Testler

Guguk Kuşu: Hyundai i10 GO! Edition




  • Motor: 1248 cc, 4 silindirli atmosferik benzinli
  • Güç: 87 Hp @ 6200 d/d
  • Tork: 120 Nm @ 4000 d/d
  • Şanzıman: 5 ileri, manuel
  • 0-100 km/s: 13,8 sn
  • Son hız: 175 km/s
  • Test tüketimi: Ortalama 6,5 litre/100 km
  • Ağırlık: 1100 kg
  • Bagaj hacmi: 252 litre
  • Fiyat: 48.350 ₺

+ Genişlik
+ Donanım
+ Sürüş dinamikleri

– Direksiyon hissi

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

36 Yorum

  1. Tek başına yapılan testlerde insan And’ın anlatımını bekliyor, Sinan Reyis’in performans birlikte yapılan testlerde artıyor tek başına olduğu testlerde daldan dala bir durum var gibi, test notlarından biraz daha yararlanabilir. And’ın öğretmenlik kariyeri tek başına olduğu testlerdeki başarısına çok katkı sağlamış.

  2. Emeğinize sağlık. Araç için yapabileceğim tek ufak eleştiri, bu aracın 75 kg sürücü + %90 sıvılar dolu haliyle maksimum 900-1000 kg arası bir ağırlığı olması lazım. Oysa şoför + sıvılar ile birlikte ağırlığı 1124 kg ( Hyundai resmi sitesinde yazan) oluyor ki buna bagaj falan eklenirse ağırlık biraz daha artacaktır. Üst segmenti olan fiesta’nın 1.25 ve 1.4 motorlu versiyonları şoför + sıvılar ile 1055 kg oluyor. Hatta 1.5 tdci motorlu olanı, dizel motorun ağırlık dezavantajına rağmen 1118 kg ağırlığında yani atmosferik i10’dan bile hafif. Hal böyle olunca bir alt segment olan i10’un çok daha hafif olmaması için hiç bir sebep göremiyorum. Girmesi gereken ufak bir rejimin dışında pek bir eksiği gözükmüyor.

      1. Gözler yanılır ama rakamlar değil. Fiesta’nın uzunluk, genişlik ve aks mesafesi rakamlarla karşılaştırıldığında i10’a göre daha fazladır ki fazla olması doğaldır çünkü üst segmentidir. Bir otomobilin ağırlığını belirleyen en önemli şeylerden biri boyutları haricinde bileşen parçalarındaki mühendisliği ve kullanılan malzeme türüdür. Misal denk segmentler olan passat ve mondeo’nun 1.6 dizel motorlu ağırlıklarını karşılaştırdığında mondeo sürücü+sıvılarla beraber 1493 kg, passat’ın ise boş ağırlığı (sürücüsüz ve sıvısız) 1444 kg. Sürücü ve sıvıları ekleyince mondeo’yu geçeceği aşikar. Peki senin demene göre boyutları aynı yahut daha büyük bir araç nasıl oluyor da segment farkı olsa da olmasa da bir diğerinden daha hafif olabiliyor ? Örnek; mondeo’nun süspansiyon sistemi daha sağlam ama daha hafif olan alüminyum malzemeden üretilmiştir. Ağırlık konusunda ciddi avantaj sağlar. Yani iki otomobilin boyutları aynı olsa da otomobil üretmek, bileşen malzemeler konusunda da iyi mühendislik uygulamak ve doğru malzemeyi seçmek demektir. Hafif malzeme kullanırsan boyut büyüse de kasa hafif olur. En başa dönersek, i10 dediğin gibi fiesta’dan büyük değil, aynı değil. Rakamsal ölçülerde bu böyle ki fiesta’dan alt bir segment ama buna rağmen fiesta’dan ağır. Sonuç; i10’un ağırlık konusunda daha iyi mühendisliğe ihtiyacı var.

    1. kesinlikle katılıyorum. b sınıfı ağırlığına ulaştığı için yakıt ve performans olarak da a sınıfı özelliklerini sağlaması çok zor. segmentindeki rakipleri 1000 in altında

  3. fiyat/performans karlılaştırması her zaman kendi sınıfında yapılmalı çünkü her sınıfın en dolusu parasına bir üst sınıf alınabilir. bu araba benzer donanım ve motorla tüm A sınıfı rakiplerinden daha ucuz. örneğin Nissan Micra 1.2 Match donanımıyla bundan bin lira daha pahalı ama ne sunroofu ne park sensörü ne elektrikli-ısıtmalı aynası ne de deri koltuğu var. Citoren C1 desen berbat otomatik vitesiyle başlangıç fiyatı bile 54.900. maalesef piyasa bu.

  4. Bence iş bölümü yapılmalı testleri And, bilgilendirici eğlendirici videoları Sinan çekmeli. Testte daldan dala atladı hep. Örneğin tam bişeyden bahsedecekti o ara direksiyon büyük dedi kaynadı gitti.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu