Haberler

Ducati’ den Motosikletçiler için Hava Yastığı




Otomobil hava yastıkları bugüne kadar sayısız hayat kurtardı ancak bir motosiklet üzerine hava yastığı koyma fikri oldukça düşük seviyede bir güvenlik faktörü. Çözüm ise sürücünün ceketine hava yastığı koyma fikri ile bulundu. Ducati Motosiklet dünyanın ilk kablosuz hava yastığı ceketini üretmek için giyim firması DAINESE ile birlikte çalışmaya başladı. Motosiklet tutkunları hatırlayacaklardır Moto Gp sürücüsü Marc Marquez 337 km hızla kaza yaptığında onu Alpinestar  Tech-Air’ in hava yastığı sistemi 50 milisaniye içerisinde devreye girerek sırt ve omuzunu yere düşmeden 30 milisaniye içerisinde gereken yere konuşlanarak korunmasını sağladı. Geleneksel hava yastığı ceketlerinde elektrik kordonunun çekiştirilmesi ile devreye giriyor. Ducati D-Air kablosuz aktif edilmesi ile milisaniyelerden kazanıyor.

Ducati motosikletçilerin güvenliğini sağlamak için Multistrada S Touring Bike ile birlikte kendisi D-Air veriyor. Jiroskop sensörler motosikletin ön ve arkasında bulunarak yaklaşık 25 milisaniye öncesinden kazayı tespit edip sinyal göndererek 5 cm kalınlığındaki boyun hava yastığını açması 15 milisaniye sürüyor. Ducati’ ye göre hava yastığı sistemi göğüs travmasını %92 oranında azatabilir ve arkadan gelebilecek yaralanmaları da %82 oranında azaltabilir.

Ceket için henüz hiçbir perakende fiyat mevcut değil Multistrada ile birlikte gelen D-Air 16,450 £. Alpinestar Tech-Air 5000 $’ dan daha fazla fakat yerine yeni bir can koyamazsınız. Bologna’ da yapılan basın toplantısında Ducati CEO’ su Claudio Domenicali; “Müşterilerimize onları önemsediğimizi söylememiz gerek. DAINESE ile birlikte geliştirdiğimiz sistem tek bir can dahi kurtarabilirse o zaman bu iki şirket bütün bu çabasını geri kazanmış olacak.” dedi.

Volkan Hasköy

1995 İstanbul doğumluyum. Çocukken yan koltukta yaşadığım heyecanımı şimdilerde hem direksiyonda hem de Otopark.com ailesinde yaşıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu