Haberler

Yeni nesil M5 detaylanıyor!




Hepimizin bildiği gibi, BMW’nin M departmanı tarafından üretilen otomobillerin kusursuzluğu, departmanı dillere destan etmiş durumda. Her M otomobilinin ortak bazı özelliklerinin yanı sıra, bu otomobilleri birbirinden ve standart modellerden ayıran bir takım karakteristik özelliklerin bizlere yansıtılması, hiç kuşkusuz M departmanının başardığı en büyük işlerden biri.

M otomobillerini baz modellerinden ayıran bir takım özelliklerden bazıları ise, henüz Güney İspanya’da kamuflajlı bir şekilde test sürüşü yapılan otomobilin hangi otomobil olduğu konusunda bize yardımcı oluyor. Evet, yeni M5’ten bahsediyoruz.

Güncel BMW M5, 2011 yılından bu yana yollarda; bu da BMW’nin bir kasa değişikliğine gitmesini süpriz bir karar olmaktan çıkarıyor. Haberimizin hemen sonunda göreceğiniz fotoğraflar yeni çekilmiş ancak zaten bir süredir etrafta gezinen M5 prototipleri görüyoruz. Hatta, otomobilin Nürburgring’de test edildiği bir video bile piyasaya sürülmüş durumda. Bu da bize yeni M5’in üretime hazır olduğunu anlatıyor.

Otomobil, M departmanına ait bütün izleri taşıyor. Dört adet egzoz çıkışı, geniş hava kanalları, büyütülmüş fren ve fren kaliperleri gibi bir çok iz otomobilde kendine yer edinmiş. Daha önceki casus fotoğraflardan bu yana değişen bazı şeylerin de olduğu göze çarpıyor. Buna en somut örnekler ise, ön tampona eklenen nispeten daha geniş hava kanalları ile 5 Serisi çizgisinden çıkıp 7 Serisi’ni andırır hale gelen farlar.

Yeni M5’in otomobil dünyasının en sevdiği motorlardan biri olan V8 motora sahip olacağı konuşuluyor. Çift turbo beslemeli olacak bu motorun V8 olacağı söylentileri ise, Nürburgring’deki test videosundan hemen sonra ortaya çıktı; öyle ki otomobilin sesi kesinlikle bir V8 motora sahip olduğu tezini kuvvetlendirir nitelikte. Buna ek olarak, M Departmanı’nın yeni M otomobillerinde sıralı 6 sistemini kullanmasına rağmen henüz 8 silindirden vazgeçmediğini açıklaması da bu tezi sağlamlaştırıyor.

Otomobili ilgilendiren söylentilerden biri de, yeni nesil M otomobillerinin dört tekerden çekiş sistemine sahip olacağı. Audi, yıllardır kendi otomobillerine Quattro sistemini yerleştiriyor. BMW’nin alanındaki bir diğer rakibi Mercedes-AMG ise yavaş yavaş tüm modellerini dört tekerden çekişe geçiriyor. BMW’nin arkadan itiş sistemine sadık kalacağını açıklamasına rağmen, dört tekerden çekiş sistemi yeni nesil M otomobillerinde bir opsiyon olarak karşımıza çıkacak gibi duruyor.

Resim kaynağı: motor1.com

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Almanya’da otobanda test aracına denk geldim. Özellikle önden yeni 7 serisini andıran bir tasarımı var. Piyasayı sallayacak gibi.

  2. ya özgün olun be kardeşim 5 ile 7 aynı olacağa benziyor Mercedes’de ki gibi olacak herhalde hangisiydi diye bakıcak millet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu