Dikkat ÇekenlerHaberler

Dünya liderlerinin otomobilleri




Papa Francesco  –  Volkwagen/Fiat/Renault

1Papa, görevinin ilk gününde Volkswagen marka bir araç kullanırken, ilerleyen günlerde İtalyan üretimi Fiat Albea modeliyle yetinmesini bilmiş. Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağında ise Renault Symbol kullanarak mütevazı kişiliğini göstermişti.

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 Barack Obama  –  Cadillac One

2Barack Obama’nın Cadillac One olarak isimlendirilen özel üretim başkanlık aracı, aynı zamanda “araba gibi görünen tank” ve “Canavar” isimleriyle de anılıyor. Patlamayan tekerleklerle donatılan ve biyokimyasal saldırılara karşı koruma sağlayan aracın bagajında da dönemin başkanına uygun kanı barındıran mobil bir kan bankası bulunuyor. Fotoğrafta da görebileceğiniz üzere oldukça büyük bir karoseri olan bu özel üretim Cadillac, Obama’ya yurtdışı gezilerinde de eşlik ediyor.

Angela Merkel  –  Mercedes-Benz S600 V12

3

Dünyanın en iyi otomobillerini üreten Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel’in, deyim yerindeyse bir resmi araç koleksiyonu var denilebilir. Mercedes, Audi ve BMW’nin zırhlı limuzin modellerini makam aracı olarak kullanan Alman başkanlarının bu geleneğini Merkel de bozmamış.

 

 

 

David Cameron  –  Jaguar XJ

4

İngiliz başbakanları, Margaret Thatcher’a kadar Rover P5 modelinin güncellenen versiyonlarını kullanıyorlardı. Jaguar araçların parlamentoda görülmesini sağlayan ilk lider Thatcher oldu. İngiltere Başbakanı David Cameron’un kullandığı makam aracı da bir Jaguar. Sherlock dizisinde de gördüğümüz bu otomobil markanın özel serisi Jaguar XJ.

 

Kraliçe II. Elizabeth  –  Bentley

5İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in makam aracı da yine yerli malı, yani İngiliz üretimi. Kraliçe, sadece kraliyet ailesi için özel üretilen bir Bentley kullanıyor.

 

 

 

François Hollande  –  Citroen DS5

6Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de yerli üretim otomobil tercih eden liderlerden. Her ne kadar Fransız arabaları dünyada sağlam olmamaları ve çabuk yıpranmaları ile bilinse de Citroen DS5 Hybrid4 modeli Hollande için yeterli olmuş.

 

 

 

Vladimir Putin  –  Mercedes S

7Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in makam aracının özel üretim, zırhlı, biyokimyasal ve terör saldırılarına karşı maksimum güvenlikli olduğundan bahsetmeye gerek bile yok.Ancak halihazırda büyük bir sanayi endüstrisi bulunan, kendi uçak, tank ve hatta uydularını üreten Rusya’nın devlet başkanının makam aracı olarak neden Alman markası olan Mercedes Benz’in S serisini seçtiği merak konusu.

Şi Cinping  –  Hongqi

8Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin’de üretilen Hongqi marka makam aracını tercih ediyor.Her yerinde komünizmin işlevselliği ön plana koyan tasarım anlayışının izleri bulunan bu araç, ön kısmının tasarımıyla da biraz retro bir hava taşıyor.

 

 

İmparator Akihito  –  Toyota Century Royal

9Japon İmparatoru Akihito da ülkesinde üretilen makam aracını tercih ediyor.Bu makam aracı; uzun ömürleri, verimliliği ve yenilikçi motor teknolojileriyle tanınan Japon otomobil markası Toyota’nın Century Royal modeli.

 

 

Jose Mujica  –  Volkswagen Beetle (Vosvos)

10Uruguay’ın efsane Devlet Başkanı Jose Mujica, 2010’da göreve geldikten sonra geçmişte kullanılan lüks makam araçlarını reddederek, 1987 model mavi Vosvos’unu kullanmaya devam etti. Mujica’nın Vosvos’una bir Arap şeyhi 1 milyon dolar önerdi. Ancak Mujica, bu öneriyi “üç bacaklı köpeği Manuela’yı veterinere götürmek için otomobile ihtiyacı olduğu” gerekçesiyle geri çevirdi. Halk arasında “Pepe” olarak tanınan Mujica, ileride otomobilini satarsa elde edeceği parayı yoksul ailelere ev yaptırmak için kullanacağını belirtti.

Sultan Hassanal Bolkiah  –  Rolls Royce

11Brunei sultanı Hassanal Bolkiah, her zengin Arap liderinin yaptığı gibi servetini ortaya seren bir arabayı tercih ediyor. Sultan, özel olarak yaptırdığı altın kaplamalı ve işlemeli bir Rolls Royce kullanıyor. 1906’da kurulup, 1998’de Alman otomotiv devi BMW’ye satılan Rolls Royce, kurulumu itibarıyla bir İngiliz markası.

 

Recep Tayyip Erdoğan  –  Mercedes S600

12Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın makam aracı da bir Alman markası. Kendi sanayisi olmayan ve ilk otomobil üretme deneyimi hüzünle sonuçlanan bir ülkeye de ancak Mercedes S600 Long yakışırdı. S serisinden olan S600 Long, ilk olarak 2009’da üretilmeye başlandı ve o günden bu yana bir çok devlet başkanı ve kabine üyesi tarafından tercih ediliyor.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Son resimdeki Cumhurbaşkanı’nın arabası değil yanlız.Başbakanın arabası.Cumhurbaşkanı 0001 plakalı araca binmiyomuydu ben mi yanlış biliyorum.

    1. Cumhurbaşkanının aracında fors bulunur. Ayrıca Erdoğan, yeni S serisiyle değiştirdi aracını. Yeni Maybach’ı beklemeliydi acele etmiş.

  2. Maybach ı beklemeliydi diyen arkadaşa hitaben:
    Bu millet ilmini ve bilimini tam anlamıyla kullanabilse kendi aracını çoktan üretmiş ve T.C nin tüm kurum ve kuruluşları tarafından kullanıyor olurdu. Ama ne yazık ki -en azından benim- bilmediğiniz konular böyle şeylere engel oluyor. Bu yüzden otomotiv veya makine Mühendisliği Bölümü istiyorum onu için için çalışıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu