Haberler

Chevrolet Camaro ZL1 çok hızlı!




2017 Chevrolet Camaro ZL1, yalnızca GM fabrikasından çıkan en hızlı Camaro değil; dünyadaki en hızlı otomobillerden biri.

Chevrolet Camaro ve 320 km/sa

Chevrolet Camaro ZL1, 650 beygir güç üreten süperşarjlı motoruyla 320 km/sa son hıza sahip. Bu bilgiye ise, Almanya’nın Automotive Testing Papenburg GmBH firmasının bünyesinde bulunan 12.2 kilometre uzunluğundaki High-Speed Oval pistinde ulaşıldı.

320 km/sa değerindeki son hız, 2 denemeden oluşan bir testin deneme başına son hızlarının ortalaması alınarak hesaplandı. Öyle ki, ilk seferde 325 km/sa son hız değerine ulaşan Camaro ZL1, ters istikamette 315 km/sa son hız değerinde takılı kaldı. Pistin her iki istikametinde birer deneme yapılmasının sebebi ise, bir istikamette seyrederkenki rüzgar şiddeti, pist yüzeyi gibi faktörlerin, testi sabote etmesinin önüne geçilmesi.

Papenburg’un yüksek hızla dönülebilen ve 49.7 derecelik muhteşem bir açıya sahip bu oval pistte toplam olarak 8 kilometre uzunluğunda iki düzlük ve 4.2 kilometre uzunluğunda iki dönüş bulunuyor. Chevrolet’nin açıklamasına göre, pistin eğimi sayesinde sürücüler denemeler boyunca direksiyonu hiç kırmadan, düz bir şekilde ilerleyebildiler.

Chevrolet’nin ayrıca açıklamalarına göre, otomobilde güvenlik ve veri kayıt ekipmanları hariç herhangi bir ekstra modifikasyon bulunmuyordu. Fabrika çıkışında otomobilde bulunan Goodyear Eagle F1 Supercar 3 lastikleri, 44 psi basınç ile doldurulmuştu. Bu değer, o ölçüdeki lastikler için yüksek hızlarda tavsiye edilen değer olması sebebiyle seçildi. Ayrıca, maksimum lastik basıncı için, otomobilin önünde ve arkasındaki kamber açıları sıfırlandı.

Kimlerle kıyaslanabilir?

Chevrolet Camaro ZL1’in bu başarısını elbette diğer Amerikanlarla kıyaslamak en isabetli seçenek olacaktır. Dodge Charger Hellcat’in 328 km/sa’lik son hız değeri, Corvette Z06’nın 320 km/sa’lik son hız değeri ve bir önceki seri olan Corvette ZR1’in 330 km/sa’lik son hız değerleri, gerçek bir kıyaslama ölçütü olmaya yetecek kadar iyi değerler.

Asıl mukayese etmek gereken şey ise şu; bundan 30 sene önce Ferrari F40, 322 km/sa’lik son hız değeriyle dünyanın en hızlı otomobiliydi. Elbette 30 sene öncesi ile şu anki teknolojiyi kıyaslayıp bir sonuca varmak zor olabilir ancak Ferrari F40’dan bahsediyoruz. Chevrolet Camaro ZL1, neredeyse Ferrari F40 kadar hızlı!

Bonus: Ferrari F40

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu