Haberler

Röportaj: Nico Rosberg & Lewis Hamilton




NICO ROSBERG

Soru: Nico, Lewis şu anki sürüş şekliyle dünya şampiyonu olmayı hak ettiğini söyledi. Sen bundan ne anlam çıkarıyorsun?

Nico Rosberg: Eğer bunu demişse benim için sorun yok. Ben kendi işime konsantre oluyorum yarın yapacağım şey de bu! Ben “ya şöyle olsaydı” spekülasyonunun içine girmem çünkü orada asla cevapları bulamazsınız. Yarın elimden gelenin en iyisini yapacağım. Beni şu anda bulunduğum yere getiren aynı yarış yaklaşımına devam edeceğim.  İşime çok yaradı. Lewis’e karşı şampiyonluk için son yarışta yarışmak, bu müthiş! Şahane bir durum bu yüzden yarınki yarış için çok heyecanlıyım. Pistte iyi bir savaş istiyorum ve galibiyet bekliyorum. Lastiklerle strateji konusunda zor olacak fakat yarış her zaman fırsatlar sunar! (Gülüyor)

1480189363208

“Lewis’e karşı şampiyonluk için son yarışta yarışmak, bu müthiş!”

S: Sıralamalar sana ne söyledi? Hamilton’a karşı zaman kaybettiğin yerler nereler?

NR: Bence iyi bir tur çıkardım. Sadece Lewis çok iyi bir iş yaptı! Benim turum epey iyiydi ama bugün onun zamanını yapamadım. Ama o bugünkü ve yarın bambaşka bir mesele.

S: Takım arkadaşını alt edemesen bile, ikinci bitirmek senin için şampiyonluğa yetecek. Gerçekten bizi yarışı kazanmak için her şeyi riske edeceğine ikna etmek mi istiyorsun?

NR: Zihnimde kazanmak istiyorum. Ama sonra tabii ki yarışta gerçeği de işin içine katmalısınız. Evet, sezonu zirvede bitirmek istiyorum ama aynı zamanda neyin tehlikede olduğunu da görüyorum! Bir noktada beyin duygularınızı yeniyor, ve ben damalı bayrağı görmek istiyorum!

S: Bu akşama, büyük hesaplaşmadan önceki son geceye nasıl yaklaşacaksın?

NR: Bu, yarışa sezonun herhangi bir yarışı gibi davranmamın bir parçası. Her şey aynı olacak. Bu benim odaklanmış kalmama yardım ediyor. Ailem burada, bazı arkadaşlarım da, yani baiz güzel gülüşmelerle kolay bir akşam olacak.

S: Max Verstappen son yarışlarda bazı sürücülere son yarışlarda zor zamanlar yaşattı. Bugün arkalardan başlayacak fakat o her zaman hesaba katılması gereken bir tehlike. O veya bir başkası, aklının bir köşesinde mi?

NR: Bu benim aklıma gelen bir şey değil! Bu yarışı kazanmak için tüm silindirleri ateşleyeceğim! Ve beni kaygılandıran arkadakiler değil, öndeki adam!

1480189345638-1024x575
“Her şey sakin ve huzurlu. Aşırı heyecanlı görünen taraf garajın dışarısı!”

S: Red Bull’un alternatif stratejisi, süper yumuşak latiklerle başlamak, senin için ne analama geliyor?

NR: Hiçbir şey. Çünkü bizim stratejimiz en iyisi!

S: Peki ya garajdaki ekibin? Heyecan seviyesi önemli ölçüde arttı mı? Veya onlar da senin göründüğün kadar sakin mi?

NR: Her şey sakin ve huzurlu. Aşırı heyecanlı görünen taraf garajın dışarısı! (Gülüyor)

S: “Tek seferde tek adım” stratejin seni buraya getiren şey oldu. Bu Hamilton’u alt etmek yerine kendi güçlü yanların üzerine odaklanmandan mı kaynaklanıyor?

NR: Her zaman kendi usulümle kendimi zorlamayı ve gelişmeyi severim. Ve bu da çok işime yaradı. Sadece özgün kaldığınızda ve başkası gibi olmayı denemediğinizde gerçekten başarılı olursunuz çünkü aksi taktirde başkalarının ayak izlerinde yürüyorsunuzdur ve bu da bir kazanan yerine takipçi olduğunuz anlamına gelir.

S: Bir yarışa damalı bayrakta şampiyon olabileceğini bilerek gitmek özel bir heyecan mı?

NR: Özel bir heyecan? Şu an hayır, belki yarın yarıştan sonra farklı bir cevap veririm! (Gülüyor)

S: Yarış şampiyonluğu kazanmak seni ve baban Keke’yi tarihin ikinci baba-oğul Formula 1 dünya şampiyonları yapacak. Ama baban burada değil…

NR: Yarışın her milisaniyesini anlamak için evde onlarca ekranının karşısında oturmayı seviyor. Bunu anlıyorum!

S: Yarıştan önce Lewis’in elini sıkacak mısın?

NR: Çok fazla ayrıntı var! Fakat uzun lafın kısası ona çok saygı duyuyorum. İkimiz de geride inanılmaz bir sezon bıraktık ve onu yenmenin her zaman bir keyif olduğunu itiraf etmem gerek çünkü o gerçek bir referans noktası. Ve o da bana saygı duyuyor. Temel olarak sahip olduğumuz şey de bu!

LEWIS HAMILTON

S: Lewis, bugün sıralamalarda inanılmaz bir performansın vardı sonuç olarak takım arkadaşına fark edilir bir fark attın. Bu yarın için mükemmel bir ısınma mıydı?

Lewis Hamilton: Eh, öyle umuyorum. Genelde sıralamalara gelip burada bir hata yaparsan, orada biraz süre kaybedersin… Ama bugün her bir tur bir öncekinden daha iyiydi! Ve yılın son sıralamaları olduğu için gerçekten eteğinizdeki taşları dökmeniz lazım! (Gülüyor) Bugünkü gibi inanılmaz bir seans geçirmek şahane bir heyecan!

1480189638860-1024x575

“Bugün o pole’ü almaya kararlıydım. Fakat ondan ötesini düşünmedim. Şimdi bunu başardım ve tüm odağım yarın ne yapacağıma kayıyor!”

S: Bugün pole pozisyonunu ne kadar istedin?

LH: Her sıralama seansına pole’ü isteyerek çıkarsınız! Ve genelde sıralamalarda bir noktada yer almak için belli bir motor haritasına geçersiniz, bugün o kadar rahat hissettim ki bunu yapma gereği bile duymadım. Ve bunu yaparak motordan bir tur da kazanmış oldum!

S: Senin için Cumartesi günü yarıştan önce belli bir rutine sadık kalmak ne kadar önemli? Ve bu akşam ne kadar daha önemli?

LH: Bir rutine sadık kalmak benim için çok da önemli değil. Bazen yapacağınız şeyler vardır bazen de oda servisi gelir. Umduğumu değil bulduğumu yiyorum. Bu hafta annem burada, biraç tane de gerçek dostum. Sonuç olarak bu gece çıkıp biraz hoş zaman geçireceğiz.

S: Nico kazanmak için savaşmak istediğini söyledi. Sıkıcı bir yarıştan başka her şeyi istiyor. Buna inanıyor musun?

LH: Bilmiyorum. Kendimi işimi yapmaya odaklandım ve bu işin ne olduğunun farkındayım!

S: Yarının neleri gün yüzüne çıkaracağını düşünmek için kendine zaman ayırdın mı?

LH: Hayır. Ben tek seferde tek adım atarım. Bugün o pole’ü almaya kararlıydım. Fakat ondan ötesini düşünmedim. Şimdi bunu başardım ve tüm odağım yarın ne yapacağıma kayıyor! Şimdi statejistlerimle ve mühendislerimle çalışım önceki yarışlardan gelen verilere bir göz atacağız.

S: Annenin burada olduğunu söylemiştin. Bu senin için ne anlama geliyor?

LH: Annem benim en iyi arkadaşım. Burada olması muhteşem. Her zaman saf, koşulsuz bir sevgisi olduğunu hissettim ve bu harika.

1480189498549-1024x575“Yarına gelince: her yarışta yaptığım gibi kalbimle süreceğim.”

 

S: Tüm sezonun sonucunu belirleyen bir yarış için ne kadar zihinsel gücün olması gerekir?

LH: Değişir. Mesela Nico bu yarışa sezonun herhangi bir yarışına yaklaştığı gibi yaklaşmaya çalışıyor, bu da onun yapacakları hakkında çok şey söylüyor. Bana gelince, ben araçta olduğum her seferde en iyi modumda olmak istediğim için sonuçlar hakkında çok düşünmüyordum. Şimdi tüm o motor sorunlarından sonra iyi bir noktaya döndüğüm için mutluyum. Yarına gelince: her yarışta yaptığım gibi kalbimden (kalbimle) süreceğim.

S: Bu hafta yaptığın deneme startları pole’den gerçekleşmişti. Bu sana ekstra rahatlık veriyor mu?

LH: Evet, tüm deneme startlarım pole’dendi. Oradan başlamayı planlıyordum, ya ikinci olursam diye bir hazırlık filan yoktu! Ve bu startlardan iyi bilgiler yakaladık, yani hazır olabileceğimiz kadar hazırız!

S: Nico, her yarışa ayrı yaklaştığı için (sezona) devam edebileceğini söyledi. Peki ya sen? Sezonu sonunun bu virajın arkasında olmasından dolayı mutlu musun?

LH: Araçta çok rahat ve yerli yerinde hissediyorum ve muhtemelen daha fazla yarış çıkarabilirim ama aynı zamanda kayağa gitmeye de hevesliyim! Bu yüzden yarın bittiğine memnunum. Ve bence takım içindeki herkes de ailelerine geri döneceği için mutlu.

Kaynak: damalibayrak.com

Berke Çoban

Piri Reis Üniversitesinde Gemi Mühendisliği okumaya çalışan bir PETROLHEAD

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu