Köşe Yazıları

Kalbi Bir Atanlar




Ancak bunu bir seviye ileri taşıyıp, araba alırken karar vermemizde en önemli etmenlerden biri olan motoru ortak kullanan firmalar son yıllarda artmış durumda. Aynı çatı altında üretim yapan farklı markaların ortak güç üniteleri kullandığını artık biliyoruz. VW grubunun araçları (Skoda, Seat, VW, Audi, Lamborghini vb.) aynı motorları kullanıyorlar, aynı şekilde FIAT grubu da (Alfa Romeo, Lancia, Chrysler…). Ancak birbirleriyle rekabet halinde olup da birbirlerinden motor alıp verenler de var. Son kullanıcı olarak bunlardan kolay kolay haberdar olamıyoruz. Bu yazıda söz konusu motorları büyüteç altına alacağım.

1.3 MultiJet

FIAT üretimi bu motor belki de Türkiye sınırları içinde sayıca en fazla olanı. İtalyanların en başarılı motorlarından biri olan ünite FIAT içerisinde JTD olarak anılmayı seviyor. Tanıdık geldi değil mi? Birazdan bu ismin başka nerede kullanıldığını hatırlayacaksınız. 1.3 MultiJet’i yolda gördüğümüz tüm FIAT taksiler dışında kullananlar az değil. Opel Astra, Corsa ve Meriva’ların 1.3 CDTi üniteleri aslında üstüne Opel amblemi yapıştırılmış MultiJet’lerden başka bir şey değil. 2000’lerin başında FIAT ile GM’in yaptığı ve başarısızlıkla sonuçlanan ortaklığın işe yarar tek meyvesi bu oldu. Eğer bu motor olmasaydı Opel’in raflarında kullanabileceği tek seçenek 1.7 dizel kalıyordu ki mevcut vergi sisteminde Opel benzer satış rakamları yakayamazdı.

Opel dışında bu motoru kullanan markaların sayısı oldukça fazla. Türkiye’ye gelmeyen modellerin üstünden kabaca ve hızlıca geçelim. FIAT’la yaptığı yeni anlaşma ile TATA bu motorları kullanmaya başladı, bunun dışında ülkemize gelmeyen yeni Ford Ka bu motoru da sunuyor. Suzuki kendi model skalasına bu motoru çok güzel yaymış durumda. Bunun dışında yeni Chevrolet Aveo da 2012’de bu motoru sunmaya başladı ama Türkiye’de görecek miyiz, daha belli değil.

1.9 JTDm

JTD bir yerlerden tanıdık geliyor demiştim: FIAT’dan devam ediyoruz. 1.9 dizel üniteyi en çok Alfa Romeo’lardan tanıyor olsak gerek. Türkiye’deki bazı FIAT’larda rastlamak mümkün olsa da vergi dilimi yüzünden çoğu modelde tercih edilmeyen bir motor olmuştu. Bu motora en geniş erişime sahip olan FIAT kullanıcıları ise Doblo sahipleri oldu. Bu motoru FIAT dışında taşıyan modellerse bir hayli ilginç. Opel Vectra, Astra ve Zafira’da bu motorun kullanılması 1.3 üniteden sonra şaşırtmıyor; asıl şaşırtan SAAB 9-3 ve 9-5 oluyor.

2.0 MultiJet

Türkiye’ye FIAT Freemont ile giren bu motor aslında yıllardır Opel Insignia’larda sürdüğümüz motordan başkası değil. Opel dışında yeni nesil SAAB 9-5 ve Suzuki SX4’te de kullanılıyor.

Prince Motor Grubu

Bu ismi büyük ihtimalle daha önce duymadınız. BMW ve PSA (Peugeot-Citroen) grubunun ortak bir projesi olan motor grubunun en popüler ünitesini ‘1.6 THP’ olarak biliyorsunuz. Citroen DS3 ve Peugeot RCZ’de popüler tercih olan bu ünitenin BMW tarafında en yoğun kullanıcısı MINI. MINI’de bildiğimiz 1.6 turbo ve atmosferik beslemeli 1.6 motorlar, bu ortak çalışmanın ürünleri. BMW bu motorun özelliklerinden memnun kalmış olacak ki yıllarca MINI’de yer verdikten sonra 2012’den itibaren 1 ve 3 serilerinde de bu üniteyi kullanmaya başladı. 1.16i, 1.18i ve 3.16i, ‘Prince’ olarak adlandırılan üniteleri taşıyor. Açıkçası küçük ünitelerde tecrübesi olmayan BMW’nin bu iş için bu tür makineleri iyi tanıyan Fransızlarla işbirliği yapması akıllıca. Ne yazık ki yazının devamında göreceğimiz bazı ortak kullanımlar bu kadar başarılı değil.

1.6 HDi/Duratorq

Ülkemizin bir diğer popüler motoru. Ford-PSA grubu ortak yapımı olan 1.6 litrelik ünite neredeyse alabileceğiniz bütün Ford, Peugeot ve Citroen modellerinde bulunuyor. Tasarımda beraber çalışan Ford ve PSA, motorları kendi evlerinde üretiyorlar. Ford üretimi olan 1.6 dizeller Mazda 2, Mazda 3 ve alabileceğiniz bütün Volvo modellerinde kullanılıyor. PSA üretimi olan 1.6 motor ise 2010 yılına kadar MINI’lerle satın alınabiliyordu. 2010’dan beri BMW kendi 2.0 litrelik dizel ünitesinin 1.6 litrelik bir versiyonunu kullanmaya başladı. Yeni 1.16d de tamamen BMW’nin kendi üretimi.

1.5 dCi

Renault’nun bütün modellerinde, Dacia’da ve Nissan’da bulabileceğiniz bu motor artık bir başka otomobille huzurlarınızda: Mercedes A serisi. Açıkçası Renault ve Nissan’ın yavaş yavaş yeni 1.6 litrelik ünitelere geçerken Mercedes’e eski ve gürültülü 1.5 litrelik üniteyi nasıl pasladıklarını anlayamadım.

Elbette sektörde daha onlarca ortak motor kullanan, kalbi bir atan farklı model araçlar bulunuyor; şimdilik en çok kullanılan ve gündemde olan motorları ele almaya çalıştım. Siz de bildiğiniz ortak motor kullanan modelleri bizimle paylaşabilirsiniz.

Hepinize mutlu seneler!

Muhip Tuna Meti

1988 Adana doğumluyum, Adana Fen Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi gemi inşaatı mezunuyum. OTOPARK'la tanışmam 2011'de test videoları ve bizzat arabamın çekildiği Citroen DS4 testiyle gerçekleşti.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. 2.0 MultiJet 2010-2012 yılları arasında 3. nesil doblolarda da kullanıldı. 1.6 Multijet doblo kullanıcısı olarak Vergi darbesi olmasa 2.0 Multijet motor hayallerim arasında kaldı.Piyasada ortak motorlu araçlarla sıradışı olarak fazla ilgileniyorum. Alfa-romeolarda fiat doblo ile punto ile aynı motorlar kullanılıyor çevremdekilere dediğimde dalga geçer gibi davranıyorlar. 1.6 THP Ds3 önerdiğim arkadaşıma minicooperla 3.16i ile aynı motor dedim dedim dinletemedim. Gitti corsa gsi 2008 aldı motoru yedi. Vesselam…

  2. 1.9 JTD doblo kullanıcısı olarak arabanın parası kadar vergi ödedik desek yeridir 0 aldık arabayı ve hala bizde çok saçma bi vergi sisteminin olduğunu düşünen bi insanim zaten ha motora gelirsek o kadar vergiyi göre gücü az ve 2 bin devirden sonra patlıyo patinaj a kaliyo 3’üncü viteste falan bile sarıyo bazen üstünde kötü lastiklerde yok Pİrelli Cincurato P1 denen bi lastik var testlerde fena değil ama yapacak bişey yok başa gelen çekilir.2004 den bu yana sadece 65 bin km yaptik ve bunun için satmayada kiyamıyoruz

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu