HABER İspanya Rallisi'nde neler oluyor?

icanbekar

Yönetim
Editör
Moderatör
8 Eyl 2016
27
5
595
28
İstanbul
Perşembe günü başlayan İspanya Rallisi’nde artık son güne gelindi. Geride kalan üç günde neler yaşandığını gelin yazımızda inceleyelim.

13 Ekim Perşembe

Rallide ilk gün, deneme etabı olan Shakedown ile başladı. Son derece gevşek toprak yollarda koşulan etapta en iyi süreyi Sebastien Ogier yapsa da, Fransız pilot İspanya’nın yerlisi Dani Sordo’nun aslında kendisinden daha iyi olduğunu itiraf etti.

WRC.COM – Shakedown


Michelin Motorsport – Shakedown


WRCantabria – Shakedown


Ardından akşamüstü saatlerinde Barselona şehir merkezindeki açılışla İspanya Rallisi resmen start almış oldu. 3,2 km’lik sokak etabında sürpriz bir şekilde en iyi süre Estonyalı Ott Tanak’tan geldi. Ott Tanak, Shakedown etabında Kris Meeke ile aynı süreyi yaparak dördüncülüğü paylaşmıştı. Sokak etabında iyi işler yapabileceğini ispatlayan Estonyalı, yine de arka diferansiyelinden şikayetçiydi.

14 Ekim Cuma

Cuma günü, Caseres 1 toprak etabıyla başladı. Yağmurla beraber iyice gevşeyen zeminde Kris Meeke etabın hemen başlarında takla atmaktan kurtulamadı. Etabın ardından zemini “korkunç” olarak tanımlayan Hyundai pilotu Thierry Neuville ise bu etapta birinciliği aldı. Belçikalının ardından gelen Hayden Paddon, Sebastian Ogier’nin üstünde ikinciliği almış oldu.

Cuma günü, toprak zemin Bot 1 ve asfalt-toprak karışık Terra Alta etaplarının geçilmesiyle rallide toplam 4 özel etap geçilmiş oldu. Bu noktaya gelindiğinde şampiyonluğunu almak için burada olan Sebastien Ogier ağırlığını koydu ve birinciliğe yerleşti. Neuville’in ardından üçüncü sıraya yerleşen Fin pilot Jari-Matti Latvala ise kötü geçen ilk iki etabın ardından toparlanmış oldu. Kendi evinde yarışan Dani Sordo ise dördüncü sırada kaldı.

WRC.COM SS 1 – 3




Beşinci özel etap Caseres 2, sabah geçilen Caseres 1’nin etabının ters yönlü haliydi. SS 5’e gelindiğinde yağmur durmuştu durmasına ama zeminin çamurlu ve aşırı gevşek hali daha da artmıştı. Nitekim bütün pilotlar da zemini ilkinden daha ağır vaziyette buldu.

Bu zor koşullarda şampiyonluk için burada olan Ogier, durumunu riske etmedi ve sahneye yerli kahraman Sordo çıkıp SS 5’ten itibaren birinciliğe yerleşti. Latvala ise etabı iyi götürürken bitişe yakın bir noktada süspansiyon arızası yüzünden kenara çekti.

9859_JariMattiLatvala-Spain-2016_001_896x504.jpg

Latvala’nın süspansiyonu kırılan Polo R WRC’si Kaynak: wrc.com
Sonrasında SS 6 ve 7 de geçilip gün tamamlanmış oldu. Bu etaplarda da müthiş bir iş çıkaran yerli kahraman Sordo, genel sıralamada da Ogier’i de altına alıp birinciliğe çıktı. Bu Sordo için çok önemliydi çünkü 1991’den beri Dünya Ralli Şampiyonası takviminde olan İspanya Rallisi’nde son yerli şampiyon 1995 yılında Toyota pilotu Carlo Sainz olmuştu. Aradan geçen 21 yılın ardından İspanya Rallisi’ni kazanmaya yaklaşan Sordo, gün sonunda oldukça heyecanlıydı.

WRC.COM SS 5 -7


15 Ekim Cumartesi

Cumartesi gününün ilk iki etabında Jari-Matti Latvala geri döndü. Düne göre daha rahat olan temiz asfalt yollarda geçilen etaplarda Latvala bu sefer şansızlığını kırarak iyi süreler elde etti. Sonraki iki etapta ise Ogier birinciliği elde etti ve genel sıralamada Sordo ile aradaki farkı biraz olsun kapattı.

SS 8’den 15’e kadar tam 8 özel etabın koşulağı günde hava koşullarının daha elverişli olmasıyla pilotlar daha rahat bir gün geçirdi. Ancak yine de hemen bütün pilotlar aşırı önden kopmalardan şikâyetçiydi.

SS 10’da İrlandalı Citroen DS 3 pilotu Craig Breen’i ciddi sorunlar karşıladı. Etabın ortasında ön aksın sorunlarıyla ilgilenmek zorunda kalan Breen, bu yüzden bir dakika kaybetti.

SS 12’de Neuville’den hızlı geçiş (video: e-rally.net):

http://www.otopark.com/wp-content/u...07_1618693951758573_1142360253040427008_n.mp4
SS 12’de attığı spinle 40 saniye kaybeden Latvala, bir sonraki etapta ikinciliği alabildi. Gelecek sezon için tüm içtenliğimle Latvala’ya artık bol şans diliyorum!

Ralliyi iyi götüren Norveçli Andreas Mikkelsen SS 12’de takla atarak yarış dışı kaldı. Bu da demek oluyor ki Sebastien Ogier bu ralliden sadece 1 puan dahi alsa şampiyon oluyor.

WRC.COM – Mikkelsen kaza anı



SS 13’ün sonunda Ogier rüzgari esti ve Fransız pilotun Dani Sordo’yla arasındaki süre farkı 2,5 saniyelere kadar inmiş oldu. SS 12’de ikinci, SS 13’te ise üçüncü olan Sordo’nun Ogier’le olan farkın kapanmasıyla ilgili olan sorusuna verdiği yanıt ise işin gerginliğini anlatıyordu: “Bundan daha fazlasını yapmak imkansız. Limitin üstünde değilim ama üzerindeyim. Bundan daha hızlı gidemem. Çok sinir bozucu bir durum.”.

Cumartesi gününü kapanış etaplarına gelindiğinde ise Sordo sabahtan beri korumaya çalıştığı liderliğini daha fazla elinde tutamadı. Ogier’in liderliği ele almasıyla, Mikkelsen’in yarış dışı kalmasını da hesaba katarsak, şampiyonluk kupası Barselona’da kalkacak gibi duruyor.

WRC.COM – SS 12 – 14


Michelin Motorsport – İspanya Rallisi’nde 2 gün


İspanya Rallisi’nin kalan dört etabı da asfalt yollardan oluşuyor. Bu durumun Ogier‘in işini kolaylaştıracağı aşikar, zira toprak ve toprak-asfalt etapların olduğu Cuma günü Ogier kendini geri çekmişti. Cumartesi günü ise temiz asfalt yollarda rüzgar gibi esen Fransız, bütün gün İspanyol Sordo‘nun ensesinde kalıp sonunda liderliği almıştı. Hemen hemen Cumartesi günüyle aynı koşullarda geçecek olan Pazar gününde de Ogier muhtemelen işi götürecek. Tabii burada akıllara geçen yılki Power Stage etabı gelmiyor değil. Hatırlanacağı üzere Ogier ralliyi lider götürüyordu ve son etapta anlamsız bir hatayla yarış dışı kalmıştı. Ogier’in bu hediyesiyle Andreas Mikkelsen kariyerindeki ilk kez Dünya Ralli Şampiyonası’nda bir ralliden galip ayrılmış olmuştu. Kaderin işi, bu kez kendisi yarış dışı kaldı… Neyse, Ogier bu kez benzer bir hata yapmaz herhalde!

Son olarak, yarın (Pazar) sonuncusu Power Stage olmak üzere dört özel etap daha koşulacağını belirtelim. Unutmadan Power Stage’in saat 13.00’da NTV Spor’dan naklen canlı yayınlanacağını da hatırlatalım.

İspanya Rallisi 2016
1 arasında 16






























Bu yazıyı ana sayfa portalımızdan okumak için tıklayınız..
 
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım