Haberler

Volkswagen’de yenilenme çağı!




Hali hazırda otomobil dünyasının gündeminde kendine bolca yer bulan elektrikli otomobillere bu sefer de Volkswagen göz kırpıyor. Geçtiğimiz aylarda şirketi 18.2 milyar dolar zarar ettiren Dieselgate Skandalı’ndan henüz kurtulamamış olan Volkswagen, yaralarını sarmak için elektrikli otomobillere yönelecek.

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir basın toplantısında Volkswagen CEO’su Matthias Müller, şirketin 2025 yılına kadar olacak girişim stratejisini açıkladı. Buna göre Volkswagen, önümüzdeki 10 yıl içinde piyasaya 30 yeni elektrikli otomobil çıkaracak. Müller’e göre bu fikir, hatalardan ders çıkarma, eksiklikleri doldurma ve yeni bir kurum kültürü oluşturma açısından çok önemli.

Volkswagen, hedeflerine ulaşmak için tabiri caizse Volkswagen’i Volkswagen yapan asıl işleri gözden geçirip, elektrikli otomobil dünyasına ayrıca odaklanacak. Bu odaklanmanın sonucu ne olacak derseniz, Volkswagen de Tesla gibi kendi bataryalarını üretmeye başlayacak. Bu, elbette ki çok büyük bir proje ve projenin kendi maliyetini karşılayıp karşılamayacağını sorguluyor olabilirsiniz. Proje kendi maliyetini Volkswagen’in 2025 yılında 2 ila 3 milyon adet arasında elektrikli otomobil üretip satacağı hedefi göz önüne alındığında fazlasıyla karşılayacak.

Bu planların yanı sıra Volkswagen kendi otonom sürüş sistemini de geliştirmeyi planlıyor. Geliştireceği bu otonom sürüş sistemini ise ticaret hayatında aktif rol oynayan bir ürün haline getirecek. Yani Volkswagen, bir otonom sürüş sistemi üretecek ve bunu diğer otomobil üreticilerine de satacak.

Volkswagen’in 2025 yılı hedefleri için belirlediği stratejiye sadık kalması için yapacağı yatırımların euro bazında bedeli ise kesinlikle sekiz haneli olacak. Bu denli büyük bir parayı yönetebilmek için ise hem tasarrufun hem de gelir artışının birlikte finanse edilmesi gerekiyor. Volkswagen’in bu sorunla başa çıkabilmek için izleyeceği adımlar ise Ar-Ge faaliyetlerinde verimi artırmak ile yönetim ve satış departmanlarının şirkete olan mali yükünü azaltmak olacak.

Bütün bunları başarabilmek için Volkswagen’in elindeki sayısız markadan birkaçını elinden çıkarıp çıkarmayacağı konusunda kesin bir bilgi mevcut değil. Ancak “odaklı, verimli, yenilikçi, müşteri bazlı ve sürdürülebilir” olmak felsefesine harfiyen uymayı planlayan Volkswagen, Dieselgate utancını bir kenarda bırakmak ve büyürken kar edebilmek konusunda oldukça kararlı görünüyor.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu