Haberler

GM’den dinamik silindir kapatma teknolojisi




Günümüzde silindir kapatma teknolojisi, yakıt tasarrufu anlamında önemli bir yere sahip. Dinamik Silindir Kapatma Teknolojisi ise (Dynamic Skip Fire), geleneksel yöntemin aksine, belirli silindirlerin kapatılması yerine, sürücünün tork ihtiyaçlarını aktif olarak izleyerek hangi silindirde ateşleme yapılıp yapılmayacağına karar veriyor. Bu yöntem kullanılarak, motorun gücünde herhangi bir değişiklik olmaksızın %15 yakıt tasarrufu hedefleniyor.

DSF, temelde motoru sürekli olarak izleyen bir yazılım olsa da, her silindire bu teknolojiye uyum sağlayabilmesi için bazı modifikasyonların uygulanması gerekiyor. Elbette ki sürekli olarak ateşleme sırasının değiştirilmesi motorun biraz sarsıntılı çalışmasına da neden olabilir. Sistem sürekli olarak “Aracın hareketinin devamlılığı için şu an ateşleme yapılması gerekiyor mu?” sorusunu irdeliyor ve cevap “evet” ise oluşacak titreşimi de göz önünde bulundurarak gerekli silindirlere ateşleme yapıyor. Söylenilene göre bu sistem birden fazla silindiri olan her motora uygulanabilir.

DSF sisteminin henüz üretime geçirilip geçirilmeyeceği bilinmezliğini korusa da “üretilmeye değer” olarak görüldüğü ve General Motors Ortak Girişimi’nin sistemin yatırımcıları arasında olduğu düşünüldüğünde sistemin gelecekte piyasaya sürülecek araçlarda görülmesi muhtemel.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu