Haberler

Norveç’in “2025” kararındaki değişiklik




Geçtiğimiz Haziran ayında Norveç‘in içten yanmalı motorları yani benzin ve dizel ile çalışan otomobillerin kullanımını yasaklayacağı haberini yayınlamıştık. Ulaştırma Bakanlığı sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre yapılan bu haber tamamen asılsızmış.

Sözcü, Norveç’in asıl isteğinin içten yanmalı motorları tamamen yasaklamak değil emisyonları düşürmek ve çevreci çözümler oluşturmak olduğunu belirtti. Toplu taşıma seçeneklerinin daha aktif kullanılması da çözüm seçenekleri arasında.

Petrol türevlerini yakıt olarak kullanan motorların yasaklanması pek gerçekçi bir çözüm olarak düşünülmese de Norveçli tüketiciler karbon salınımını azaltmak için elektrikli otomobil kullanmak fikrine yabancı değiller. Ülke tüm dünyada en çok elektrikli otomobil satılan pazara sahip. Yeni otomobil satışlarının yüzde 24‘ünü elektrikli araçlar oluşturmakta.

Haziran ayı satışlarında yüzde 3’lük bir daralma yaşayan pazarda bu satış rakamlarını oluşturan başlıca modeller ise Volkwagen Golf ve Passat, Mitsubishi Outlander ve Toyota Auris. Bu araçların elektrikli olan versiyonlarının (PHEV-Hybrid) satış oranları ise Golf için yüzde 55, Passat için yüzde 50, Outlander için yüzde 88 ve yüzde 98 ile neredeyse tamamı hybrid satışlarından oluşan Auris listede kendine iyi bir yer edinmiş.

Tesla’nın CEO’su Elon Musk‘ın ise bu habere nasıl tepki vereceği merak konusu. Haziran ayında ortaya çıkan bu haberi Twitter aracılığıyla paylaşan ilk kişilerden birisi Musk olmuştu.

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu