Köşe Yazıları

VolkiCar




Geçtiğimiz haftasonu Volkan ışık arena’da VolkiCar kullandım. Uzun zamandır kullanmak istiyordum. Yıldız Teknik üniversitesi Davutpaşa kampüsünde bulunan Volkan Işık arena adeta ufak bir motor sporları merkezi. Burada Polini Mini motorsiklet, Karting ve VolkiCar kiralayıp kullanabilirsiniz.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

VolkiCar’ın ne olduğunu bilmeyenler var.  Peki nedir bu VolkiCar?

Öncelikle şirin görüntüsünün altında gerçek bir yarış otomobili yatıyor. Motor olarak 1200cc 4 silindirli meşhur  Yamaha motoru kullanılmış, yaklaşık 115hp gücünde ve karbüratörlü.(Yamaha FJ ve XJR’de kullanılan motor).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Güç yere 5 ileri sıralı motorsiklet şanzımanı ile aktarılıyor. Motorsikletlerde 1.vitese atmak için nasıl ayağınızla aşağı bastırıyorsanız VolkiCarda’da  1.vitese atmak için önce vites kolunu ileriye doğru itiyorsunuz sonra geri çekerek üst viteslere geçiriyorsunuz . Buna ek olarak elektrikli bir geri vitesi bulunuyor. Vites demek yanlış olur aslında , son dişliye bağlı bir elektrik motoru yer alıyor ve içeriden R düğmesine basınca geri gidiyorsuz.

Ekran Alıntısı
R düğmesine basınca geri gidiyorsunuz. Diferansiyele monte edilmiş dişli üzerine bağlı bir elektrik motoru bulunuyor.

 

 VolkiCar 530 kg ağırlığında , otomobilde ralli araçlarında kullanılan (Evo 9) boru kalınlıklarındaki roll barlar kullanılmış, yani bu araç hızlı olduğu kadar hayli güvenlide. 115hp / 530kg bu değerler ile ton başına 217hp veren Volkicar’ın 0-100’nün yaklaşık olarak 5-6 saniye civarında olduğunu söyleyebiliriz.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Ön tarafta çift salıncaklı bağımsız amortisörler ,arkada ise sabit bir aks ve %100 kilitli diferansiyel bulunuyor. Bu amortisörler birçok denemenin ardından bu araç için ideal olarak öngörülen amortisörler. Diferansiyel ise maliyet düşünülerek kaynak yapılarak kilitli hale getirilmiş.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Frenler,önde disk arkada kampana tercih edilmiş ,bunlar tamamen maliyetleri düşürmek adına yapılan tercihler kaldı ki fren performansı yeterli. Lastik olarak Lassa’nın bu araç için özel olarak ürettiği 205/60R13 ebadında lastikler kullanılmış. Uzun süre dayanacak şekilde üretilen lastikler oldukça sert hamurlu ve bu sayede bir yarışta en maliyetli kalemlerinizden birini elemiş oluyorsunuz.

Hepinizin en merak ettiği konu tabi ki sürüşü?

VolkiCar büyük ihtimalle bugüne kadar kullandığınız araçların en keyiflisi ve en öğreticisi. Gaz tepkileri şimşek, virajda sadece ayağınızın ağırlığıyla bile otomobilin arkası kayabiliyor. Gaz kontrolünü iyi yaptığınız ve kaymadığınız sürece iyi zamanlar çıkarabilirsiniz ama kaydırması da bir o kadar zevkli. Eğitmen arkadaşımız Kerim Tar bile otomobili ısıtacağım diye yanlamaktan kendini alamadı.

Eğlencesi bol bir otomobil her gaza bastığınızda yüzünüz gülüyor, 50-50 ağırlık dağılımı sayesinde araca hakimiyetiniz çok yüksek. Gaz tepkilerine alıştıkça ve “bu tur yanlamayacağım” dedikçe tur zamanlarını daha da aşağı çekiyorsunuz. Yani ne kadar sakin o kadar hızlı, aslında bu tüm yarışlar için geçerli bir durum. Gaz’a ne kadar nazik olursanız ve direksiyon hareketleriniz pürüzsüz oldukça tur zamanlarınız iyileşir.

Volkan ışık arenaya gittiğiniz zaman tüm gününüzü orada harcayabilirsiniz. Gayet keyifli bir gündü , tavsiye ederim.

 

Volkicar Kullanmak ve kiralamak için workshop’a katılmanız gerekiyor.  Workshop’tan sonra V2 challenge ’da yarışabilirsiniz. V2 challange üç yarışlık bir şampiyona ve şampiyon olana 6000 tl ödül veriliyor.

V2 challenge’ta yarışmak ve sorularınız için http://www.v2challenge.com/  adresinden iletişime geçebilirsiniz.

 

 

sinan

1986 doğumluyum, makine mühendisiyim. Körfez olsun İstanbul Park olsun her fırsatta pist günlerine katılmaya çalışıyorum. Bir nevi 'track junky'im :) 2010-2013 Türkiye Ralli Şampiyonası'nda sınıf 3 klasmanında co-pilotluk yaptım. Prokart şampiyonasında yarıştım. Motoru olan her şeye ilgi duyuyorum. Ayrıca gerçek bir Alfa Romeo ve OTOPARK tutkunuyum!

İlgili Makaleler

8 Yorum

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu