FeaturedKöşe Yazıları

Focus RS kazası hakkında




Çoğunuzun bu vakte kadar haberdar olduğunu düşündüğüm üzere, geçtiğimiz hafta Ford Focus RS ile İstanbul Park’ta bir kaza yaptım.

Baştan alalım. Bayram öncesi vefalı bir takipçimiz yeni Golf R aldığını, çekmek isteyip istemediğimizi sormuştu. Ben de “elbette isteriz, hatta bayramdan sonra Focus RS de gelecek, sana uyarsa onunla birlikte piste çıkartırız” demiştim. Önceki arkadaşlar gibi o da, tereddütsüz kabul etti.

Çarşamba akşamı Focus RS, TopGear dergisi adına teslim edildi; ben de aynı saatlerde Golf R’ı sahibinden aldım. Gece ikisini biraz kullanıp, ertesi gün saat 11 gibi İstanbul Park’a çıktık.

TopGear ve OTOPARK ekibi birlikte önce araçların iç ve dış çekimlerini yaptık, ama dergi tarafını ilgilendiren sadece RS’ti. Sık sık yağmur serpiştiren gün akşamüstüne doğru, saat 15:30 gibi ekip yemek molası verdi. Video çekimini tamamlamak için sadece araçların içeride anlatımı kalmıştı. Ben hem aç olmadığım, hem de arabayı yeterince tanıma fırsatı bulamadığım (hareketli çekimler sırasında Focus’u çoğunlukla Sinan sürmüştü) için, RS’i alıp çıktım. İlk turumda, 8. virajda arabanın arkası kaydı ve kontra yetersiz kalınca virajın içindeki bariyerlere sağ önden çarptım. Ardından sekerek dönen Focus, bu kez sağ arkadan bariyerlere vurarak durdu.

Otomobil test etmeye başlayalı 6. yılıma girdim ve bu benim bir test aracıyla ilk kazam.


Üzüntüler


Her şeyden önce, geçmiş olsun dileklerini ileten ve desteğini esirgemeyen tüm takipçilerimize teşekkür ediyorum. Farklı mecralarda hepsini tek tek okudum ve her biri için ayrı minnettarım.

Üzüldüğüm üç husus oldu:

  • Araç TopGear’a verildiği için ve ben de aynı zamanda dergide Test Editörü olduğum için, Doğan arada kaldı ve açıklamayı o yapmak zorunda kaldı.
  • Markanın basın programı aksadı, arabanın tanıtımı sekteye uğradı. Tek bir test aracı olduğu için bizden sonra gideceği yayın organlarında, servisten çıkana kadar gözükemeyecek.
  • Bu yayın organları, bu süre zarfında otomobilin testini yayınlayamadıkları için içerik ve belki de tiraj kaybı yaşayacaklar.

Tüm bu kişi ve kurumlardan özür diliyorum. Bilhassa aylık dergilerin yayın haklarına saygımızdan ötürü, araç tamir edilip onlar tarafından teste alınmadan ve yayınlanmadan önce elimizdeki içeriği paylaşmayacağız.


Eleştiriler


Kaza ışık hızıyla ve tamamen kontrolümüz dışında sosyal medyaya taşındı, çok geçmeden birtakım eleştiriler aldık:

  • Kazayı başkaları paylaşmadan önce paylaşmadılar

Kazadan sonra 1,5 saate yakın çekici bekledik, aracı servise götürdük, evraklar imzaladık, dönüp Golf’ü sahibine teslim ettik. Ben eve gelip internete girme fırsatı bulduğumda çoktan olay farklı platformlarda paylaşılmıştı.

Bugüne kadar yediğimiz her naneyi paylaştık, hepsini videolara koyduk; fakat hepsinin sorumluluğu yalnızca bize aitti. O gece de ben Instagram ve forumda bazı paylaşımlarda bulundum fakat Doğan’ın ricası üstüne ertesi sabah sildim.

Eğer basın aracıyla kaza yaparsanız, markayla aranızda başka bir kurum varsa ve bu tür vakaların yayılmasını istemiyorlarsa, onlara saygı duymak ve sessiz kalmak durumundasınız. Evet; başka mecralarda yayılmış olabilir ama onların hiçbiri bizim kontrolümüzde değil. Bu olayda esas olan bu sitede yapılan paylaşımlardır.

  • Caddede gazlarken kırmızı ışıkta geçtiler

Olayın aslı şu: Çevirmenimiz Can Tangüner, RS’i teslim aldıktan sonra Fenerbahçe‘ye geliyor. Ben sahibinden Golf’ü yeni almışım, ofise dönüş yolundayım. Can da ben gelene kadar sahil yolunda geziyor. O sırada başka bir web sitesinden iki çocuk, ışıklarda bir Elantra‘yla Can’ın yanına gelip muhabbete başlıyorlar. Hyundai’den test aracı aldıklarını söyleyip, Can’a gazlayıp gazlamadığını soruyorlar. Can da turladığını söylüyor. Selamiçeşme’de yeşil ışık yanıyor; çocuklar Caddebostan’a kadar efendi efendi giden RS’in tamponundan ayrılmıyorlar, farları aynadan gözükmeyecek mesafede takip edip kışkırtmaya çalışıyorlar. Can Caddebostan Migros’tan itibaren uzayıp gidiyor, ardından Suadiye’de tekrar Bağdat Caddesi’ne bağlanıyor.

Bu dedikodular patlak verdiği gün Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden EDS kayıtlarını sorguladık: Bu olay sırasında ihlal edilen tek bir trafik ışığı yok.

  • Kaza sırasında kayıtta değillerdi

Saat 11’de gittiğimiz pistten 5’te çıkmayı planlıyorduk. Takdir edersiniz ki 6 saat boyunca her yaptığımızı kaydetmemiz mümkün değil, zaten buna gerek de yok: Bir araba bize 1 hafta geliyorsa bunun 1 günü (3-4 saat) dış çekim, 1 günü (~1 saat) anlatım yapılır; gerisinde kullanılarak tanınır.

Her test aracında olduğu gibi Focus RS de tanınırken çekilmedi, anlatılırken / gösterilirken çekildi.

  • “Araba boş kalmasın diye turlamak” da neymiş?!

Meslektaşlarımı bilmem ama ben bu işi sevdiğim için yapıyorum. Hatta bomboş bir F1 pistinde elime 300+ beygirlik iki hot hatch geçtiği vakit, işime âşık oluyorum. Sadece ben değil, o gün çekime gelen herkes çocuklar gibi şendi; zaten ekipçe başarımız da buradan kaynaklanıyor.

Yukarıda da yazdım: O an RS’le çıkmamın başlıca sebepleri tok olmam ve arabayı biraz sonra daha detaylı anlatabilmek, daha isabetli tasvirler yapabilmek; her zaman olduğu gibi size “arabayı kullanmış kadar oldum” dedirtebilmek için iyice tanımaktı.

OTOPARK asla 1 hafta test aracı alıp 6 gün evin önünde yatıranlardan olmadı: En ucuz araba da gelse kullanmak ve şirketteki arkadaşlara kullandırmak için gayret sarf ederiz; ki bizim gözümüzden kaçan ayrıntıları bir başkası görüp bizle paylaşsın, biz de sizlerle paylaşalım.

Hayatım boyunca bu otomobilleri kullanıp anlatmak için çalıştım. Şimdi “araba boş kalmasın diye” çıktığım pistte kaza yaptığım için yüzümü kızartacak değilim.

  • Sürmeyi bilmiyor, tecrübesiz, acemi

İki sene Destination Nürburgring‘e katılıp süperspor kovalamak sürmeyi bilmemekse, beş sene DSC kapalı M5 kullanıp tek kaza yapmamak tecrübesizlikse ya da 230 km/s’yle spin atan 500 küsur beygirlik bir 911’i tek hamlede piste geri sokmak acemilikse doğrudur, öyleyim 🙂 Zaten benim sürücülüğümü değerlendirmek, direksiyona 1 metre uzaktan araba kullandığını sananlara ve spor otomobillerle tek teması NFS oynamak olanlara kaldıysa, bu işi bırakıp internet cafe de açabilirim.

Anlaşılmayan ya da anlamazlıktan gelinen bir konu var: Ben, özellikle pistte çekilen videolarda arabayı çizgide kullanmaya çalışmıyorum; şov yapıyorum. Bu iş tüm dünyada böyledir; izlenen ve merak edilen her zaman bir arabanın kayması ya da yoldan çıkmasıdır. Önceki videolardaki mübalağalı anlatımlar da bu oyunun bir parçası: Gazla, eğlen, heyecanlan ve heyecanlandır.

Elbette ideali, bu şovu temiz hot lap‘lerle süsleyerek süre ölçmektir; ancak İstanbul Park yönetimi buna müsaade etmediğini aylar önce belirtmişti.


Haset


Bir insan için hayallerini gerçekleştirememekten daha acı bir şey varsa, o da bir başkasının gerçekleştirdiğini izlemektir.”

Her ayağımız tökezlediğinde oluşan ortamın özeti bu. Böyle bir olay için sayfalarca çekiştirilmek bir yandan da göğüs kabartıcı: Düşünsenize, otomobil basınında hemen her hafta birileri kaza yapar ama kimsenin umurunda olmaz; biz pistte kaza yapınca yer yerinden oynuyor.

Toplantılarda OTOPARK’tan bahsederken hep aynı şeyi söylerim; 150 bin abonemiz var ama bizi takip eden insan sayısı bundan çok daha fazla. Başkaları gibi biz de araba test ediyoruz; ama etkimiz çok daha büyük. Bugün Türkiye’de en fazla izlenen ve tüketici tarafından ciddiye alınan tek otomobil yayını OTOPARK’tır. Gıybet edenler bile emin olun, yeni araba alacağı zaman bizim testlerimizi izleyip ona göre karar verecek 🙂


Süreç


Ford’la aramızda herhangi bir sorun yok; sponsoru oldukları üniversite konferansları son sürat devam ediyor. 6 Ekim’de İTÜ, 10 Ekim’de YTÜ, 18 Ekim’de Sakarya Üniversitesi’ndeyiz ve sene sonuna kadar en az iki okula daha gideceğiz. Ayrıca Ranger ile çok keyifli bir proje de yolda 🙂

Öte yandan, GittiGidiyor ve Hürriyet ile içerik ortaklığı anlaşması yaptık: Bundan sonra bu mecralarda da bizim videolarımızı izleyebilecek, yazılarımızı okuyabileceksiniz 🙂 Önümüzdeki haftalarda üç dünya devi markayla daha ortaklık ve sponsorluk toplantısı yapacağız.

OTOPARK.COM’u ve takipçilerini harika bir son çeyrek bekliyor. Hep birlikte bu ülkede yeni çığırlar açmaya devam!

Sevgiler,

And

And

1984'te doğdum, 1998'de direksiyona oturdum ve 2008'den bu yana onları test ediyorum. Saint Benoît ve Boğaziçi Üniversitesi inşaat mühendisliğinden mezun olup auto motor & sport'ta sigortasız çalışmayı seçtim. O sıralar Modifiyem.com'a içerik sağladım, ardından e-motoring'in test editörlüğünü yaptım. Prokart'ta yarıştım, Nürburgring ve Monza gibi pistlere (ve pistlerden) çıktım. Kullandığım tüm otomobillerden ayrı keyif aldım ve arkadaşlarımla beraber amacımız, aynı keyfi şimdi size yaşatmak.

İlgili Makaleler

105 Yorum

  1. 230 km/s’yle spin atan 500 küsur beygirlik bir 911’i tek hamlede piste geri sokmak acemilikse doğrudur, öyleyim(aynı örnekte hemfikir olduğumuzu ağzından öğrenmek hoş oldu ) … Bir solukta kavramı da tam olarak nasıl oluyormuş bir kere daha anladım sayende 🙂 . And seviliyosun arkandayız…

  2. Reis çok yerinde bir açıklama olmuş ellerine sağlık.
    “Zaten benim sürücülüğümü değerlendirmek, direksiyona 1 metre uzaktan araba kullandığını sananlara ve spor otomobillerle tek teması NFS oynamak olanlara kaldıysa, bu işi bırakıp internet cafe de açabilirim.”
    Şu cümlenin üstüne söylenebilecek hiçbir şey yok.
    Biz her daim takipteyiz gelişmeye devam. 🙂

  3. Tekrar geçmiş olsun, kaza Golf R’la olsaymış sizin için çok daha kötü olurmuş olumlu yönden de bakmak lazım

  4. bu konu önemli değil sallayın.. yalnız video falan gelmiyor günlerdir.. işte bu önemli.. bari periscope yapın

  5. Olayı olabildiğince açık bir şekilde anlattığından dolayı teşekkür ederiz. Umarım yeterli olmuştur hata yapmanızı kolluyanlara…

  6. Beyni ceviz kabuğuna sığmayan insanları takma abi sen. sürmeyi bilmeyen kaza yapıyorsa eğer, Ayrton Senna’da sürmeyi bilmiyor; lewis hamilton da sürmeyi bilmiyor; yıllarca f1 pilotu olupta kaza yapmayan kaç pilot var acaba ?

  7. öncelikle geçmiş olsun her şeyden önce insan sağlığı bir metal parçasından önemlidir. Ama şunlarıda söylemek isterim kurumsal olmak istiyorsunuz ama eskisi gibi özgür olmaya çalışıyorsunuz 911 ve alfa 8C de kendinizden geçtiniz bundada aynısı olduğunu düşünüp kontrolden çıkan araç zapt edilemedi bence biraz daha ılıman yanaşın araç elime geçmiş patlatayım mantalitesi olmaz ,hee birde 5 yıl m5 tecrübe sayılmaz pistlerde bir başarı ve sertifikan varsa bir tecrübe ve başarıdır. nacizane fikrim alınmayın darılmayın dışardan bir göz benimki. Güzel işler yapılıyor günden güne büyüyorsunuz nazar deyip geçmeyin .

  8. Böyle bir yazıyı yazmak bile ne kadar profesyonel olduğunun göstergesidir abi rahat ol.

  9. Çok geçmiş olsun.Olay çok büyütülmüş.Bunun adı “kaza”.Hayatta neler neler oluyor.Gıybet yapanlar otoparkın başarılarını ve durdurulamaz yükselişini çekemeyenlerin haykırışıdır. Gerçek bir takipçi olarak söylüyorum.Biz bir aileyiz ve öyle kalacağız.Sorunlar ne kadar büyük olursa olsun ki bu basit bir olay.Bir şekilde üstesinde gelmeyi başarırız.(Kol kırılır yen içinde kalır) sevgiler.

  10. O degilde focus rs den tirsmaya basladim daha piyasaya cikali 1 yil olmadan patlayan patlayana

  11. Geçmiş olsun. Kaza adı üzerinde cana gelmesin yeter ki gerisi düzelir. Ayrıca size ve ekibinize böyle güzel içerikleri hazırlayıp sunduğunuz için teşekkür ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

  12. şimdi Memurlar sitesi düşünsün 🙂 . Varexciler, fiberciler binemedikleri arabaların seslerini ve görüntülerini kendi araçlarında taklit etmeye çalışırlar. Kullanma şansı olanada gıybet yaparlar. (Bu gıybet de ekin kollamadan ağzımıza dolandı) . Bahaneler traji komik düzeyde. Sanki yemek molasında boşta focus RS olsa kendileri sürmeyecek, Yada kutsal kırmızı ışıkta geçmiyorlar. Tektürkden banlandık. Ama hiç umrumda değil 🙂

  13. Piyasada birçok otomobil programı var.Çoktandır sizi takip ediyorum videolarınızı zevkle izliyorum ancak yakın zamanda üyelik açtım. Otopark olarak samimi bir program ve her arabanın sadece iyi yönlerini dile getirmeyen olumsuz özelliklerini de dile getiren sürüş dinamiklerini test eden programsiniz.Eger arabaları bazı programlar gibi hiç zorlamadan hatta durduğu yerde tanıtılasa sadece iyi özellikleri söylense (reklam) böyle bir olayla olma ihtimali yok gibi birsey ancak o zaman Hangimiz bu programı takip eder ??? Bence otoparkı otopark yapan suan ve özellikle geçmişteki yaptıkları tarzı. Sonuçta bir insan KAZA yapıyor. Adı üzerinde kaza buradaki çoğu kişi arabaşının limitlerini zorluyordur.Hepimizin başına gelebilir.Yolda bir insanın kaza yaptığını gorsek Hangimiz eleştiririz !!!Yapacağımız direk yardıma koşmak millet olarak bu bizim genlerimizde var.Kişisel görüşüm eleştiren kişiler programı ve kişilerin başarıları çekmedikleri için yıpratma politikasına girmektedir. Bu tip olaylar onlar için bulunmaz fırsatlardir .Sonuç olarak bu tip olaylar olabilir ve gelecekte belki yine olacaktır. Tabiki kimseye olmamasını temenni ederiz.Sonuç olarak And geçmiş olsun.Bu tip olaylar keyfinize kaçırmasin.Umarim tekrar böyle olaylar başınıza gelmez.Eskisinden daha güçlü bir şekilde testleri bekliyoruz :)))

  14. Kaza için çok üzgünüm olur insanlık hali. Ford ile sorun olmamasına ve süreç bölümünde geçen gelişmelere sevindim. Açıklama için teşekkür ederim. Tekrar geçmiş olsun..

  15. İş dünyası magazin dünyası dergi dünyası her neye bağlı olursanız olun sizi çekemeyenler hep çıkacaktır. Bu mesajı yayınlayarak çok güzel bir etki bıraktığınızı söyleyebilirim en azından kendini bilmez insanlarımızın her direksiyon başında kendini usta zannedenlere sakin bir tokat atmışsınız bu yüzden de kutlarım. Çok geçmiş olsun umarım bir daha başınıza bu tür olaylar gelmez. Cana geleceğine mala gelsin sizi çekemeyenlere de en ustruplu cevabı vermişsiniz o yüzden durmak yok yola devam. Tekrardan geçmiş olsun ve başarılar dilerim tüm arkadaşlarınıza ve size.

  16. Abicim kim ne derse desin kazadır olur elbette olacak olmayacak diye bir şey yok haset edenler yine takipte kalacaklar ??? Geçmiş olsun önemli olan can sağlığı 🙂

  17. otopark tüm otomobil severler için büyük bir nimet.bu kaza inşallah sizi korkutmaz ve aynı şevkle limitlerde araba test etmeye devam edersiniz geçmiş olsun.

  18. Kaza koşulları aynı ve kaza yapılan araç Honda s2000 olsaydı yadırgamazdım,
    Eski Ford hothatch araçları oversteeri çok iyi yaparlar ve aynı zamanda çok iyi toplarlar şase sürücü ile bir bütün eli ayağı gibidir. Ford Focus 3 nesildir aynı süspansiyon ile üretiliyor ve cidden şaseleri müthiş dengeli çok keyifli, s2000 olsa yadırgamazdım dedim çünkü s2000 oversteer yaptıktan sonra çok oynak ve RWD olduğu için gaza basarsanız daha çok kontrolü kaybedecek ve tek yapılan şey kontra vermektir. Focus RS te ise kontra yetmediği durumda gaza dip çöküp ( alışıla gelenin dışında bir hareket ) toplamak mümkündü. Olan olmuş And abimiz sağlıklı bir biçimde atlattıysa sorun yoktur, Focus RS dediğimiz araç netice de bir çuval cıvata.

  19. Maddi olarak etkilenmediğinizi bilmek bizi de sevindirdi. Tekrardan çok geçmiş olsun.

  20. Bu yazının müziği de “gıybett çekemmiyollaar bizzii” olsun reyis 😀 otopark.com ailesi olarak tam destek yanındayız abi

  21. 1)Mantıksal Yorumum: Olayı bu yazı sayesinde öğrenenlerdenim. Canın sağ olsun.. Eleştirilere haklı olarak cevap vermişsin de kendini anlatmaya çalışırken ben şöyleyim böyleyim demessen daha iyi olmaz mı? :).. Bunları zaten biliyoruz.. Bilmeyenleri de geç gitsin… ‘sana ne diyorsan eğer’ antipatik durduğunu -seni ve yaptığın işi seven biri olarak- bir feed back olarak söylemek istedim.. Takibe devam…. 🙂 Emeklerinize sağlık..
    2) Duygusal Yorumum: İyi yapmışsın, başıma gelse yanlış olacağını düşünsem de yazdığın gibi üst perdeden yardırırdım.. 😀 Kıskananlar çatlasın ulan 😀

  22. Büyük geçmiş olsun. Size bir şey olmasın NAZAR çıktı. Demek oluyor ki daha güzel şeyler olacak sıkmayın o güzel canınızı takipteyiz seviliyosunuz

  23. Meyveli agaci taslarlar bosverin guzel isler cikariyorsunuz soyle soyleyeyim suan meslegimden istifa etmis uzmanlik sinavina hazirlaniyorum yeni testiniz olunca Turkiye geneli deneme sinavi olsa ona girmeyip testi izliyorum ve benim gibi dusunen bircok kisi var cevremde..neyse o degilde test isteriz en kisa zamanda :))

  24. Düz yol gazcılarına verilebilecek en iyi cevabı vermişsin And abi geçmiş olsun

  25. Bu kazanin disardaki mehmet abinin ayse teyzenin kazasindan farki yok hemde kaza riski daha fazla bu olayi neden boyle buyutuyorlar anlamiyorum dun Kenan sofuogluda kaza yapmis bakin dunya 1.sinden bahsediyorum normal karsilandi ama And abimiz yapinca soyle boyle kaza arkadasim bu kaza bu arada hatirlatayim bu focusun tek kazasi degil and abimizin cani sagolsun 🙂

  26. Günümüzde millet bisikletle giderken bile kaza yapıyorken And abinin rs gibi bir makineyle kaza yapmış olması çok normal. Zaten yazıdan da anlaşılacağı üzere mesele kaza değil, kaza sonrası yaşananlar, söylenenler. Kafaya takmamak lazım biz herkesin ne olduğunu biliyoruz. Abi çok geçmiş olsun Allah bir daha yaşatmasın.

  27. Abi çok geçmiş olsun… böyle şeyler olur.. kaza ne kadar iyi olursan ol olabilir.. sen milletin dediğine bakma… biz takipçiler olarak arkanızdayız.. sizi destekliyoruz… önemli olan sizin böyle samimiyetiniz.. bu insanlar samimiyetinize inanıyor… otopark çok daha büyüyecektir… bu yolda koşmaya devam 🙂

  28. Çok uzun uzadıya yazmayacağım. Geçmiş olsun ve inşallah tekrarı olmaz. Her zamanki gibi SAMİMİ olduğun için hiçbir şeyi gizlemeden bize anlattığın için teşekkürler And. Allah yolunuzu açık etsin..

  29. Büyük geçmiş olsun, herşey önce o araçtan burnun kanamadan çıkman çok önemlidir. Bazen eleştirilirsin bazen örnek alınırsın ama bu işi yapamıyor demek gerçekten sizi hiç tanımamaktır. M5 ile bariyere giderken bir anda toplayıp hemen ardından tekrar yanlamaya başladığın o E55’li uzun videoları izlemeyenlere cevap bile vermene gerek yoktu.

    Tüm otopark ekibine ve özellikle sana geçmiş olsun tekrar tekrar. Siz kimseyi takmayın, aracın canını almadan test etmekte neyin nesiymiş, bırakın böyle şeyleri katalog okuyucuları düşünsün.

  30. Gecmis olsun, yapici olan elestirilere acik olun tabi ama boyle bir durumda size gelen yersiz sacmasapan elestiriler icinde kendinizi yormaniza degmez, kimse kimsenin soforlugunu boyle klavye basindan da olcemez.. Yersiz elestirileri muattap alip cevap yazmaniz bile bence bir erdemdir.

    Tekrar gecmis olsun

  31. size birşey olmasın , focus rs te olsa masserati ghibli de olsa hepsi teneke en nihayetinde

  32. And abi öncelikle geçmiş olsun cana geleceğine mala gelsin size bir şey olmasında sizi severek yaklaşık 3 senedir takip ediyorum ve türkiye basınında bu işi sizden daha başarılı yapanına rastlamadım. Ben fazla yorum yapmayan birisi olarak bu olaydan dolayı size moral ve motivasyonunuz artmasına katkım olursa diye yazdım sizin her zaman takipçiniz olduğumu belirtmek isterim. Adana’dan sevgiler, saygılar..

  33. Kazadır, olur biter. “Şundan ötürü oldu” demek yerine “Ben şöyle iyiyim, böyle iyiyim..” ergen muhabettine döndürmüş ve yakışmamış. Samimi hava “kurumsallığa” kurban giderken hele böyle bir yazı hiç olmamış. Yine de takibe devam..

  34. Belki bilenler bilir, focus rs denen makineyi ne kadar sevdiğimi, testini aylardır nasıl dört gözle beklediğimi. Fakat hiç bir şey bir insanın canından, hislerinden önemli değildir. Bir otomobilin içine binip yola çıktığın sürece nerede, nasıl kullanırsan kullan kaza herkes için olabilir, herkesin başına gelebilir. O sebeple Allah beterinden saklasın, nazarlık olsun diyelim.

  35. bu bana jeremy clarkson un 135i ile golf gti testini akla getirdi.135i ile pistin disina anlamsizca cikinca jeremy nin surat bir karis oldu ve o noktadan sonra sadece gti anlatmisti. heryerde oluyor bunlar. dert etmeye degmez.

    aha buda videosu:
    https://www.youtube.com/watch?v=3VwgvIqXg3A

    anaammm. adam 200 le giderken olunca yuzunde simdi s..ctik ibaresi olusmus ya laaa:))

  36. YouTube NOYAN bir focus rs kazası yayınlamış. Andın yaptığı kaza ile aynı zamanda yayınlanması aklımda soru işareti bıraktı?? Benmi yanlış düşünüyorum?

    1. Bence Noyan’ın bunu paylaşması ve daha önce de birilerinin drift mode’da kazalara karışmış olması ve üstüne And gibi bu işi profesyonel icra ettiğini videolarla kanıtlamış birinin kaza yapması, ne Noyan’ı, ne de bir başkasını değil, Focus RS’i eleştirmemizi gerektirir. Noyan da büyük ihtimalle And’a ve otopark.com’a değil, Focus RS’e itafen paylaşmıştır.

  37. And abi öncelikle geçmiş olsun. biz senin bu işi kazançtan öte Aşk’la yaptığını biliyoruz. Yaptığınız iş herkesten takdir görüp ciddiye bindikten sonra madem öyle gelin kurumsallaşalım En iyilerdeniz neden en iyi olmuyoruz diyerek büyüdüğünüzü biliyoruz. Videoları hazırlarken keyfini yaşayarak ve bizlere de yaşatarak hissettirmeye çalıştığını da biliyoruz. Başarınızın yanında elbette sizi kıskanan, açıklarınızı arayanlar olacaktır. Şimdi o aynı kişiler Gittigidiyor ve Hürriyetle yaptığınız anlaşmayı görüp daha çok çıldıracaklar, Daha çok kuduracaklar. İki büyük mecra ve iki büyük anlaşma. Yolunuz açık olsun, Kazasız belasız nice testler ve nice büyük anlaşmalar diliyorum. Büyümeye devam, biz hep arkanızdayız 🙂

  38. Başta And olmak üzere tüm Otopark.com ailesine ve dolaylı olarak TopGear ailesine geçmiş olsun. Cana geleceğine mala gelsin. Piste araba veriyorlarsa, kazayı da öngörüp önlemlerini alacaklar. Bunun için And’ı suçlayanlara zaten And en güzel cevabı vermiş. Focus RS gibi 4 çeker ve güçlü bir araç bu kazayı yaptıysa sorunu And’da değil arabada aramak lazım! Ayrıca diğer dergilerin de test etmesini bekleyip kendi testini yayınlamamak da çok hoş, güzel ve yerinde davranış. Tekrar geçmiş olsun.

  39. Öncelikle and abiye geçmiş olsun. Bu zamana kadar yayınladığınız istisnasız her videoyu izledim. Bu ülkede meyve veren ağacı taşlarlar. Düz yol gazcısı modifiyeci tayfa, özellikle panpalar serisinden sonra size bilendi sanırım. Bir de güvenlik tavsiyeleri veren, sokakta görsen gazlayan bir güruh var. Bunları boşverin, sağlam adam olsalar, bilgili olsalar zaten bu camiada sözlerini dinletirler. Bir forum sitesinde, bir adamın kazasına arkadan sallamak kadar kolayı yok. Onlar bu kazanın çok daha saçmasını yapmışlardır ama dönüp kendilerine bakmazlar.

  40. kardeşim çok geçmiş olsun öncelikle şunu belirteyim kafana takma cana geleceğine mala gelsin….focusun yerini doldurabılırız ama senin yerini asla,sana birşey olmasın……hep destek tam destek ………..

  41. Aga canınıza zarar gelmesin. İnşAllah markayla çok sorun yaşamazsınız. Biz sizi biliyoruz. Bizim için ne kadar çaba sarf ettiğinizi de biliyoruz. Kazadır bu herkesin başına gelir daha kötüsünden Allah korusun. Biz sizi seviyoruz.

  42. abi geçmiş olsun, insanlık hâlidir, bir gün bizim başımıza da gelmeyeceği kesin değil, her zamanki gibi sizi desteklemeye devam. iyi gün takipçisi değiliz biz.

  43. Benim en çok garibime giden şey sağda solda paylaşılan yok türkiye de tek ti yok nadir bulunan araba kaza yapti vs vs gibi saçma paylaşımlar oldu. Ulan arabanın neresi nadir. İçinde eşi benzeri olmayan And dururken arabamı nadir oluyo.Ne kadar mala önem veren insan hayatına önem vermeyen bir toplum

  44. milletin ağzı torba değil ki And, senin canın sağolsun. milyon dolarlık bi arabam olsa onu gözüm kapalı veririm ben sizin ekibe. bunda insan sizi severken gönlünü ferah tut sağlığına bir şey olmasın, yeter 🙂

    allah kuvvet versin size. selametle.

  45. Geçmiş olsun And. Asılsız atıp tutanlara itibar etmeyip yazını baştan sona kadar soluksuz okudum. Üzülmenin anlamı yok. Herkesin başına gelebilir kazalar(gelmemesi tabii ki daha iyi ama). Çok daha güzel işler yapacağınızdan şüphemin olmadığını belirterek siteyi takibe devam ediyorum(son sürat!) 🙂

  46. Araba sürmeyi W-A-S-D SPACE olarak bilen bir takım nesil yetişirken sen boşver bu yorumları

  47. Öncelikle geçmiş olsun aga inş. markayla da fazla sorun yaşamadan olay kapanır. Aslında hiç sıkıntı çıkarmamaları lazım çünkü kaza olmasa ford sosyal medyada bu kadar reklam yapamazdı bence 🙂

  48. Sakatlanan futbolcu kötü futbolcu anlamına gelmez. Ya da bir doktor her ameliyatında hastayı kurtaramaz bu da onu kötü bir doktor yapmaz. Sonuç olarak her mesleğin bir riski vardır, işi otomobil test etmek olan birinin kaza yapması neden normal karşılanmaz ilginç. Çok geçmiş olsun iyi ki sana bir şey olmadı. Zaten etik ve ahlaki olarak üstünüze düşeni de fazlasıyla yapmışsınız.

    İnsanlar hiç F1 vs de izlemiyor ki orada kaza yapanlar profesyonel yarış pilotu. Ve orada da en az kaza yapan en iyi pilot olmuyor. Yıllardır takip ediyorum Otopark’ı, sen eğitimli donanımlı kibar bir adamsın hocam. Ne yazık ki çoğunluğumuz böyle değil, en azından kibar değil. Bizim memlekette böyle kaza vs hemen delikanlılığa, erkekliğe ya da beceriksizliğe amatörlüğe vurulur ya, senin delikanlılığın kaza yaptığın araç tamir edilip diğer kurumlar test edip yayınlayana kadar araçla ilgili yayın yapmamak, bazı arkadaşların delikanlılığı da dikiz aynasına tesbih asıp ona buna sallamak. Sen hiç canını sıkma And.

  49. Ya adam kaza yapmış sizin çekiltirdiğiniz şeylere bakın
    O kadar şey söylemiş bişeyim yok iyim dahi yazmamış siz neyin kafasını yaşıyorsunuz
    İnsan bi geçmiş olsun neyin var der
    Adamlar sıfır aldığı sınıfının limit arabalarını düşünmeden veriyor
    Siz oturup canınıza sağlık isteyin
    Tekrar geçmiş olsun And abi

  50. sonuna kadar arkanızdayız boş insanların boş yorumlarının hiç bir önemi yok

  51. Çok geçmiş olsun diliyorum bu güzel aileye. Bence kimse burda yapilan aciklama disindaki yorumlara itibar etmemeli. And abinin isini bu kadar cok severek yapmasi benide mutlu ediyor. Otopark daha iyi yerlere gelicektir. Sadece ozledigim And ve sinan abinin beraber oldugu testleri izlemek ve younowdaki sohbeti izlemek. Naplm caniniz sagolsun seviyoruz sizleri hep destek devam. Benimde aracim olsun bende gozumu kiprmadan veririm. Hepinize koly gelsin.

  52. Abi geçmiş olsun sende bi şey yoktur inşallah. Çok normal şeyler kazalar takma bu kadar abi biz senin her zaman yanındayız. Bize güvenebilirsin abi bizim için de hayal kırıklığı oldu rsin testini görememek ama hayırlısı abi canını sıkma biz hep yanındayız

  53. Geçmiş olsun . 38 yasindayim. Biri 2007 yilinda 2006 model diğeri 2012 yilinda 2009 model olmak uzere 2 kez arac aldim. Hayatım boyunca hiç 0 kilometre bir araç almayi düşünmüyorum. Ama takipteyim tum testlerinizi izledim. Bu sizin işinizi askla yapmanizdan kaynaklanan bir bağımlılık duygusu diye düşünüyorum. Çalışmalarınızı tebrik eder başarılar dilerim

  54. Geçmiş olsun. Açıklama yapman güzel, takdir ettim fakat umarım bunu içten içe sorun yapmamışsındır. Boşver gitsin. Ne demişler; “it ürür kervan yürür”. Senin canın sağ olsun..

  55. Arabalarla tofaş şahin vb. ile tanışıp yetmezmiş gibi bu makinalarda 205 lastik ve vanalı egzoz kullanan 90+ doğumlu bir kaç ergen sizi etkilemesin..Geçmiş olsun diyorum.Sizlerde kaza sonrası sağlıkla ilgili sorun yoktur umarım…

  56. Benim gözümde bu bir iş kazasıdır. Allah beterinden saklasın. Çok çok geçmiş olsun And.

  57. Herşey güzeldi taa ki “sürmeyi bilmiyor acemi” diyene kadar. Ego olmalı ama dozunda olmalı. Her çıkışın bir inişi vardır unutmayın.

  58. Çok geçmiş olsun abi sana birsey olmamış ya sıkıntı yok kendine iyi bak sen ve ekibin bize lazimsin?

  59. Zaten aracı pistte denemek olacak tüm aksilikleri en aza indirmek için değil mi? Bu bi iş kazası ve Kazada yaralanan(Allah korusun) olmadı. Ford la da ilişkiler iyi. Bırakın konuşan konuşsun biz sizi yıllardır tanıyoruz seviyoruz.

  60. Canın sağ olsun, hiç de kafana takma. Söylentilere de aldırma asla. “Meyve veren ağaç taşlanır” özlü sözümüzün sosyal medyaya tipik yansıması. Haset insanlar bize lazım değil. Gerçekten üzülen, üzüntümüzü paylaşan insanlarla biz yolumuza devam eder, büyüme hızımızı maksimum boyuta taşırız. Sana bir şey olmamış ya, mühim olan da budur !

  61. Abi bu yazıyı resmen tt ye ithafen yazmişsın, bence bu kadar takmana gerek yoktu, gecmis olsun.

  62. Öncelikle geçmiş olsun.Kaza bu ne zaman nerde olacağı belli olmuyor takmayın siz işinize bakın konuşan konuşsun

  63. Abi çok geçmiş olsun. Elinizdeki içerikleri yayınlamamanızda sizin büyüklüğünüzü gösterir. Zaten sizdende böyle güzel bir hareket beklenirdi. Tekrardan geçmiş olsun, en kısa zamanda araçın servisten çıkıp elinizdeki içerikleri bize salmanızı bekleyeceğiz.

  64. Öncelikle geçmiş olsun,
    Sürmeyi bilmiyor, tecrübesiz, acemi
    bu kısımdan sonrasını okumadım, kişisel düşüncem ki bu kimseyi ilgilendirmez kimsede kendisini avukat sanıp zıplayıp münakaşa yaratmaya çalışmasın,
    bir insanı geliştiren eleştirileri dikkate almaktır, her eleştirildiğinde kendini öveceksen bu profesyonellik değildir. Keşke açıklamayı 3-5 gün sonra yapsaydın eleştirileri hazmedip, bu araç sonuçta senden önce illaki pistte denendi illaki sürücü hatası vardır hiç kimse kusursuz değildir kaldı ki F1 sürücüleri bile kaza yapabiliyor, kadı ki bu bu eğitimlerim olmasına rağmen bende kaza yapabiliyorum şakası yok herkes dikkatli olsun gibisinden bir sosyal mesaj versen daha yapıcı olurdu, Neyse olmuşla, ölmüşe çare yoktur. Kaza bu kimse yapmak istemez ama başa gelebiliyor, Tekrar geçmiş olsun. Umarım kısa sürede atlatır tekrar neşeli testlerinizi izleriz.
    iyi forumlar.

    1. İmzamı atarım. Ayrıca kalın puntoyu çok kullanınca amatörlük perçinleniyor sevgili And. Biz sana Ring’e çıkamazsın demedik, biraz profesyonel ol dedik. Yahu sana yakışıyor mu şu yazdıkların? Eleştiriye bu kadar mı kapalısın? Kaza yapmak kariyerini mi sonlandırdı, ne şiddet bu celal? Kaza yaptım, şöyle oldu, tecrübelerime göre sebebi de şunlardı dersin ve kapatırsın, bu kadar basit. Ring’den girmişsin, DSC kapalı M5’ten çıkmışsın. Çok yakışıksız, samimiyetle söylüyorum.

  65. Abi öncelikle geçmiş olsun, canınız sağolsun. Bu aileye atılan çamurlara rağmen tertemiz büyümeye devam edicek inşallah. iyi forumlar

  66. F1 pilotları bile kaza yapıyor araba sürmeyi bilmedikleri için mi yapıyorlar kaza bu anlık bir şey Allah kimsenin başına vermesin. Bu kadar dert etmeye gerek yok.

  67. Öncelikle geçmiş olsun.Otopark ailesini seviyoruz ve kim ne derse desin takip etmeye devam edecegiz.Yeter ki bu samimiyet,objektiflik ve doğallık kokan ruhu koruyun.Kaza da neymiş her sürücünün başına gelir 🙂

  68. Sevgili And; Meyva veren ağacı taşlarlar.Bu ülkede hep böyle olmuştur.Hiç bir şey yapmadan ,tembellikden miskinleşmiş,kalınlaşmış kafaların eleştirileri sizi üzmesin.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.Sevgilerimle.BEKİR TUNÇ ERGİN.

  69. Çok geçmiş olsun. Allah daha büyük sıkıntı vermesin.Artık bu işi büyüttünüz ve farklı bir seviyede ilerliyorsunuz. Her hatanızda sizi gömmek isteyenler olacak. Siz doğru bildiğinizi yapmaya devam edin. Gerisine takılmayın. Sizi sevenler, sevmeyenlerden daha fazla.

  70. Zor iş valla bunları görünce. Allah kolaylık versin. Aklıma Tesla kaza yaptı haberleri geldi bunları görünce.

  71. Geçmiş olsun abi, ben anlamaz ama böle bi açıklamayı gereksiz buldum, geçmişinden ve tecrübelerinden bahsetmen çok sıkıcı. Bi tek diğer kurumlara üzüldüm yayın ve test için, onun dışında ben hizmetten memnunum. Kolay gelsin.

  72. And kardesim gecmis olsun, olayi simdi. Urada okuyup ogrendim; saglik durumunla ilgili bilgi vermemissin, herseyin yolunda oldugunu varsayiyorum. Nazarliginiz olsun bu da; Allah daha büyügunden korusun.

    Tüm ekibe tekrar gecmis olsun ?

  73. amma büyütmüşler ha… herkes kaza yapabilir arkadaş. kimse de başkasını kaza yaptı diye eleştirme hakkına sahip değil. kaza lan bu! insanlık hali. insan bilerek işine çomak sokmak için ya da ne bileyim sırf gösteriş olsun diye, kendini rezil etsin diye kaza mı yapar? gülme komşuna gelir başına diye boşuna söylememişler. geçmiş olsun.

  74. Diğer dergiler test yapmadan elinizdeki içeriği yayınlamamanız ahlakınız ile ilgili çok şey anlatıyor. Sadece bu bile benim otopark a olan sempatimi kat ve kat arttırdı. İş ahlakı böyle birşey işte. Umarım sizleri takip eden binlerce genç kardeşim bu olayı örnek alır ve hayatında uygular. Tebrik ederim.

  75. Bence saçma sapan yorumları ciddiye alıp 1 sayfa yazı yazmak zorunda değilsiniZ. Neticede adı üstünde kaza işte. uzatmak ciddiye alıp cevap vermek herhalde çocukla çocuk olmak oluyor

  76. And Abi biz seni biliyoruz. Sen hiç canını sıkma. Çok Geçmiş olsun. Allah daha büyüklerinden korusun.

  77. Çok geçmiş olsun. And Bey, yaptığınız işe olan saygımızı, karakterlerinize olan hayranlığımızı ne kadar hakettiğinizi bir kez daha kanıtlamış oldunuz. Tahrik etme seviyesinde (ya da seviyesizliğinde mi deseydim) bunca haksız eleştiriye o kadar yerinde bir yazı ile karşılık vermişsiniz ki; gerçekten sizinle gurur duyuyoruz. Kaleminize sağlık.

  78. Geçmiş olsun And abi sana bişey olmasın önemli olan o cana geleceğine mala gelsin diyelim

  79. Sosyal medya perdesinin arkasına saklanıp, üretmeden üreteni eleştirerek yazılar yazmak çok kolay. Takipçi samimiyetini, Sakarya söyleşinizdeki salona sığmayan topluluğu hatırlayın…

  80. Geçmiş olsun. Beni sizi takip etmeye iten şey araçların size neler hissettirdiğini, neler yapabildiğini anlatmanız oldu. Bunları yapabilmek için de araçları zorlayarak kullanmanız gerekiyor. Kaza yaşamanız, çirkin sözlerle karşı karşıya kalmanız bence hevesinizi kırmasın. Doğan abinin sıkıntı yaşamasına yarıca üzüldüm.

  81. Çok geçmiş olsun and bey.Size yaptıkları ithamlar safsatadan başka bir şey değildir.Önemli olan size bir şey olmaması.

  82. Çok geçmiş olsun. Ben bu kazayı geçtiğimiz haftaya kadar duymadıydım. Bu yazı Otopark.com’u neden sevdiğimin güzel bir özeti oldu. Samimiyet! Bu yazıyı kendim yazsaydım aynen bu şekilde yazmak isterdim. “Hep birlikte bu ülkede yeni çığırlar açmaya devam”…

  83. çok geç öğrenmiş olmakla birlikte forumlarda ne kadar sevmeyenlerin çekemeyenlerin olduğunu gördüm, Seviyoruz sizi abi özledik bu arada and abi seni de 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu