Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Hararet nedir ?




Hararet, sıcaklığın olması gerekenin çok üzerine çıkması ile ortaya çıkan bir arıza çeşididir. Arabanın motorunu soğutmaya yarayan fanın bozulması, fan müşürünün bozularak işini yapamaması, motorda bulunan suyun çevrimini yapan devirdaim pompasının contalarının yanması ya da bozularak su kaçırmaya başlaması, radyatör hortumlarının herhangi birinin delinmesi sonucu su kaybının ortaya çıkması, radyatör kapağının hasar görmesi, alternatör kayışının kopması ya da bu kayışın gevşek olması gibi nedenler, aracın hararet yapmasına neden olmaktadır.

Aracın motor ısısının fazlaca artmasının farkedilmemesi üzerine, bir yerden sonra aracın motor bölümünden ve su haznesinden buhar çıkmaya başlar. Bu çıkan buhar, aracın hararet yaptığının da göstergesidir. Böyle durumlar yaşandığı takdirde, ilk yapılması gereken hareket, aracın uygun bir yere çekilerek durdurulmasıdır.

5610_812919aa6cbedcbd2b6824f8309aeab6Hararet Durumunda Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar;

– Araç durdurulur ve motorun soğuması beklenir. Uygulama yönünden yaygın ancak yanlış olan, radyatör kapağının hemen açılmasıdır. Yüksek sıcaklık ve basıncın oluştuğu bu bölüm, hemen açıldığı takdirde, kişiye büyük zararlar verebilir. Bu hareket, doğru değildir.

– Motor ancak soğuduktan sonra, radyatör de kızgınlığını atınca, radyatör kapağı açılıp su seviyesi kontrol edilebilir.

– Aracın motoru, klima sistemi ile ilgili olarak su eksiltmiş ve bundan dolayı da hararet yapmış olabilir. Bu bir ihtimaldir. Eğer söz konusu neden bu ise, radyatöre su ilave edilerek bu sıkıntı ortadan kaldırılabilir.

– Yaşanan hararetin nedeni, radyatörün su eksiltmesi değil de, bir başka sebepten ise, sorun kısa sürede çözülmeyebilir. Motor bölümündeki borulardan herhangi birinden su sızması, radyatörün delinmesi gibi nedenlerden kaynaklı hararet oluşmuşsa, bu durumu ancak yetkili servisler çözecektir. Bu tür durumlarda aracın hareket ettirilmesi, arızayı büyüteceği ve contalara da zarar vereceği için, çekici çağırmak en mantıklı olan seçenektir.

5610_20131204_221550Hararet yaşandıktan sonra, çözüm hemen bulunamadıysa, motorun çalışır olması motora sürekli olarak zarar verecektir. Motor parçaları ve segmanları, metal malzemelerden oluştuğu için, yüksek sıcaklık durumunda genleşme yaşanır ve ani soğuma sonrası bu parçalarda deformasyon ve yıpranmalar görülür. Bu tür durumlarda, silindir kapak contasının yanması da kaçınılmazdır. Silindir ile piston arasındaki denge de bu aşamada bozulur ve pistonlardaki alüminyum silindire yapışır ve motorun kitlendiği gözlenir. Basit bir hararetten dolayı tüm motor bakıma alınma ihtiyacı duyar. Bakımdan kaynaklı olarak da, durum direkt olarak motor ile alakalı olduğu için, hem zaman kaybı, hem de masraf büyük olacaktır.

Kaynak : Baran Akçok

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Sağlıklı bir soğutma sistemi bir damla bile sıvı eksiltmez. Kapalı devre çalışan bir sistem olduğu için sıvı buharlaşması söz konusu değildir.

    Yazıda da bahsedildiği gibi hararetin çeşitli nedenleri vardır. Sisteme dahil hortumların ( boruların ) zamanla yıpranması ile oluşan sıvı kaçalarından tutunda , müşir , devirdaim pompası , fan , radyatör , kalorifer – klima arızaları , conta yanıkları ( kaçakları ), LPG sistemi ile ilgili sorunlar nedeni ile meydana gelebilir.

    Hararet çok erken fark edilmediği taktirde o an için bir problem tespit edilmese de yüksek ısı motora mutlaka belli ölçüde zarar verir. Yüksek ısı sonucu küçük bir hasar almış üst kapak contası ilerleyen zamanlarda sorun yaratır. Onun için motorunuzun soğutma sistemi bakımına dikkat etmelisiniz.

    Zamanında hararet sorunundan çok çektiğim için bu konuda biraz hassasım. Alışkanlık olmuş gözüm her arabada hararet ibresinde olur.

  2. Gayet güzel bir yazı elinize sağlık.

    Yalnız sürekli gazlama ve rolling peşinde koşturduğunuzda taşırma kabındaki sıvıyı araç ister istemez dışarıya atıyor su ciddi anlamda kaynamış oluyor sağlıksız bir sistem anlamına gelmez ki bu aksine taşırmazsa basıncı ve sıcaklığı çok yükselmiş bir motor suyunun taşırma kabına uğramadan veya dışarı atılmaması durumunda radyatörü çatlatma gibi olayı vardır sistemin bir nevi kendini rahatlatma olayıdır bu.

    Ayrıca lpgsiz bi kullanınca kesinlikle gözünüz hararetr gitmiyor bile ne sıkıştırdığınızda nede araba tam yüklüyken dağ tırmanışlarında 🙂

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu