355
5,020
İstanbul
Marka
Peugeot
Zaten Dedenin getirdigi araci sen kullanamazsin, oyle bir alternatif yok.
Avrupa araclar, avrupadan alinmali.
Gurcu araclarinin calinti vs oldugunu ben de duymustum ama prosesi kendi gozlerimle gordugum icin cok mumkun olabilecegini sanmiyorum. Satis esnasinda sasi ve motor numarasina kadar devlet gorevlisi kontrol edip kaseliyor (rusvet falan imkansiz).

Kullanabiliyorsun..Dedenin yanında olması koşuluyla :D
Gürcistan'daki çalıntı araçlarla alakalı çok fazla haber yapıldı. Tabi bu her aracın çalıntı olduğu, herkesin işi bu şekilde yaptığı anlamına gelmiyor

http://www.haberturk.com/gundem/haber/1086352-kacak-luks-otomobillerin-yeni-guzerghi-gurcistan

6 ay yurt dışında ikamet etmiyorsan yasal olarak araç getirmek imkansız. Adamlar buna rağmen Türkiye'deki yüzlerce kişiye hiçbir sorun çıkmaz diye Gürcü plakalı otomobil sattı. Halen daha trafikte görüyorum. Bunu yapan adam kaçak otomobil de satar, çalıntı otomobil de satar. Neticede bilmediğin bir ülkeden aracı vasıtasıyla araç alıyorsun. Prosedürü bilmiyorsan otomobilin geçmişini karşı tarafın anlattığı kadarıyla bilebilirsin
 
Son düzenleme:
  • Beğeni
Tepkiler: kekum34 ve saracer

sindoma61

Senkromeççi
1 Şub 2018
1
1
95
slm arkadaslar, yaziniz cok guzel cok aciklayici elinize emeginize saglik, benim sorum su , ben moldova dan almayi dusunuyorum moldovada pasaport alicam oturum falan sorun degil alabiliyorum gurcistanda yapilan islemlerin aynisini mi yapmam gerekiyor? simdiden tesekkurler,.
 
  • Beğeni
Tepkiler: saracer

aiginas

Senkromeççi
1 Şub 2018
1
1
95
türkiyede üniversite okuyorum ve mavi kart'ım var yurtdışından araba getirebilir miyim bu konuda bilgisi olan var mı ?
 
  • Beğeni
Tepkiler: saracer

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
slm arkadaslar, yaziniz cok guzel cok aciklayici elinize emeginize saglik, benim sorum su , ben moldova dan almayi dusunuyorum moldovada pasaport alicam oturum falan sorun degil alabiliyorum gurcistanda yapilan islemlerin aynisini mi yapmam gerekiyor? simdiden tesekkurler,.
185 gununuz varsa ewet diger islemler kabaca ayni olacaktir, sigorta vs. Ama orda aracin yillik vergisi fln varmidir bilemiyorum.
 

canerpeh

Düz Yol Gazcısı
2 Şub 2018
17
14
145
Merhaba,

Konu hakkında bilgi almak istiyorum. Benim yakın bir akrabam avusturyadan emekli olup tekrar türkiye'ye yerleşti.
1. olarak şuan istese gidip gürcistandan araba alıp gelebilir mi ? Bildiğim kadarı ile yurtdışından emekli olanlarda 185 gün kalma şartı yok.
2. olarak aldığı aracı sadece kendisimi kullanması gerekiyor eğer başkası kullanırsa problem yaşanırmı ?
3. olarak aldığı aracın sigortası türkiyede geçerli oluyormu.

Tşk.
 
  • Beğeni
Tepkiler: saracer

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
Merhaba,

Konu hakkında bilgi almak istiyorum. Benim yakın bir akrabam avusturyadan emekli olup tekrar türkiye'ye yerleşti.
1. olarak şuan istese gidip gürcistandan araba alıp gelebilir mi ? Bildiğim kadarı ile yurtdışından emekli olanlarda 185 gün kalma şartı yok.
2. olarak aldığı aracı sadece kendisimi kullanması gerekiyor eğer başkası kullanırsa problem yaşanırmı ?
3. olarak aldığı aracın sigortası türkiyede geçerli oluyormu.

Tşk.
1. yanilmiyorsam akrabanizin su anda avusturyadan araba almasinda bir engel yoktur, bu durumda araci avusturyadan almasi daha mantikli, gurcistandan alirsa oturum izni olmadan tr ye geciremez.
2. normalde kendisi kullanmasi gerekiyor (pasaportuna isli olan kisi), ama polis bircok zaman 1. derece akrabalarin kullanmasina izin verebiliyor. Ayrica ruhsat sahibi arac icinde oldugu durumda da 3. sahislarin kullanimi mumkun
3. araca gumrukten gecerken sadece trafik sigortasi yapiliyor ki bu sigorta kaza aninda karsidaki aracin hasarini karsilar. Kendi aracinizi korumak icin araci aldiginiz ulkede turkiyeyi de kapsayan uluslararasi bir kasko sigortasi yaptirmaniz mumkun fakat cok tavsiye etmiyorum. Kaza durumunda cok ugrasabilirsiniz, yada araci satin alinan ulkeye getirin burda yaptiralim diyebilirler !!!
 
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım