FeaturedHaberler

Drift’i başlatmanın 5 yolu




İnternette harcanan bunca zamana rağmen otomobiliniz ile drift yapmak konusunda zorlanıyorsanız bu teknikleri denemekte fayda var.

 1. El Freni

Başlangıç seviyesi için olan ve önerilen yöntemler arasında en kolayı el frenini kullanarak drift’i başlatmaktır. El frenini kullanarak drift yapmak için gereken adımlar; viraja yaklaşırken eğer gerekliyse frenaj yapıldıktan sonra dönüşe başlanırken el freni çekilir, ağırlık dengesinin değişimiyle beraber arka lastiklerin tutunma kapasitesi azalır ve arka kısım viraj dışına doğru açılmaya başlar ve son olarak kayma hareketini gaz miktarını ayarlayarak devam ettirebilirsiniz. Direksiyonu kaymayı koruyacak biçimde çevirmeyi unutmayın.

Arabanın kayma hareketinin verdiği doğal olmayan hisse gaz vermeden yaptığınız denemelerle alışabilirsiniz. Bu işte uzmanlaştığınızı düşündüğünüz zaman verdiğiniz gaz miktarı ile otomobille oynamaya başlayabilirsiniz.

2. Güç

king_of_europe_round_3_lydden

Değişik teknikleri birbirleriyle birleştirmeye çalışmadığımıza göre sadece otomobilin gücünü kullanarak yapılan driftler tekniğinizin gelişmesine yardımcı olabilir. Bu yöntemin tek kötü yanı ise aracınızda arka tekerleklerin tutuşunu kaybetmesini sağlayacak kadar güç olması gerekliliği.

Viraja yaklaşırken küçük bir viteste olmaya ve gaza basmaktan korkmamaya dikkat edin. Arka tekerlerde kayma hareketi başladıktan sonra yapılması gereken tek şey direksiyon açınıza ve verilen gaz miktarına dikkat etmek.

3. “Scandinavian Flick”: İskandinav Tekniği?

Konu Scandanavian Flick olduğunda Colin McRae’den iyi bir hoca yoktur denebilir. Bu arada siz görüntünün patates civarlarında olan kalitesine takılmayın 🙂

Bu teknik drifte başlamak için ağırlık transferine dayanmaktadır. İlk önce virajın tam tersi yönünde direksiyon çevrilir, daha sonra hızlı bir şekilde viraj yönünde çevrilen direksiyon hareketi sayesinde “Pendulum Effect” ismi verilen sarkaç etkisi sayesinde sahip olduğunuz momentum arka lastiklerin tutunma kapasitesinin üstüne çıkar.

Kayma hareketine başlamadan önce yapılan direksiyon hareketi ustalık gerektirdiği için ilk denemeler sırasında kolay olmasa da sürücüye yararlı olan kullanım alanları var. Örneğin, virajın açısına göre değişmekle beraber, 180 derecelik dönüşlerde el freni ile birlikte kullanıldığında oldukça yararlı olmakta.

 4. Debriyaj Tokatlamak: S.K. Tekniği

formula_drift_on_track_2012

Yeterli güce sahip olmayan araçlar için kullanılan bir tekniktir ancak kontrol etmesi viraj girişlerinde hızınızı sabit tutmak veya arttırmanız gerektiğinden zor bir tekniktir.

İşin teori kısmı gayet basit gözükmekte fakat viraja yaklaşırken aynı anda gaza aşağı yukarı yarısı kadar basmalı ve sol ayağınızla debriyaja aniden basıp-bırakmalısınız. Debriyaja basıldığında artan motorun devri, debriyaj bırakıldığı anda arka lastiklere giden fazla güç kayma hareketini başlatacaktır. Burnout yani lastik yakmak ile aynı mantığa sahip olan bu hareketin farklı olması ise bunu yaptığınız anda belirli bir açıyla yolculuk etmeye başlamanız.

 5. Frenleme

Drift konusunda efsane isimlerden biri olan Fredric Aasbo’ya göre “en zor” ama aynı zamanda insanı “en iyi” hissettiren yöntem de bu.

Teknik biraz karmaşık adımlar içeriyor; düzlükte 200 km/h hıza ulaştığınızı düşünün size yaklaşan ilk viraj ise daralan bir açı ile devam edip bir diğer düzlüğe çıkmakta. Frenlere kontrollü ama sert bir şekilde bastığınızda arka lastiklerin yol tutuşu azalacağı için kaymaya yani drift yapmaya başlamış olacaksınız ama drift’e rağmen ideal çizginizi koruyarak frenlemeye devam edin ve asfaltın bittiği noktaya doğru yaklaşırken frenlemeyi azaltıp gaza basmaya başlayın. Gelecek düzlük için artık hazırsınız.

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu