Haberler

Mercedes-Benz, Geleceğin tırı 2025’i tanıttı




”Otoyollarda devrim” hedefiyle projeye başlayan Mercedes-Benz, Temmuz ayındaki kısa giriş tanıtımının ardından ilk kez detaylı olarak Geleceğin Tır’ı 2025’in bilgilendirmesini yaptı.

Geleceğin tırı’nın dış görünümdeki farkı sürüş moduna göre renk değiştiren ön kısmı olacak. Tırın ön camının altına ve yanlarına yerleştirilmiş Led ışıklar diğer sürücüler, taşıtın manuel veya otomatik olarak sürüldüğünü anlayabilecekler. Led ışıklar beyaz olduğunda sürüş modu manuel ve tüm sürüş kontrolü sürücüde, renkler mavi ise kontrolün tamamen otomatik sürüş sisteminde olduğu anlaşılabilecek. Tırın dönüşlerinde ve şerit değiştirmelerinde ise turuncu uyarı rengi devreye girecek. Kabin içindeki genişlikle beraber gelen detayların öne çıktığı ”titiz” tasarım da yeniliklerden sadece birisi. Sürüş kontrolü otomatik moddayken sürücü koltuğu 45 derece sağa dönebiliyor ve sürücü daha geniş bir alana sahip oluyor.

Şüphesiz en büyük ve önemli yenilik otomatik sürüş sistemi ile gelecek. İleri teknolojiye sahip sensörlü radar ve kameralar bu sistemin temelinde yer alıyorlar. Tırın kafa kısmının altına yerleştirilmiş sensörlü radar kısa aralıklarla 250 metre ve 70 metredeki tüm araçları tarayarak ana sürüş sistemine aktaracak. Mercedes-Benz mühendisleri, bu sistemi hava araçlarında bulunan otopilot sisteminin ”karayolu pilot” versiyonu olarak açıklıyorlar. Ayrıca kabin içi ve etrafına özel olarak yerleştirilmiş stereo kameralar sayesinde 100 metre ileriye kadar , 45 derece yatay ve 27 derece dikey alanda anında görüntü taraması yaparak yolun durumu, sahip olduğu şerit sayısı ve yol üzerinde veya kenarında bulunan tüm hareketli-hareketsiz nesnelerin analizini yaparak sürücüye aktaracak.

Görüntüleri yayınlanan bu prototip Almanya Magdeburg’daki A14 otoyolu’nda çekilmiş. Test sırasında ”gerçekci trafik durumları” yaratılarak maksimum 80 km/h hızda denemeler yapılmış.

Mercedes-Benz Geleceğin tırı 2025’e ait yeni detayların önümüzdeki aylarda duyurulacağı açıklandı.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=7bFc0rBoFY8]

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu