Sürüş ve Drift Teknikleri
Eğer ralli, drift , pist yarışlarını takip ediyorsanız, pilotların kullandıkları bazı tekniklere gözünüz çarpmıştır. Bu yazımda bu tekniklerin neler oldukları hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Ağırlık transferi (Pandül) , Scandinavian flick , Feint Drift
Bu teknik rallide sıkça kullanılır ,özellikle kaygan zeminlerde aracın dengesini ani bir şekilde bozarak arka tarafın hafiflemesi sağlanır, arka tekerleklerin tutuşu azalır ve keskin virajlar normalden daha hızlı şekilde dönülebilir.
Ağırlık transferi yapmak için araç kullanırken oluşan güç transferlerini iyi anlamanız gerekiyor. Yapmadan önce ne yaptığınız gerçekten bilmeniz gerekiyor. Araca etki eden kuvvetleri bilmelisiniz.
Kaygan zeminler alıştırma yapmak için en uygunudur , kuru asfaltta yapmak için yüksek hıza ihtiyaç vardır bu yüzden başlangıç için kaygan zeminler idealdir.
- Aracı viraj merkezinin dışında konumlandırın çünkü virajın dışında yere ihtiyacınız olacak. Viraja girmeden önce frenle işinizi bitirmiş ve gerekli hıza düşmüş olmanız gerekiyor.
- Hafifçe direksiyonu viraj dışına çevirin, aşırı bir harekete ihtiyaç yoktur sadece içte kalan tekerlekler için ağırlık transferini başlatmak içindir.
- Hemen ardından direksiyonu diğer tarafa çevirin aracın bütün ağırlığının geçişini sağlayın.
- Aracın arkası kaymaya başlayacak – Bu kayma, viraj yarı çapını ufaltacak ve keskin virajların hızlı bir şekilde dönülmesini sağlayacaktır.
İşte güzel örnekler..
Sol ayak freni (Left foot braking)
Sol ayak freni, önden ve 4 çeker otomobillerin etkin ve süratli biçimde kullanılabilmesi açısından en önemli sürüş tekniklerinden birisidir. Sağ ayak alışıldığı şekilde gaz pedalına basılı durumdayken sol ayağın da fren pedalına basmasıyla uygulanmaktadır. Bu teknik aşağıda sıralanan durumlarda kullanılmaktadır.
Aracın istenilenden az dönmeye (understeering) başladığı durumlarda (basit olarak önden çekişli bir araca viraj içerisinde gaz verilmesi durumunda veya çok hızlı olarak viraja girildiğinde) dönüş yarı çapını küçültmek.
Aracın çok fazla zıplamaya meyilli olduğu engebeli yüzeylerde zıplamayı sınırlandırmak
Turbo otomobillerde yavaşlamak için gazdan ayağı kaldırmaya gerek bırakmaması sonucu turbo basıncının düşmemesi ve aracın daha çabuk süratlenmesini sağlamak..
Önemli bir faydasıda reaksiyon zamanınızın önemli ölçüde düşmesi.
Sol ayak fren yapmaya alışık olmadığı için çok pratik yapmak gerekir. Kaygan zeminlerde aracı viraja hazırlamak için çok az bir sol ayak freni ile aracın arkası kaydırılabilir ve aracın burnu istenilen yöne çevrilebilir. Aracın arkası çok kayarsa fren gücünü azaltarak aracı istenildiği gibi dengede tutulabilir.
Trail Braking (İz fren tekniği)
İz fren tekniği sürücünün geç fren yapmasını sağlar ve ideal dönüş için ağırlığın transferini sağlar. Bu teknikte viraj dönüş sırasında fren hala uygulanır ve kademeli olarak fren gücü azaltılır. Bu tekniği go kart yarışlarında çok net görmek mümkündür. Pist, ralli ve diğer motorsporlarında da sıkça kullanılır. Eğer çok fazla frende kalırsanız spin atabilirsiniz bu sebeble fren gücünü ayarlamak antreman ister.
Heel and Toe ( Topuk ve ayakucu)
Heel : Topuk
Toe : Ayak ucu
Özellikle yüksek güçlü otomobillerde kullanılan bu teknik , vites düşüşlerinde lastiklerin kitlenmesini önler, şanzımana binen yükü azaltır , şaft takozu , diferansiyel gibi yürüyen aksam parçalarını korur.
Vites düşüşlerinde lastiklerin kilitlenmesini önlemek için sağ ayağınızın ucuyla fren yaparken topuğunuzla da gaz vererek motor devrini, düşürdüğünüz vitese göre dengelersiniz ve yumuşak bir vites düşüşü elde edersiniz.
Heel and toe yapmak için aracın pedalları buna müsait olmalıdır, günümüzde çoğu otomobilin pedalı buna çok elverişli değil ama imkansız da değil.
Honda S2000,Bmw M3 , M5 gibi otomobillerde mutlaka kullanılması gereken bir tekniktir. Hem alışınca çok keyiflidir hem de gereklidir.
Shift Lock
Bu teknik heel and toe’nun tam tersi diyebiliriz. Bir drift tekniğidir ve hızlıca vites düşürerek arka tekerleklerin kitlenmesi sağlanır ve drift başlatılır. Genellikle kaygan zeminlerde kullanılması yürüyen aksam için daha sağlıklıdır.
Clutch Kick Drift ( Debriyaj tokatlama :))
Eğer güçsüz, manuel arkadan itiş bir araca sahipseniz bu teknik olmazsa olmazlardan biridir. Kayma esnasında gücün bittiği yerde debriyaja basarak motorun tekrar devirlenmesi ve driftin devam edilmesi sağlanır. Güçlü otomobillerde de drift başlatmak için kullanılır izleyiciler için de izlemesi keyiflidir.
Hand brake drift (El freni )
Anlatmaya gerek yok 😀
Tüm drift tekniklerinin anlatıldığı ansiklopedi niteliğinde olan Drift Bible ‘ı izlemenizi tavsiye ederim. Kendinize dikkat edin , bu teknikleri insanları tehlikeye atacak yerlerde yapmayın!!
abi çok güzel detaylı bir anlatım olmuş özellikle Heel and Toe tekniğini merak ediyordum çok sağol 😀
Sol ayak fireni tekniğini deniyorum sıkça hatta köyde abartıp öğrenirken balata kokuttuğum olmuştur, eğer tek başıma acele bir yere gidersem viraj da pandül peşine Heel and toe, eğer rampa virajsa pandül sol ayak fireni 🙂 .. espsiz focus tdci
bu güzel yazınızdan dolayı teşekkür ederim.ağırlık transferi yöntemi benim en çok hoşuma giden oldu.bu yazıların devamını bekliyorum.drift bence çok önemli bir şey çünkü kişinin araçla bir bütün olmasını sağlıyor.yoğun trafikte yapılmasına karşı olsamda boş trafikte denemek insana deneyim katıyor.drift yapmamak bence bir eksikliktir,bunu karlı, çamurlu, kontrolün zayıf olduğu yollarda anlıyoruz.bu gibi bilgileri insanlara anlatabilirsek olumsuz şartlarda kaza oranlarımız düşecektir.ama apachiler cılkını çıkartmazsa.
Abi çok faydalı bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık.
Ellerine sağlık abi süper yazı.