Bedirhan

Reis
Yönetici
Admin
Destekçi
8 Eyl 2016
6,278
21,696
5,320
26
Avcılar-Darıca
Arkadaşlar merhabalar, Logitech G29 direksiyon setimin pedalları son zamanlarda oldukça fazla kendi kendine basılı kalma, özellikle gaz pedalında ayağınızı gazdan çektiğinde %30-40larda takılı kalma sanki temassızlık yapma gibi bir problemi yaşıyordum. İnternetten biraz bakındığımda bu problemin pedal kısmının içinde birikmiş olan tozdan kirden oluştuğunu gördüm.
@Berkin 'e de sorduğumda kontak spreyi ile temizlemem gerektiğini ve nasıl yapacağımı anlattı sağolsun. :D
İnternette çok fazla bu problemi yaşayan var bende bir kaç fotoğrafla bir şeyler yazmak istedim umarım faydalı olur.

Öncelikle pedalların üstünde ki metal kısımları alyan ile söküyoruz. Vidaları karıştırmamakta fayda var boyutları farklı.

136730a4-aef9-4b07-b7f4-97d82f2e0277.jpg


Ardından pedalları ters çevirip arka tarafta ki Gümüş renkli vidaları sökmemiz gerekiyor. Pedalları komple ayırmak istemiyorsanız siyah vidaları sökmeye gerek yok üst kapağı kaldırmak yetiyor temizlik için.

Bu kısımda tırtıklı parçanın arkasında gizlenmiş gibi olan 2 adet vida var onları da sökmemiz gerekiyor kapağı ayırmak için.

43cfb57d-f901-48ed-9aa4-67fbc903229d.jpg



Vidaların hepsini söktükten sonra üst kapağı bu şekilde ayırıyoruz. Kablo bağlantıları takılı olduğu için onlara zarar vermeyecek şekilde ön taraftan tutarak dikkatle kaldırmak gerekiyor.

0ded8a32-f4b6-4817-baf1-c9901680eeb2.jpg


Benim setim 3 yıllık ve yılın 6-7 ayı kutuda duruyor, manzara bu şekilde (Bu yine biraz temizlenmiş hali ayıp olmasın diye :D ) . Bu problemin oluştuğu parça olan (yuvarlak metal kısım) potansiyometrenin içerisinde ve bağlantılarında çok fazla miktarda toz, pislik birikmiş. Süpürge ile tozları bir çekip kalan kısımları da tüy bırakmayacak şekilde nemli bez ile temizledim.

a8b2fee1-5ce5-4b97-97bc-890faf4ccba7.jpg



Potansiyometre ve bağlantılarına sıkmak için "Yağsız Kontak Spreyi" kullanmak gerekiyormuş. İnternetten almanızı tavsiye edebilirim, ben Gebze'de yaklaşık 12-13 adet elektronikçi gezdim ne olduğu belirsiz olan spreyleri bu iş görür diyip 50 TL'ye itelemek isteyen bile oldu. Bu civarlarda oturan varsa AYPİ Elektronik (Stadın az ilerisinde, Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi karşısı) diye bir yerde buldum 22 TL.

9d6fe46d-fd5b-43e3-8379-3255fec4a02d.jpg


Gerekli gördüğünüz yerlere iyice sıkıyorsunuz bu spreyi, uçucu olduğu için 1-2 dakika içinde kuruyor.

3fc5f45b-ab61-4c35-87cc-eeec4c946fe3.jpg


Ardından aynı şekilde kapatıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken dışarı çıkan data kablosunun kanalına oturtarak ezmeden kapatmak. Ufak bir çıkış yeri var ona dikkat etmek gerekiyor kabloya zarar vermemek için. Onu oturttuğunuz zaman kapak düzgünce yerleşecek vida delikleri denk gelecektir, vidaların hepsini sıkıp ters çevirebilirsiniz.

10f197fe-0872-4344-a1f4-2e2e0a0c5672.jpg



Bu işlemleri uyguladıktan sonra pedallar gerçekten kendine geldi. Sadece gazdan ayağımı çektiğimde ufak tefek oynamalar oluyor ama zamanla biraz daha düzelecektir kesinlikle önceki gibi kendi kafasına göre takılmıyor pedal :D

Bu problemden muzdarip bir çok kullanıcı var denemelerini tavsiye eder, iyi gazlamalar dilerim hatatat
 
Son düzenleme:
  • Beğeni
Tepkiler: bt ve alfhonso

Berkin

Reis
Yönetici
Admin
7 Eyl 2016
4,061
3
15,315
5,720
26
Istanbul
Marka
Honda
Çok teşekkürler. Bende eğer mümkün olursa bir sonraki sefer sökerken videoya çekerek burada paylaşmak isterim.

Sökerken mutlaka dikkat edilmesi gerekilen nokta, kablolar çok ince. Özellikle ilk sökerken kapağı bir anda açarsanız koparma ihtimaliniz var. Buna dikkat etmenizi öneririm.

Bedirhan potansiyometre (pedalın yanındaki yuvarlak olan parça) ve o iç kısmı temizlemiş. Yapılması gerekilen temizlik tam olarak bu. Potansiyometre'ye direkt kontak sprey ile girişebilirsiniz. Çok kısa sürede uçuyor. Kurulamıyorsunuz. Ama öncesinde tozları almak lazım.

Daha derine inmemiş ama ben pedal ve yay bağlantılarını da söktüm (içeriyi daha rahat temizleyebilmek için, özellikle dişliyi). Yalnız sökerken pedalın yanından pedalın dişlinin hangi dişine girdiğine bakın. Takarken de aynı yere takmanız lazım. Herkeste aynı, YouTube'da aratsanız bulursunuz ama zaman kaybetmemek için en iyisi.

Dişliyi temizlerken ben çok hafifçe tozunu aldım çünkü ses yapmaması için yağlanmış. Yağı alıp götürmek istemedim.

Son olarak önemli bir not, neden bilmiyorum ama ben pedalları temizledikten sonra kasayı kapatmadan bir deneyeyim dedim ve oyunda gaz bir türlü %100 basmıyordu. Saatlerimi harcadım neyi yanlış yaptım diye. Kasayı komple topladıktan sonra oluverdi. Belki bana denk gelmiştir bilmiyorum ama kasayı komple kapattıktan sonra denemek lazım :)

Ve üzücü bir haber ama bu temizlik işlemi uzun vadeli bir işe yaramıyor. Bende gaz ve debriyajda problem olmamasına rağmen fren halen çok hafif hafif basıyor. Bazende potansiyometreniz ölmüş olabiliyor, bu durumda onu değiştirmek lazım.

Dikkat: Potansiyometreyi asla komple söküp parçalarına ayırmaya kalkmayın. Firma tarafından dikkatlice kalibre edilmiş oluyor, kalibrasyon bozulursa daha büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım