Haberler

Bolt EV 200 beygir ile geliyor




Chevrolet, Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı’nı 2017’de gelecek olan Bolt EV modelinin performans verilerini sunmak için bir fırsat haline getirdi.

Daha önce CES (Consumer Electronics Show) ‘de de sergilendiği gibi yeni Bolt, 60 kWh güce sahip bir lityum iyon batarya, 200 beygir güç ve 260 Nm tork üreten bir elektrik motora sahip olacak. Bir hatchback için pek de duymaya alışık olmadığımız cinsten bir haber ancak Bolt’un 0-100 hızlanma değeri 7 saniyenin biraz altında. Maksimum 146 km/saat hıza ulaşabilen Bolt, bir tam şarj ile 320 kilometre gitmeyi mümkün kılıyor.

Hazır bataryadan konu açılmışken, Bolt’un bataryası tam olarak 435 kilogram geliyor. Diğer kimyasal bileşimlere nazaran daha üstün performans sağladığı öne sürülen, nikel açısından zengin lityum iyon bataryanın standart olarak 8 sene/160.000 km garantisi bulunuyor.

Batarya boşaldığında, sürücü dilerse araçta yerleşik halde bulunan 7.2 kW güce sahip şarj aletini kullanabiliyor. Chevrolet’in belirttiğine göre bu şarj aleti, 240 Volt’luk bir elektrik panosuna bağlı kaldığı takdirde 2 saatten kısa bir süre içerisinde sürücüye 80 kilometrelik menzil sağlıyor. Opsiyonel hızlı şarj cihazıyla birlikte bu performans, 30 dakika şarjda 145 kilometre menzil gibi muazzam bir gelişim gösteriyor.

Diğer bir çok hibrit ve elektrikli araçta olduğu gibi Bolt da bir rejeneratif fren sistemine sahip. Fakat bu sistem, diğerlerinden farklı olarak yalnızca bir pedal ile sürüş imkanı tanıyor. Chevrolet tarafından yapılan açıklamaya göre, sürücü elini Regen tuşuna basılı tuttuğu sürece ayağını yavaşça gaz pedalından kaldırarak aracın tamamen durmasını sağlayabiliyor. Aracın baş mühendisi Josh Tavel’a göre bu sistem, elektrikli araç kullanımının eşsiz ve büyüleyici hissiyatını arttıracak.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

    1. Chevrolet’in asıl ülkesi Amerika zaten. Bizim bu uyduruk dar yollara göre uygun araçlar değil. Ancak yeniden gelirse güzel de olur yani.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu