Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Otomobillerde radyonun evrimi




Teknolojinin hızına yetişemez olduğumuz şu günlerde, kullandığımız araçların gelişim süreçlerini hiç düşündünüz mü? Tahmin edebileceğiniz üzere hiçbiri fırından son hali gibi çıkmıyor. 90’ların başındaki telefonları hayal edin veya oda büyüklüklerindeki bilgisayarları. Kim tahmin edebilirdi ki iphone diye bir telefon çıkacak ve size yol tarifi verebilecek.

Otomobillerde yıllar geçtikçe gelişen bir parçayı ele alıyoruz bugün. Arabanızdaki en sıkı dostunuz; radyonuz. Sıkışık köprü trafiğinde sevdiğiniz müzikleri çalan hatta sizi arayan kişilerin sesini duymanızı sağlayan bir parça. Aslında artık ona sadece radyo demek oldukça zor. Müzik çalmaktan çok daha fazlasını yapıyor. Nitekim, radyolarımız her zaman bu kadar gelişmiş değildi. İşte bugün otomobillerde radyonun diğer bir değiş ile multimedya sistemlerinin tarihine kısaca göz atacağız.

1930-Başlangıç

Araba üretiminin başladığı ilk yıllarda radyo yaygın bir düşünce bile değildi ancak 1930 yılında Paul ve Joseph Galvin kardeşler ilk araba radyosunu üretti. Motorola 5T71 adındaki radyo yaklaşık 130 dolara satılıyordu. Ayrıca günümüzde de adını duyduğumuz Motorola’nın temelini atmış oldular.

1950- Hi-Fi ve FM

1952’de bir Alman firması olan Blaupunkt, otomobilller için AM ve FM özellikleri olan bir radyo geliştirdi. Günümüzde FM hala vazgeçilmezlerimizden.

1960-1970 Teyp Devirimi

Çalınmasın diye her inip bindiğimizde çıkartılırdı. Pioneer, Sony, ve Alpine öne çıkan kaliteli markalardandı. Yıllar geçtikçe kişisel playlist gibi özellikler eklenerek gelişti.

1970-1980 Sesi açıyoruz

Bir arabada konser ortamı yaratmak istiyorsanız şüpesiz ki hoparlörler ilk sıraları kapacaktır. Bu dönemlerde after-market de oldukça gelişti. İnsanlar fabrikadan çıkan müzik sistemleri yerine daha iyilerini takmaya başladılar.

1980-1990 CD’nin yükselişi

Az mı CD yaktık ? Az mı Nero indirdik ?

2000-MP3’ler her yerde

Minicik bir makinaya 500 parça sığıyor desek, kim inanırdı ?

2010- Stream Servisleri

Favorilerinizi seçme şansı.

Günümüz- Dijital Devrim

Hemen herşeyi artık koca koca ekranlardan kontrol edebiliyoruz.

Resimler : Complex

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Skoda favorit vardı kocaman teyp i çıkartıp eve getirirdi babam açmaya çalışırdım.

  2. Dijital devrim başlığı altında verilen Volkswagen’e ait ekran düşündürücü. Bir şeyler mi anlatmaya çalıştınız?

  3. tarihlerde biraz kayma yok mu. ülkemize gelen araçlarda ben 2000-2005 arası bile kasetçalar gördüm. aynı şekilde MP3’de daha geç çıktı sanki:)

  4. Şu plak çalar radyolara bayılıyorum ya 56 belairde görmüştüm aşık oldum resmen

  5. Plakçaları yakından incelemeyi çok isterim. Şimdi ki arabamdaki müzik sistemi cd’li ve aux girişli. Ekranı da çok küçük ama her şeyi gösterebiliyor.

  6. Güzel bir yazı.Ancak yazını beğenmemin benim de havacılık sektöründen olmamla alakası yok 😉

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu