Haberler

EPDK’dan şok karar




EPDK’dan yapılan yazıla açıklamada, “Kurumumuz bugünkü kurul toplantısında, dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen fiyat metodolojisine uymamaları nedeniyle, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ilgili hükümleri gereğince tavan fiyat uygulama kararı almıştır. Alınan karar Resmi gazete yayımlanmasına müteakip yürürlüğe girecektir. Kurul kararı gereği benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 34 kuruş/litre, motorinde ise rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 37 kuruş/litre olarak sınırlandırılmıştır. Bu şekilde pompa fiyatında 9-10 kuruş/litre mertebesinde indirim oluşmaktadır” denildi.

EPDK’nın daha önce iki kez tavan fiyat uygulamasına gittiğini anımsatan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Tüketiciyi korumaya yönelik bu tip karaları almak zorundayız ve bu da bizim yasal görevimiz” dedi.

Sistemin kendi dinamik yapısına kavuşuncaya kadar bu tip kararların olacağını söyleyen Yılmaz, tavan fiyat kararıyla dağıtım şirketlerinin kâr marjlarının makul ve adil bir olarak daraltıldığını söyledi.

Yılmaz, şunları kaydetti: “Fiyat metodolojisi belirlenirken ve tavan fiyat kararı alırken tüm bu unsurları göz önünde bulundurduk. Dağıtım şirketleri arasındaki yüksek bedellerle gerçekleşen bayi transfer bedellerinin akaryakıt fiyatı içerisine yedirilerek tüketiciye yansıtmasını kabul etmemiz mümkün değil. Dağıtım şirketi bayi transferi için banka kredisi alıyor, sonra bu kredinin geri ödenmesi tüketiciye satılan akaryakıt fiyatının içinde yer alıyor. Bir bakıma dağıtım şirketi tarafından alınan kredi tüketiciye ödettiriliyor.”

Kaynak: Milliyet

Burak Musa YAVUZ

burakmusa@otopark.com

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu