Haberler

Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkı açıldı




Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkı Manisa’da açıldı.

Büyük şehirlerdeki otopark sorununu çözmek için akıllı otoparklar üreten Türk teknoloji şirketi PARKOLAY, ana müteahhitliğini Birtam İnşaat’ın üstlendiği dev proje ile Manisa Büyükşehir Belediyesi için Türkiye’nin en büyük tam otomatik otopark sistemini tamamladı. Yapımı iki yıldan kısa sürede bitirilen ve Avrupa’nın en büyük 5 otomatik otopark sisteminden biri olan Manisa Tam Otomatik Otoparkı’nı yılda 200 bine yakın aracın kullanması bekleniyor.

Özellikle büyük şehirlerde inşa ettiği akıllı otoparklar ile dikkati çeken PARKOLAY, 2014 yılında İzmir Alsancak’ta ana yüklenici olarak inşa ettiği tam otomatik otoparktan sonra, bugün de Manisa Büyükşehir Belediyesi için ana müteahhit Birtam İnşaat ile birlikte çalışarak, tamamen PARKOLAY teknolojisi ve Türkiye’nin üretim kabiliyeti ile 560 araçlık dev tam otomatik otopark sistemini Manisalıların hizmetine sundu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ihale ile ana müteahhit Birtam İnşaat tarafından yapımı üstlenilerek, iki yıldan kısa bir sürede tamamlanan, 4’ü zemin altında, 7’si zemin üstünde 11 park katı ve giriş-çıkışlar için bir zemin kat olarak inşa edilen, 980 m2’lik oturum alanına sahip çelik karkas yapı, modern giydirme cephesi ile şehre değer katıyor.

Aynı anda 7 aracın park edebilmesine olanak sağlayan PARKOLAY teknolojili Manisa Tam Otomatik Otopark Sistemi 90 saniyelik araç başı işlem süresi sahipliği ve 560 araç kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkı olma unvanını elde etti. TS-EN 14010’a tam uyumlu sisteme sahip tam otomatik otopark, tüm dünyadaki en önemli otopark projelerinden biri olarak görülüyor.

Dev projenin açılış töreninde konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Şehrimizde, özellikle de merkezde, giderek artan bir trafik sorunu var. Bunun çözümü noktasında göreve geldiğimiz ilk günden beri çalışma yürüttük. Bugüne kadar Manisa’da yaklaşık bin 500 araçlık otopark yatırımı yaptık. Şimdi tüm ilçelerimize bu tür projeler üreterek, ilimiz genelinde otopark konusunu sorun olmaktan çıkarmayı hedefliyoruz. Manisa’mıza Türkiye’nin en büyük kapasiteli tam otomatik otoparkını kazandırıyoruz. Bundan dolayı mutlu ve gururluyuz. Projemizin öngörülen takvim gününden önce bitmesinden de ayrıca mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

1

Otomatik otoparklar hem çevreci hem de konforlu

PARKOLAY Yönetim Kurulu Başkanı Müştak Ağrikli, günümüzde tam otomatik otoparkların akıllı şehircilik anlayışının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirterek, “Trafik, sadece ülkemizde değil tüm dünyada önemli bir sorun. Sürücüler park yeri ararken önemli bir zaman kaybı yaşıyor. İşine, okuluna, randevusuna geç kalabiliyor. Şehir trafiğindeki araçların %30’unun yalnızca otopark aradığı için trafikte bulunduğunu ve yol kenarında bulunan araçların da atıl durumda bile olsa trafik yarattığını düşünecek olursak, bu soruna çözüm getiren akıllı şehir uygulamalarının önemini daha iyi algılayabiliriz.

Otomatik otoparklar, bu anlamda çok daha konforlu, çevreci ve verimli bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bugün Japonya’da, 2 milyondan fazla araca aynı anda hizmet verebilecek otomatik otopark kapasitesi mevcut. Almanya’da otomatik otopark sistemleri 1980’lerden beri kullanılıyor ve son yıllarda sistemlerini hızla yeniliyorlar. Dolayısıyla otomatik otoparkların ülkemizde de yaygınlaşması, trafik sorununun çözümü ve trafikte kaybedilen zamanın azaltılması açısından büyük önem taşıyor. Manisa’da açılışını yaptığımız tam otomatik otopark, Türkiye’nin en büyüğü olduğu gibi alanında dünyanın en iyi örneklerinden biri konumunda. Bu büyük projenin hayata geçmesini sağlayan, Belediye Başkanımız Cengiz Ergün yönetimindeki Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne vizyoner bakış açıları ve Ana Müteahhit Birtam İnşaat Taahhüt Ticaret A.Ş.’ne bize sağladığı destekten dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Otomatik otopark sistemlerinin zaman ve güvenlik açısından da avantaj sağladığını vurgulayan Ağrikli, “Otomatik otoparklarda park yeri aramak veya manevra esnasında sürtme, kapı çarpması gibi olayların görülme olasılığı yoktur. Otomatik otoparklarda sürücü aracını giriş esnasında sensörlerle belirlenen alana bırakır ve sistem tamamen otomatik bir şekilde aracın parkını sağlar. Sürücüler saniyeler içinde tüm işlerini halledebilir” dedi.

2

Mehmet Önge

Gençliğinin baharında, Pamukkale Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde okumaya çalışan bir kardeşinizim ben de. Çok değil yaklaşık 10 sene önce babamın aldığı 2000 Megane'la başladı araba tutkum. 2 yıl önce Youtube'da şans eseri And abinin videosuyla ailenin sanal üyesi oldum. Ailesinin gerçek üyesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

    1. Sadece 3-5 tane olsa iyi, İstanbul’da biz evin önünde arabayı park etmeye yer bulamıyoruz.

  1. Manisa’yı küçümsediğimden değil ama Türkiye’de daha büyük olan illere lazım bir otopark değil mi? Manisa’da da olsun ama önce Türkiye’deki büyükşehirlere uygulanmalı. Örn; Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Antalya gibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu