Haberler

Aynalara elveda vakti geliyor




Trafikte seyir halindeyken, en yakın dostlarımızdan olan aynalara yavaş yavaş elveda deme vakti geliyor.

Fotoğraflarını gördüğümüz, tanıtımlarını izlediğimiz yeni konsept araçları dikkatlice incelediğimiz zaman ayna boyutlarında önemli ölçüde küçülmeler görüyoruz, hatta bazı modellerde ayna bulunmadığına bile rastladığımız oluyor. Tasarımcıların yeni araçları bu şekilde dizayn etmesinin nedeni estetik kaygılar iken, işin mühendislik kısmına geçildiğinde olay daha farklı bir hal alıyor. Aynaların ufalmasının veya tamamen ortadan yok olmasının aracın sürüş dinamikleri üzerinde olumlu yönde etkileri olduğunu belirtmek gerekiyor. Rüzgar direncini ve içeriye giren rüzgar sesini oldukça düşüren bu yeni tasarımlar tabi ki de herkesin, ama özellikle de hükumetlerin aklına, aynasız bir sürüşün ne kadar güvenli olacağı sorusunu getiriyor.

Günümüzde hali hazırda oldukça başarılı araç çevresi izleme teknolojileri mevcut, hatta bu sistemlerden bazıları araçların sürücü müdahalesine gerek kalmadan güvenli bir şekilde yol almasını bile sağlayabiliyor. Aslında araçların ayna yerine optik izleme sistemlerini kullanamamasının en önemli nedeni yasalar, ancak geçtiğimiz günlerde Japon hükümeti bir ilke imza atarak gerekli denetimler yapıldığı takdirde araçların ayna yerine sürücünün net bir şekilde görebileceği bir ekrana aktarılan gerçek zamanlı yol görüntülerini kullanabileceğini açıkladı.

Galerimizde aynasız otomobil konseptlerine örnek olarak Japon Acura firmasının Precision modelini görebilirsiniz.

 

Ömür Deniz Seçilen

İtalyan Otomobillerinin aşığı bir Alfisti. Amatör Fotografçı. Ege Üniversitesi İİBF. Hayallerimi süsleyen makina Alfa Romeo 159 3.2 Q4.,

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Otomobil haricinde hemen her konuda teknolojinin gelişimi beni heyecanlandırıyor, mutlu ediyor. Konu otomobil olunca ise yalnızca uyuz oluyorum.

  2. Arabaları sadece güvenli yapsınlar geriye kalan herşeyi ilkel olsun aga. Ellemeyin şu arabalara amk.

  3. Ekran bozulduğu için bir tane kaza olsun o zaman görürüz bunu icat edenide onay verenide. Ellemeyin şu arabaları

  4. Need for speed filminde ayna yerinde kamera var ve küçücük ayna onun yerine head up display gibi cama kamera görüntüleri yansitiliyor burdan çarpmışlar belli

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu