Haberler

Citroen’de yenilik zamanı




Resmi bilgilere göre 1950’den bu yana çeşitli Citroen modellerinde kullanılmış ve Paul Mages tarafından icat edilmiş olan hidropnömatik süspansiyon sistemi artık tarihe karışıyor. Fransız üretici yeni tasarlanan hidrolik yastık isimli süspansiyonunu Citroen Advanced Comfort isimli modelinin içine yerleştirmiş durumda. “Neye?” veya “hangi modele?” dediğinizi duyar gibiyim; Advanced comfort isimli otomobil hayatına C4 Cactus olarak başlamış olsa da ön kısımda yer alan MacPherson’ların ve arka kısımda bulunan torsiyon çubuğunun yerini hidrolik yastıklar almış.

Peki bu yeni teknoloji üreticinin Hydractive 3+ ismini verdiği ve hidropnömatiklerin son nesli olan süspansiyonu üzerine ne gibi artılar getirecek? Öncelikle hidropnömatik süspansiyondan çok daha ucuz olan süspansiyon sistemi, kimi ayarlı süspansiyonlarda olduğu gibi bir amortisörün yanında yer alan ikincil bir amotisör ile çalışmakta.

Şimdiye kadar geliştirme sürecinde olan firma, şimdiden yaklaşık 20 tane süspansiyon patenti almış durumda. Citroen’in bu işi ciddiye aldığının en büyük göstergesi bu olsa gerek. Üreticinin iddia ettiğine göre bu projede amaç, hidropnömatiğin sağladığı konforu devam ettirirken aynı zamanda tüketicilerin otomobil alım sürecinde kararlarını süspansiyon konforuyla etkilemek.

Nasıl çalıştığı hala gizliliğini korusa da C4 Cactus’ün üzerinde şekillerden Advance Comfort prototipi gelecek hakkında olumlu mesajlar vermekte. 2017 sonuna doğru piyasaya çıkması beklenen sistemin maliyetinin yanı sıra boyutu sayesinde de sistem C1’den C5’e kadar birçok otomobilde kullanılabilecek.

 

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu