FeaturedHaberler

SAAB AB’den yerli oto hakkında sert açıklama




İsveç’te kurulan ve otomobil bölümünü GM’ye sattıktan sonra sadece havacılık ve hava kuvvetleri alanında faaliyet gösteren SAAB AB, yerli otomobil projesinde SAAB 9-3’ün fikri mülkiyet haklarını satın alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ve Çinli NEVS firmasına çok sert bir cevap verdi. Yerli otomobil projesinde SAAB adının telaffuz edilmesinden çok rahatsız olduklarını belirten şirket yetkilisi, bakandan bir açıklama beklediklerini söyledi.

Hürriyet gazetesinin röportajda bulunduğu SAAB AB basın sözcüsü Sebastian Carlsson, NEVS firmasının SAAB markası ile bir alakası olmadığını söyledi. Türk yetkililerin anlaşmayı NEVS ile yaptıklarının altını çizen Carlsson, artık otomobil üretmeyen bir markanın bu projede zikredilmesinin çok anlamsız olduğunu ve Fikri Işık’a SAAB adının neden kullanıldığının sorulması gerektiği cevabını verdi. Aksi takdirde Türkiye hakkında markanın imajını zedeleyecek demeçlerde bulunmaktan dolayı yasal süreç başlatabileceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan SAAB markasını İsveçli SAAB AB’den satın alan ve 2011’de tesislerin satışı konusunda NEVS ile anlaşan General Motors’un sözcüsü Jim Cain de konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada GM’nin 4 yıl önce SAAB markasının sadece İsveç’teki otomobil üretim tesislerini ve 9-3 modelinin haklarını Çinli NEVS şirketine sattığı ve SAAB markasının İsveçli SAAB AB’ye ait olduğu belirtildi.

Hatırlanacağı üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, SAAB’ın geçmişten gelen bilgi ve teknolojisinden faydalanmak istediklerini beyan etmişti. Çinli NEVS grubu ise SAAB isminin kullanımıyla ilgili markanın asıl sahibi olan SAAB AB ile görüşmelerin sürdüğünü açıklamıştı.

 

Kaynak: Hürriyet

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. ‘ artık otomobil üretmeyen bir markanın bu projede zikredilmesinin çok anlamsız olduğunu ve Fikri Işık’a SAAB adının neden kullanıldığının sorulması gerektiği cevabını verdi ‘ yerli otomobil öyle mi ? Lan daha bunlar kiminle anlaşması gerektiğini bilmiyor ne günlere kaldık Ya Rabbim !

  2. Siyasette bir grup insan var, bunlarin soylediklerinin cok buyuk cogunlugu ya yalan ya da iftira. Utanma duzeyleri ise yok, herhangi bir seyden utanmiyorlar. İlginc insanlar.

  3. doğan grubu üşenmemiş saabla mülakat yapmış yersen aydın doğanın yerli otoya bakış açısı gazate manşetlerindende belli ^^suzukinin türkiye” haklarınıda almışlar manşetlerinde artık suzuki reklamlarını bol bol görürüz…

  4. Arkadas adamlar daha neyi satin aldiklarini kimle muhattab olduklarini bilmiyorlar bir de ulkeyi yonetiyorlar…

  5. Bişey yazarımda şimdi aktroller beni ipden tespit edip hapise atar diye korkuyorum. Şurda muradıma ermeme 40 gün kaldı.

  6. İşte , güler misin ağlar mısın…
    Merak etmeyin , yarın bir gün açıklama gelir, ” bizi Çinli NEVS aldattı , SAAB bizim demişti halbuki değilmiş , mağduruz. Dış mihrakların karanlık oyunu bu , ama bu halk bunları görüyor ” derler olur biter…

    1. Bakın arkadaşlar. İki gün önce yazdığım yorumda bahsettiğim olay gerçekleşmiş. Yukarıdaki bir çok yorumda , ” dış mihrakların karanlık oyunu ” halkımız tarafından görülmüş … 🙂

  7. Aydın Doğan ın hayat hikayesi der ki; “Bundan yıllar önce Japon Mazda firması Türkiye”de bir fabrika açmaya niyetlendi. Bize tam bir teknoloji aktarımı yapacak ve bir süre sonra üretimi tamamen bize bırakacaktı. O dönemde Koçlar tenekeden İtalyan arabalarına kuş isimleri verip bizlere satmakla meşguldü. Bu proje için Halis Toprak seçildi. Bir Japon heyeti gerekli görüşmeleri yapmak için Türkiye”ye geldi. Bu sırada Doğanın ekipleri haberi almış ve Japonların peşine düşmüştü. Türkiye”de Toprak Holdingin Japonlarla fabrika kuracağı haberini hemen Koçlara yetiştirdiler. Sonra bir anda Milliyet gazetesinde Toprak Holdingin bir firması hakkında vergi yolsuzluğu iddiaları başladı ve devlet göreve davet edildi. Piyasaya da birileri Toprağın firmasının zor durumda olduğu haberini yayıyordu.Kısa sürede panikleyen müşteriler alacaklarını hemen isteyince firma cidden krize girdi ve anında görev başına koşan maliye tarafından el konuldu. Bu olaylardan sonra Toprak Japonlarla ilişkisini kesti ve aynı anda Milliyetin haberleri de duruverdi.(Alıntıdır) ” yerli otomobil üreticez diye saçmalıklara kalkışmış olsak da doğan medyası az anasının gözü değildir 🙂

        1. Toprak kalmayınca medyası da kalmadı. O da Özal’ın zengin ettiği sırf Eczacıbaşı Holding’i çökertmek için yoktan var edilen bir iş adamıydı. Sonuç ortada.

    1. O yazılarda fabrikadan değil, satış temsilciliğinden bahsediliyor. Toprak’a değil, Yüksel Mermer’e verilmiş o da. Bu haberin çıktığı yerler hep aynı bir kısım medya, amaç ne Aydın Doğan’ı zor durumda bırakmak. Tamam Aydın Doğan çok iyi bir adam değildir de Halis Toprak da hiç güvenilir bir adam değil. Böyle olayları şahıslardan ve bir kısım yandaş medyadan takip etmenin kimseye bir faydası olmaz. Devlet yana yakıla bu işi yapmak için babayiğit arıyorsa gitsin peşkeş çektikleri BMC’yi sattıkları adamlar girsin bu topa o zaman. Kısaca “tencere dibin kara, seninki benden kara”.

  8. Sen hacettepenin ürettiklerini görmez ,elin çinlisinin isveçlisinin avucuna bakarsan ,o da sana trip atar.Nasıl mı ? Ahanda böyle “yha bidaha bizim adomozo onmo tomom mooo “

  9. Hürriyet v.b SAAB adını zikredene kadar bakanın açıklamalarında marka adı geçmedi ki. Mecbur kalınca ayrıntılara girildi. Önce çakma de ondan sonra da saab ile ropörtaj yap. Dertlerini bilen biliyor.

  10. SAAB çok büyük bir firma. Sadece otomobil kısmını GM e satmış idi. Hatta BLS ve 9-3 bu nedenle aynı platforma sahiptir. GM daha sonra saab automobile i Hollandalı bir şirkete sattı. Ordan da Nevs firmasına geçti. Nevs in batarya fabrikası da var. Yeni 9-3 prototipleri üretti. Elektriklisini de yapıcam dedi. Hatta logoyu bile değiştirdi. Ancak, sene 2014 Saab ismini kullanmaktan men edildi. Burasını anlayamadım. Ancak görünen o ki, Nevs de zor durumda. Bizim için de aynen geçerki olduğu gibi, platform Saab olsa da yeni marka yaratmak piyasada tutturmak zor işler.

    1. yeni markayı bırak bu piyasa şartlarında batmış eski markaları bile yeniden tutundurmak çok zor.

  11. Batuhan Karalar kerdeşim haberin yalan olduğuna dair SAAB ve Fikri Işık ortak açıklama yaptı ve Hürriyet’te özür diledi. Bu haberi yayından kaldırmalı yada yanlış olduğunu belirtmelisiniz. Aksi Otopark.com ailesi ve biz takipçilere yakışmaz. Haberlerin doğruluğunu kontrol etmek ve yaptığınız haberleri de takip etmek bir editörün görevidir diye düşünüyorum.
    Haberin gerçek dışı olduğuna dair link veriyorum;
    http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2015/10/24/yalan-makinasi-hurriyet

    1. Buradaki yazar arkadaşlar yalana boğulmuş Hürriyetin haberlerini dakika geçmeden yayınlıyorlar. Doğru mu yalan mı umurlarında değil. Sitedeki sazanlarda hemen atlayıp ağzına geleni söylemekten ne utanıyorlar ne sıkılıyorlar. Otopark.com dan insanlar soğumaya başladı.

    2. “Ancak Hürriyet’in bu yalanı fazla uzun sürmedi. Saab’ın sözcüsü Sebastian Carlsson twitter üzerinden bu haberi yalanladı” diyor haberde. Adamın son twitlerinde böyle bir yalanlamaya rastlamadım. https://twitter.com/sebcarlsson

    3. İnternet’te ne Hürriyet’ten bir özür, ne de Saab’dan haberin yalan olduğuna dair bir haber var. Onların kaynaklarını gösterebilir misin rica etsem? Sabah ne zaman yalan haber yazmaktan çekinmiş ki şimdi çekinsin…

  12. Puhahahhahah. Onların otomobil üreticisi bizim teknoloji bakanımıza denk olmuş. Köyünüze dönün….. kaldıysa tabi.

  13. Haber söylenildiği gibi yalan çıktı. Haber girişi yapan arkadaşlar biraz daha dikkat etmeli sanırım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu