Haberler

Hacettepe’den yerli elektrikli otomobil: EVT S1




Hacettepe Üniversitesi tarafından geliştirilen elektrikli otomobil prototipi EVT S1 görüntülendi.

Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te üniversite bünyesindeki mühendisler ve öğretim üyeleri tarafından yapılan EVT S1, 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. Şasisinin yüksek dayanımlı alüminyum malzemeden imal edildiği aracın kaporta kısmı ise hafifliğinden ötürü fiber ve polimer malzemeden üretilmiş. 100 kilometrede yaklaşık 4 liralık elektrik tüketimi yapan araç, proje seri üretime geçerse Ankara-İstanbul seyahati 18 liraya mümkün kılacak.

0’dan 100’e 7.5 saniyede ulaşabilen EVT S1, 141 beygir motor gücüne ve 180 kilometrelik maksimum sürat değerine sahip. Hızlı dolumda 30 dakikada, normal dolumda ise 10 saatte bataryasının tamamını doldurabilen araç 35 kWh batarya kapasitesiyle yaklaşık 300 kilometre yol alabiliyor.

EVT S1, seri üretim onay belgesi alabilirse yollara çıkmaya hazır hale gelecek. İlk etapta 1000 adetlik bir üretim kapasitesi planlanan EVT S1’in 50.000$ civarında bir fiyata piyasaya sunulması düşünülüyor.

Kaynak: autowritetr

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

21 Yorum

  1. üniversilerin elektrikli ya da hibrit araçlara yönelik yaptığı bu tür arge çalışmaları gerçekten umut verici ama iş seri üretime geldiğinde bunu kendi başlarına yüklenmeleri çok zor. çünkü bu durumda iyi bir mekanik alt yapı, işçilik, malzeme kalitesi ve güvenlik gibi farklı faktörler ortaya çıkıyor.

  2. Yerli tasarım budur işte. Tübitak’ın geliştirdiği(!) arabadan kat kat daha iyi. Sadece iç döşemesini ya seveceksin ya da sevmeyeceksin. İddialı bir araç olmuş. Dışı mükemmel zaten. Ancak içinde çok turuncu kullanmışlar. Bu estetik kusurdan başka hiç bir şeyde sorun yok. Bunu da sedan yaparlarsa harika ötesi olur. Tebrik ederim Hacettepe’yi.

  3. Yerli üretim böyle olur. Parası çok olan birisi olsam kıyar paraya alırım. Sırf insanların emeği için ve ilerideki çalışmalarında onları desteklemek amacıyla.

  4. Başlangıç için iyi ancak fiyatı fazla ama altyapısına bakınca hak ediyo gibi ama pazarlama altyapısı olmadığı için üretilse bile sadece zenginler sahip olabilir ama cadillac görünümlü olandan kat kat daha iyi ve özgün üretilmesini isterim ancak içimde seçimler yaklaşıyo onla alakası olabilir ama umarım gerekli destek gelirde ilerisi gelir ama birde benzinli motor ya da orta direk bir ailenin alabileceği düzeyden bir araba olsaydı.

  5. 50.000 dolar aslına bakarsanız bir bmw 320ED parası
    yani biz göre çok ancak bir doktor muhendis alabilir bunu..
    bu formda üretilip de 50bin dolara alacağınız başka araba yok
    hele ki elektrikli hiç yok !
    yani 320ye bakıp bmw olduğu için owwww çok pahalı bu etmez o kadar demeyenler buna da dememeli bence

    tabi ki pahalı ancak

    bugun alacağınız bir 1996 lotus esprit bundan daha pahalı
    bir lotus elise (birbirine yapı olarak yakın olduğu için söylüyorum) bundan 100-150bin daha pahalı 🙂

    60bin tl verip orta sınıf bir araç alabiliyoruz bu en azından daha sportif bir araç..

    bence verilen emek arge’ye göre pahalı zaten türk yapımı olursa daha da ucuz sürülür piyasaya diye tahmin ediyorum

  6. İçi baya sportif güzel olmuş ama dışı birçok arabayı birleştirmişler gibi dış tasarıma çalışmaları lazım. Fiyata laf diyorsunuz da arkadaşlar 1000 adet üretilecek bir araç için çok uygun o kadar ar-gesi var bu araçın.

  7. Ankara Batıpark-Opis in garajında 6-7 çeşit yerli üretim elektrikli araba var, bunlar neden değerlendirilmiyor anlamıyorum(patenti onaylanmış,devlet tarafından destekli),markasını şu an hatırlamıyorum ama web sayfası vardı, bu arada aracı Türk ailelerinin ulaşabileceği fiyat seviyesine ve kullanım hacmine uydururlarsa gerçekten tercih edileceğine inanıyorum, en azından uygun fiyattan satışa sunarlarsa ben alırım.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu