Testler

Denizaltı: Citroen C4 Picasso 1.6 E-HDI EAT6




  • Motor: Euro 6 1560 cc, 4 silindirli turbo dizel
  • Güç: 120 hp @ 3500 d/d
  • Tork: 300 Nm @ 1750 d/d
  • Şanzıman: Tam otomatik 6 ileri vites
  • 0-100 km/s: 11,2 sn
  • Son hız: 188 km/s
  • Test tüketimi: Ortalama 7,5 litre/100 km
  • Ağırlık: 1295 kg
  • Bagaj hacmi: 537 litre
  • Fiyat: Güvenlik paketi + Teknoloji paketi + Metalik boya = 116.000 TL

 

+ Geniş iç hacim

+ Kullanışlı iç mekan

 Süspansiyon

Bazı otomobiller vardır içine girer girmez kendinizi rahat ve güvende hissedersiniz. İçi ferahtır, aydınlıktır. Direksiyonuna geçip sakin sakin uzun yol yapmak istersiniz. İşte C4 Picasso’nun sizde yaşattığı ilk intiba tam olarak böyle. İç mekanda panoramik ön cam ve cam tavan ile birlikte kendinizi iki kişilik denizaltına girmiş gibi hissediyorsunuz ve bu duygu çok hoşunuza gidiyor.

İç mekân

Dış tasarımı ne kadar farklı ise iç tasarım da alışagelmiş iç mekanlardan oldukça farklı. Panoramik ön cam ve cam tavan kombini size denizaltı yada akvaryum hissi yaşatıyor.

DS model gamından esintiler Picassoya da yansımış. Konsol minimalist bir yaklaşımla sade tasarlanmış, konsolun ortasında kocaman bir gösterge paneli konumlandırılmış. Gösterge panelinin çözünürlüğü ve grafikleri sıkışık trafikte canınızın sıkılmasını engelliyor. Navigasyon, sürüş bilgileri , radyo gibi ekranları seçebiliyorsunuz. Hatta sevdiğiniz bir resmi arka plan olarak ayarlayabiliyorsunuz. Güneş ışığından etkilenmeyen panoramik ekran verdiğiniz paranın hakkını veriyor.

Orta konsolda yer alan dokunmatik 7” ekran otomobilin tüm işlevlerine müdahale edilmesine olanak tanıyor. Ekranın malzemesi ve dokusu çok hoş. Zaman zaman ekran tepkisi yavaş kalsa da kullanımı kolay. Bu ekrandan telefon, navigasyon, klima , sürüş yardımları, medya ve ayarlar fonksiyonlarını kullanabiliyorsunuz.

Eşya gözleri olarak C4 Picasso size küçük odacıklar sunuyor. Hem önde hem de arkada sunduğu eşya gözleri pratiklik konusunda oldukça tatmin edici. Ön tarafta soğutmalı bir torpido gözü, paspas altına yerleştirilmiş gizli saklama alanları, ön koltuk arkalarında bulunan saklama cepleri, eşyalarınıza kolayca ulaşım imkanı sağlıyor. Konsolda bulunan saklama alanında aydınlatma ve 220v priz girişi olması çok beğendiğim detaylardan birkaçı.

Arka baş ve diz mesafesi oldukça iyi olan Picasso, ön koltukların arkasındaki tepsileri ile uzun yolda keyfinize keyif katıyor. Bagaj normal konumda 537 litre, arka koltuklar öne kaydırılarak 630 litreye çıkarılabiliyor ve tam olarak yatabilen arka koltuklar sayesinde 1851 litrelik bagaj hacmine sahip olabiliyorsunuz.

Genel olarak, C4 Picasso birbirine sıkı oturtulmuş kaliteli bir iç mekana sahip.

Konfor

Pürüzsüz asfaltta süzülen Picasso bozuk yollarda maalesef beklenen darbe emişini sergileyemiyor. Derin çukurlarda otomobilde sanki 19” jant ve çok ince yanak lastikler varmış gibi hissediyorsunuz halbuki günümüzde konforlu olarak tabir edebileceğimiz 205/55 R17 ebadında lastikler üzerinde seyir ediyor. Bu durum bize süspansiyon sisteminin Picasso’nun gerisinde olduğu izlenimini veriyor.

 Motor

120hp’lik 1.6 dizel motor görevini tam anlamıyla yerine getiriyor. Şehir içi kullanımlarda start-stop sistemi iyi çalışıyor. Ana ekranda start-stop sisteminin ne kadar süre kullanıldığını görebiliyorsunuz ve üç günlük kullanımım boyunca yoğun trafik dahil ortalamam 7.5 lt civarlarında gezindi. Tüketim daha normal kullanımlarda rahatlıkla aşağılara çekilebilir. Euro 6 normlarında olan bu motor Picasso’yu 11.2 saniyede 100 km/h hıza ulaştırabiliyor.

Şanzıman

EAT6 kodlu tork konvertörlü 6 ileri tam otomatik şanzıman işini iyi yapıyor. Gaz emirlerine tepkisi güzel ve otomobili zorlanmadan yürütüyor. Akıllı hız sabitleme sistemi fren yapmıyor fakat vites düşürerek otomobilin yavaşlamasına yardımcı oluyor. Eğer engel çok yakında ise devreden çıkıyor. Vites geçişleri çift kavramalı şanzımanlara yaklaşamasada beklentileri karşılıyor. Yokuşlarda rahatça, patinaj çekmeden kalkabiliyorsunuz.

Yol tutuş

Virajlarda gövdenin salınımını hissediyorsunuz fakat Picasso istifini bozmadan virajları alıyor. Viraj canavarı tabi ki değil ama her koşulda güvenliği elden bırakmadan ilerleyebiliyorsunuz zaten 50 km/h üzeri siz kapatsanız bile tekrar devreye giren esp, güvenliğe ne kadar önem verildiğinin bir göstergesi. Şerit takip asistanı devredeyken şerit ihlali yaparsanız emniyet kemeri sizi üç defa sertçe koltuğa doğru çekiyor ve şuana kadar gördüğün en etkili uyarı sistemi olduğunu söylemem gerek. Aynı şekilde emniyet kemerini taktıktan sonra ilk hareket anında sistem emniyet kemerinin boşluğunu alıyor.

 

Yazı: Sinan KOÇ

 

sinan

1986 doğumluyum, makine mühendisiyim. Körfez olsun İstanbul Park olsun her fırsatta pist günlerine katılmaya çalışıyorum. Bir nevi 'track junky'im :) 2010-2013 Türkiye Ralli Şampiyonası'nda sınıf 3 klasmanında co-pilotluk yaptım. Prokart şampiyonasında yarıştım. Motoru olan her şeye ilgi duyuyorum. Ayrıca gerçek bir Alfa Romeo ve OTOPARK tutkunuyum!

İlgili Makaleler

37 Yorum

  1. Tr de kalabalik aile icin station wagon almak istemeyenlerin az sayidaki seceneklerinden biri tesekkur ederiz sinan koc

  2. Bence bu tarz bir araç alıyorsam konfor benim için çok öndedir. Şu süspansiyon eleştirisini okuyup ısrarla bu aracı almak sanırım yanlış bir hamle olur. Gidipte başka MPV lere bakmak lazım eğer bu tarz araç alınacaksa diye düşünüyorum. Ayrıca Sinan Koç’ un ilk yazısı değil mi?(Yanlışsam düzeltin) Teşekkürler..

  3. Alacak kişiler için net ve bilgilendirici bi yazı ama üstüne para verseniz almayacağım bir araba o ayrı mesele 😀 Bu ivmenizi kaybetmemeniz dileğiyle harika işler çıkıyor heycanla yeni testleri bekliyoruz..

  4. Büyümek için bizim de katkımız oldu size elimizden geldiğince destek olduk ama gördük ki büyüdükçe testlere video çekmiyorsunuz ve biraz daha destek verip büyürseniz yazı da yazmazsınız sanıyorum…

    1. Şuan ekibimiz tüm gücüyle daha çok ilgi gören ve beklediğiniz testlerin mintajını yapıyor. Hiç testi olmamasından, yazılı testi olması daha iyi değil mi?

      1. Otopark test videoları ile tanındı ve büyüdü benim düşüncem test videolarını her otomobil hak ediyor. Saygılar kolay gelsin…

      2. Sinan bey, en azından kuru ham video paylaşın. En azından pov çekin gitsin. Adamlar hiç bişey bilmeden yorum yapmadan video cekiyor ve izleniyor. Heleki siz kuru kuru montajsız izlenecek insanlarsınız.
        Bu Timur beyi örbek alın mesela. Kuru video yapıyor ama izleniyor. Tüm lansmanlarada gidiyor.
        https://www.youtube.com/watch?v=7BWzj301Bt0

  5. Bu aracın eski kasası çok konforlu idi, tek sıkıntısı mcp ve ağırlıkla baya hantal kalmasıydı. Süspansiyon eleştirisine çok şaşırdım açıkçası.

    1. onunda yol tutuşu kötü bir yerden alıp diğerine vermişler bu fransızlarda ortası yok zaten

  6. Eksilerine yakit tuketimi eklenmeli verdigi gucfazla segil ancak hakit tuketimi 1.6 dizele gore cok

    1. katılıyorum 1.6 hdi 5.5-6.3 1.6 e-hdi 6.1-6.5 arası yakıyor aynı arabada büyük olasılık şanzımandan dolayıdır

        1. bu arabanın esprisi iç mekanın özgünlüğü ve ferahlığı ve az yakmasıydı şimdi az yakmayınca ne anlamı kalıyor ki? Ayrıca benim dediklerim eski nesil ve onlar 1500 kilo civarında bu ise 1300 +1 değil +2 veya 3 eklemiş bence

          1. +1 litre evet fazla yakıyor ama şanzımanı eskiden tek kavramalı yarı otomatik bir şanzımandı. Motoru eski nesildi. İkide bir zırt pırt bozulan şanzımanın tamir parasını yetiştirmek mi mantıklı yoksa birazcık daha fazla yakıp sana hiç tamir masrafı çıkartmaması mı? Tamire giderken de yakıt harcayacaksın zaten. Yani +1 litre yakıt daha fazla yakması bu durumda daha az önemli bence.

            1. bence +1 değil çünkü aralarında birde 300 kilo fark var hatta karşılaştırınca bu arabanın ağırlığı yeni astra ile aynı ve astranın da şanzımanı aynı yanı tork konvertörlü ama motor daha güçlü iken 6-6.5 yakıyor işte bu düşündürücü yoksa şanzımanın sağlamlığına lafım yok ama bu arabanın esprisi az yakması o da kaybolunca pek bir amacı kalmadı hem tek kavramanın öyle çok büyük maliyetleri yok 7 yıldır kullanıyoruz çok şükür sıkıntı sorun çıkarmadı şanzımanla ilgili 🙂

            2. Eski şanzıman bahsettiğiniz gibi hiçte zırt pırt bozulan bir şanzıman değildi. Düşük konforlu kavrama boşluğu olan ama sorun çıkartmayan bir şanzımandı.

  7. test güzel ama biraz eksiklikler var mesela 2000 devirde son viteste kaç km yapıyor veya yalıtım düzeyi nasık kaç kmden sonra rüzgar sesi kaç kmden sonra gibi onu da merak ediyordum açıkcası onun dışında @sinan abi s&s olan bir dizele nasıl 7.5 yaktırdın ne yaptın arabaya 2009 modeli 5.5 ile 6.3 arasında geziniyor çünkü 😀 yanlış anlamayın dediklerinize güveniyorum merakımdan sordum 😀

    1. 6. vites ve 2000 devirde 113-115 felan yapıyor. ben de 6000 km dir kullanıyorum. rodaj tamamlanmıştır diye düşünüyorum. şehir içi az yakmaya çok özen göstermeme rağmen ancak 7 lt ye kadar inebildim. şehirler arası 4,5 lt yakıyor genelde. girişte kapılar otomatik olarak açılıyorken çıkışta otomatik olarak kitlemiyor, kapı koluna dokunma mecburiyeti sinir bozucu. camlar, kumandadan kapanıyorken, açılamıyor olması da ayrı bir sinir bozucu özellik.

      1. herhalde şanzıman yakıtı etkiliyor çünkü 2009 modeli ile yazın 5.5 ve 2011 modeli ile yazın 6.2 yakıyorum 7 litre görünce şaşırdım açıkcası

  8. Test ve emeklerin için teşekkürler Sinan ama arkadaşların dediği gibi ufakta olsa bir video lazım.Sizi diğerlerinden ayıran eğlenceli bir biçimde kendi sıcaklığınızla aracın varını yoğunu izleyiciye takipçilere aktarmanız.Video çok zaman alıyor uğraştırıcı ama videolar sayesinde daha geniş takipçi kitlesi oluştuğu kesin.
    Araç çok güzel benimde sahip olduğum bir araçtı fakat arkadaşlar size bir bilgi paylaşmak isterim,bu aracın bagaj kapağının üstündeki boyalar kalkıyor.Sıfır araçta kabul edilmiyecek bir hata ve bu sadece benim aracımdada değil komşumun ve yakın arkadaşımın aracındada öyleydi.Onun dışında tam bir aile arabası az yakıyor çok rahat araç.

    1. 2013 lerin çoğu garantiden bagaj kapağı değişti. Fiber glas parca catlayip yuruyordu. Sonrakilerde duzelttiler.

      Emniyet kemeri motoru arizasi, 12 inc ekranda piksel kaybi ve çizgi cikmasi, radar arizasi başlıca genel arızalar. Garanti uzatip bitince satilacak bir arac.

      1. Artık araba değil yürüyen bilgisayar yapıyorlar. dayıyorlar teknolojiyi birazda maliyetten kaçayım derken bütün ıvır zıvırlar bozuluyor

  9. Sinan abi yazı güzel olmuş ama video olmalı bence yazının yanında, tamam çok uğraştırıcı biliyoruz ama yazıda herşeyi herkes anlayamıyor mesela mazlzeme kalitesinden hiç bahsetmemişsiniz neyse yine de ellerinize sağlık

  10. Sinan bey şuana kadar yapmış olduğunuz citroenlerdeki süspansiyonların kötü olduğunu söylediniz. Acaba citroen c5 içinde böylemi daha önce test ettiniz mi?

  11. Sinan bey merhaba. Acaba yeni scenic’i ne zaman deneme fırsatınız olacak diye merak ediyorum? Ben bu segmentte bir araba almayı düşünüyorum ve özellikle picasso – scenic karşılaştırmasını merakla bekliyorum!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu