Sizden Gelenler

2013 Renault Symbol 1.5 dci Test




Takipçimiz Alp Armağan Sarı ve arkadaşı Orhan Bey’den dizel Symbol incelemesi.

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

15 Yorum

    1. Ben teşekkür ederim kamera daha iyi olsa güzel bir çekim olacaktı. biraz aceleci davrandım 🙂

  1. İçten ve samimi bir test olmuş emeginize saglik deginilen noktalarda gayet güzel olmuş fakat yalitim ve tüketim konusunu daha ayrintili inceleseniz cok daha iyi olurdu.

    1. Evet o konulara biraz daha değinmek gerekirdi. zamanla daha iyi işler çıkaracağımı düşünüyorum teşekkür ederim

  2. Emeğinize sağlık güzel bi test olmuş. Aile Arabası olarak kullanılabilir içi ve bagaj hacmi geniş. Degenilmeyen önemli bir konu bence yol tutuş. Zira kullanma fırsatım oldu ama yol tutuş zayıf. Direksiyonu sağa sola kirdiginizda araç çok esniyo ve içerdeki yolcuları hirpaliyor. Ayrıca direksiyon tepkisi gecikmeli geliyor.

    1. banada yol tutusu sorunlu geldi. seyredilmesi adına kısa tutmaya calıstım. eksiklerimi not alıyorum başka videolarda değinicem

  3. emeğinize sağlık abilerim devamını bekliyoruz samimi güzel bir video olmuş

  4. Bırakın allah aşkına aile için sıfır symbol mü alınır he maddi durum yoktur ikinci el alınır binilir bütceye göre ama sıfır symbol ticari amaç dışında asla alınmaz çok bariz şirket aracını bir aile aracıymış gibi bahsetmişsiniz şuda olsaydı arabada dediklerinizin hiç biri olamaz bu araç 45 bin civarı… Clio 4 hp belki ama sıfır symbol asla ve asla.

    1. katılıyorum bende almam.Ama geniş aileler için hem yakın hemde ucuzluk bakımından tercih edilebilir diye düşündüm.

      1. Geniş aileler için de denemez bagaj harici iç mekanın herhangibi B segment hp den farkı yok 11 12 model astra corolla civic vs birsürü seçenek varken neden symbol olsun 45 bin vereceksin abs hava yastığı klima hidrolik direksion otomatik camlar günümüzün standartı olmuş donanımlar dışında bomboş olan sürücüyü keyiflendirecek ne donanımsal ne görsel hiçbir yanı olmayan bir araç bakın renault u asla kötülemiyorum amaca yönelik mükemmel bir otomobildir amacı tamamen ticaridir…illada symbol se parçası ucuz servisi bakımı ucuz yakıtı ucuz diosan al 3 5 yaşında 2. el bin 0 almadığın için asla pişman olmassın :))

  5. Eksiler tabi ki de var, sonuçta her takipçi gibi amatör ruhla yapılan bir iş. Ama önemli olan samimiyet ve seviye. Tebrikler arkadaşlar. Jazz’ın da testini bekleriz.

  6. hız sabitleme aldığınızda direksiyon değişir. solda + ve – sağda R ve 0 tuşları direksiyonun üstünde olur. konsolda dediğiniz limitör veya regülatör seçici anahtarıdır ki zaten onu sık sık değiştirmezsiniz.

  7. Bu arabayı bir dönem şirket aracı olarak kullandım. Kullanıdığım dönemde Symbol’ ü sevmiştim diyebilirim.
    Öncelikle şunu söylemek gerekiyor , bu araba Renault evet, ama Renault’un diğer modellerinden ziyade Dacia ile ortak özellikler taşıyan bir model. Zaten iç tasarımına hatta dış tasarımına baktığınızda neredeyse Dacia Sandero ile aynı olduğu çok açık bir şekilde ortada.

    Videoda konfor konusunda söylenenlere pek katılmam mümkün değil. Araba karşısına çıkan tümseklerden ( yükseltilerden ) iyi geçiyor denebilir , ancak derin ve dar çukurlarda geçerken dikkat edin belinizi incitebilirsiniz. Bahsettiğim çukurlardan geçerken sanki tekerler direk şaseye bağlıymış gibi bir his yaratıyor ki ben bu kadar şiddetli bir sarsıntı ilk defa bu arabada gördüm.

    Bunun dışında şehir içinde zaman zaman rahatsızlık yaratacak kadar ağır bir direksiyonu var. Ben direksiyonun başına ilk geçtiğimde , direksiyon arızalı sanmıştım . Bu sertliğin en faydası yüksek hızlarda tabi . Hızının arttığında yola oturan bir araba hissi veriyor size ki bu güzel gerçekten.

    Bir önceki kasa da çok zayıf frenleri vardı Symbol’ün. Bu kasa da ilk fren yaptığımda eyvah ! dedim , bu da aynı. Ancak fren pedalını tanıyınca anlıyorsunuz ki pedalı ezdikçe tutuyor fren. Benim hoşuma gitmişti, özellikle lastikleriniz iyiyse frenler iyi tutuyor, beni hiç korkutmadı hatta ilginç bir şekilde güvendim frenlere..

    Yol tutuş konusunda , zorladım desem yalan olur , ama otoyol hızlarında (120-130 km) virajlarda falan tedirgin edici bir durum yok. Arabada esp var ve kapatılamıyor.

    En çok sevdiğim özelliği ise arabada bluetooth özelliğinin standart olması olmuştu 🙂 Hem telefon görüşmesi yapabiliyor, hemde telefonuzdaki müzikleri sorunsuz bir şekilde dinleyebiliyorsunuz.

  8. Videoyu çeken arkadaşların emeklerine sağlık, devamını (jazz) da bekleriz. Öncelikle videoyu çeken arkadaşlara bazı tavsiyelere bulunacağım sonra da araba ile ilgili kendi görüşlerimi aktaracağım;
    Elinizdeki imkanlarınız kısıtlı olsa da 2. bir yere daha kamera sabitleyebilirseniz daha iyi olur, ancak iki görüntüyü de birleştirmek için montaj işi çıkar size ama yapabilirseniz ne mutlu. Tek bir noktadan çekim yapmanın dezavantajları var, mesela birşeyi anlatırken (bkz. 02:30 dk.) elinizle gösterdiğiniz yeri biz göremiyoruz, bahsettiğiniz şeyleri zihnimizde daha iyi canlandırabilmemizi sağlayacak betimlemeler yapabilirsiniz, kamerayı elinize alıp gösterebilirsiniz, fotoğraflar ile zenginleştirebilirsiniz vs. Arabanın içindeki detayları gösteren resimleri videoya ekleyebilirsiniz. Videolarınızı pov (point of view) olarak çekebilirsiniz.

    Araba ile ilgili görüşlerime gelecek olursam;

    aşağıdaki @umtdrn ‘ın yazısına katılıyorum.

    Eski çalıştığım şirkette 2012 model (sanırım bir eski kasası oluyor) symbol 68bg ve 2012 model dacia sandero 75bg arabaları 20 ay kadar kullandım. iki arabayla da yaklaşık 50’şer bin km yol katettim.

    Konfor;
    *Bir kere araba yerden biraz yüksek, tam teknik detayları bilemeyeceğim ama sandero biraz daha yüksek gibi. Amartisörler yumuşak. Tümseklerden geçerken aşırı şekilde sallamıyor. çok derin olmamakla beraber çukurlardan ya da ülkemizde meşhur rögar kapaklarının üzerinden geçerken pek de dikkat etmenize gerek kalmıyor.
    *Ön koltuklar ileri geri, yukarı aşağı, sırt desteği ayarlanabiliyor ancak bel çukuruna gelen bölge ne yaparsanız yapın boşlukta kaldığı için uzun süreli kullanımlarda çok rahatsız ediyor. Arka koltuklar da bence oldukça dik ve kafa dayadığın yer biraz önde, yani enseni rahat dayayamıyorsun kamburun çıkmış gibi kafan da önde kalıyor. Dediğim gibi uzun süreli seyehatlarda rahat değil.
    *Motor sesi bence oldukça az, kaputun altında halıflex gibi bir yalıtım malzemesi var. Ancak düşük hız ve devirlerde dizel motorun o iğrenç sesi mevcut hele ki camlarınız açıksa hiç çekilmiyor. Araba 2000 deviri gördükten sonra rahatlıyor.
    *Yol sesi ve rüzgar sesi 90 100km den sonra artıyor 120km hıza kadar kadar kabul edilebilir ancak sonrası için müzik sesi de kurtarmıyor.

    Motor;
    *Çoğunluğu gebze çayırova dilovası tuzla civarları olmak üzere istanbul silivriden düzceye kadar sık sık gidip geldim. İstanbulun yoğun trafiğini de hesaba kadarsak bu araba klima açık 5,5lt/100km civarında yakıyor. Dizel arabalar için normal hatta iyi bir rakam.
    *Şunu belirtmeliyim ki kullandığım araba 68bg olmasına rağmen, hafifliğinin de (1060kg’dı sanırım) avantajını iyi kullanmışlar araba oldukça atik. Ara hızlanmalarını beğendim. 150km/sa hıza kadar kolayca çıkabiliyor. 170km den yukarısına hiç çıkamadım düz yolda.
    *Sandero ve symbol de 135bin km ye geldiler motordan dolayı bir kere bile arıza çıkarmadı. Üstelik symbol daha 70bin km deyken arkadaşım kaza yaptı, araba sağ ön tarafından darbe aldı, aks kırıldı sağ teker koptu vs ancak çok hızlı bir kaza olmadığı için airbagler açılmadı. Sadece baskı balatalar yenilendi. triger kayışı yenlendi. triger değişince motorun sesinde biraz iyileşme gözlemledim.

    Yol tutuş;
    *Tek kelimeyle çok kötü. tabiki lastiklerin de etkisi var, kullandığım lastikler fena değil continental eco 2 gibi bişey, tam adını hatırlayamadım. Yol tutuşun kötü olmasında bence en önemli sebep süspansiyonlar. araba çok yatıyor. kelebek kavşaklara 50 60 km den yukarı sakın gireyim demeyin 2 defa önden kaydım ben. eski kasalarda sanırım esp de yok, hiç ışık filan da görmedim çünkü. Bir de araba yerden yüksek olunca ağırlık merkezi de yukarıda olduğundan viraj kabiliyetini azaltıyor tabiki.
    *Frenler önler disk arkalar kampana. Frenler çok kötü değil ama hiç güven vermiyor. Bir de benim kullandığım araba şirket aracı olduğundan balatalar değişiminde kaliteli parça taktırılmamış 30metrede durabileceğiniz yeri 50metrede zor duruyoduk. Siz siz olun böyle bir araca biniyorsanız frenler herşeyden önemlidir. İstanbulda çok daha özenli kullanmalısınız arabayı. Çok kaza atlattım ben, allaha şükür 10 yıldır 1 kere bile kaza yapmadım.
    *Debriyaj çok yüksekte ve sert!!! İstanbulun iğrenç trafiğini çektiğim her dakika arabanın debriyaj takımına saydırıyorum. Debriyaj çok yukarda kavrıyor. Dur kalk trafiğinde çok yorucu oluyor.
    *Direksiyon çok sert, sanki kamyon kullanıyoruz!!! Ben hep tek sol elimi kullanarak manevra yaparım. Ancak bir gün halı saha maçında bileğimi incittim, 2 ay boyunca sağ elimle arabayı kullanmak zorunda kaldım. Sağ elim de manevraya pek alışık olmadığından direksiyon sertliğinden çok dert yandım.
    *Ha bir de videodaki arkadaşların bahsettiği güzergahta çatalca hadımköy arasında uzun bir viyadük vardır. Orada otoyol 2 şeride düşer ve genelde rüzgarlı bölgedir. Bu arabaya yandan bir rüzgar vurdu mu araba şerit değiştiriyor. Atlattığım kazalardan birisi bu yüzdendi, 130 140 ile giderken aniden yan taraftan rüzgar gelmesiyle az kalsın bariyerlere giriyordum, daha sonra o hızlarla o yoldan geçmedim bir daha.

    Ekstra;
    Bu araba sanderoyla aynı alt yapıyı kullanıyorlar, merak edenler için benzerliklerini ve farklarınından bahsedeyim biraz;
    *Her iki arabada da yol bilgisayarı var, symbolde anlık tüketimi gösteriyorken sanderoda bu yok sadece uzun süreli tüketimi gösteriyor. Tüketim değerleri sıfırlanmıyor. Ancak belli bir km yaptıktan sonra kendisi sıfırlıyor.
    *Sanderoda 4 adet hoparlör varken symbolde +2 adet tiz mevcut. Her iki arabada da ses sistemi vasat ancak symbol bir nebze daha iyi.
    *İki arabada da cd çalar var ancak mp3 oynatamıyorlar.
    *Radyolar hiç de iyi çekmiyor.
    *Sanderonun yakıt tüketimi 0,2 0,3lt daha yüksek, ama araba 1250kg civarında symbolden 200kg daha ağır.
    *Sanderonun vites oranları symbolden daha uzun tutulmuş ama 165km son hız.
    *Sanderonun tavanı biraz daha yüksek ve arkada yaşam alanı bence symbolden biraz daha iyi.
    *Her iki arabada da koltuklar 60/40 oranında yatabiliyor.
    *İki arabada da trim sesi oldukça yüksek ama symbol o konuda biraz daha iyi.
    *İki arabada da neredeyse hiç deri kaplama yok. Koltukların alt tarafına doğru elinizi atınca hissediyorsunuz.
    *Symbolde direksiyon ve vites topuzu suni deri kaplama.
    *Sanderonun direksiyonu ve vites topuzu çok çabuk soyduldu, symbolde şaşırtıcı şekilde ciddi deformasyon yok, sadece vites topuzu soyuldu.
    *Symbolün cd çaları bozuk yollarda çok tekliyor ve cdleri çabuk çiziyor. Sandronun cd çaları zaten bozuktu 🙂

    Aklında bu araçlar ile ilgili sorusu olan varsa (eski kasa) elimden geldiğince cevaplarım. Yazım biraz uzun olmuş kusura bakmayın 🙂 kalın sağlıcakla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu