Haberler

Karşınızda yeni XF




Yukarıdaki resimde gördüğünüz beyaz sedan; uzun süredir kullanılan, İngiliz üreticinin Ford ile beraber geliştirdiği X250 platformunun halefi. Platformun Ford ile birlikte geliştirilmesi sonucunda önceki XF, Ford’un DEW98 adlı platformuyla üretilmişti.

Jaguar, ikinci jenerasyon XF’de yeniliğe giderek kendi geliştirdiği iQ[Al] aluminyum platformunu kullandı ve bu da otomobile X250 platformuna göre azımsanamayacak derecede bir ağırlık tasarrufu sağladı. Tam 190 kilogram!

Otomobilin %75’inin aluminyum olması, önceki modele göre %28 oranında iyileştirilmiş gövde sertliğini beraberinde getiriyor. İlginç bir şekilde yeni XF, önceki modelden 3 mm daha alçak ve 7 mm daha kısa ancak 2960 mm’lik aks aralığı yerini aldığı otomobilden daha uzun. Bu da arkada seyahat edecek yolcular için daha fazla alan ve rahatlık anlamına geliyor.

Jaguar’ın tasarım direktörü Ian Callum, üreticinin ilk full LED farlarla satışa sunacağı otomobil ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yeni XF, hem içeride hem de dışarıda bariz bir sakinlik ve güç hissine sahip, ve bunu sunabildikleri için ekibimle gurur duyuyorum.” dedi.

Kaputun altına baktığımızda, 2 litrelik dizel seçeneklerinden XF S modelinde karşımıza çıkacak 3 litrelik süperşarjlı V6’ya kadar, 163 ile 380 PS arasında değişen motor seçenekleri karşımıza çıkıyor. Model piyasaya sürüldükten sonra, Jaguar’ın 5 litre süperşarjlı V8’iyle gelecek bir M4 rakibinin de üretilmesi muhtemel.

New York Otomobil Fuarı’nda resmi tanıtımı yapılacak otomobil, 2016 model yılında ABD’de satışa sunulacak. Yeni XF, aynı zamanda tamamen yeni geliştirilmiş, InControl Touch Pro adı verilen 10.2 inçlik dokunmatik bir multimedya sistemini de barındıracak.

https://youtu.be/AI0UvqTXeGc

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu