Haberler

Yeni Hyundai i30 SW Cenevre’de boy gösterecek!




 Yeni Hyundai i30 sw bekleneni verebilecek mi ?

3. jenerasyon Hyundai i30 sw dev bagajıyla sınıfının en kullanışlı araçlarından biri olma yolunda iddialı. Almanya’da dizayn edilen ve Çek Cumhuriyet’inde üretilen otomobil arka koltukları yatırılmaksızın 602 litrelik bagaj kapasitesine sahip.

Otomobilin bagajını market poşetlerinden fazlası için kullanmayı düşünüyorsanız arka koltukları yatırmanız yeterli olacak. Koltukların yatırılmasıyla 1650 litrelik şaşırtıcı bagaj kapasitesine sahip olmanız mümkün. Normal aile ihtiyaçlarının üzerinde bu bagaj kapasitesiyle bir fırın işletecek olsanız günlük ekmek dağıtımlarını zahmetsizce yapabilirsiniz. Doblo bu işe çok bozulacak !

Otomobil, bir önceki jenerasyonuyla karşılaştırıldığında bagaj kapasitesi 74 litre artırılmış. Koltuklar yatık pozisyondayken elde edilen hacimde ise sadece 8 litrelik bir iyileştirme mevcut.

2018’de yenilenecek kardeş model Kia cee’d SW için de bagaj kapasitesinin bu doğrultuda artacağı beklentiler arasında.

2650 mm dingil açıklığı ve 1795 mm genişliğiyle Hyundai i30 SW dev bagaj hacmi dışında i30 hatch back modeliyle neredeyse aynı.

Kaputun altında durum aynı

Beklendiği üzere araç bir önceki jenerasyonda halihazırda kullanılan motor yelpazesiyle gelecek. Seçenekler arasında 3 silindirli, 1.0 litre hacimli, 120 hp güç üretebilen bir benzinli motor da mevcut. 4 silindirli opsiyonlar arasında ise 1.4 litre hacminde, 140 hp güç üretebilen benzinli motor bulunuyor. Dizeli tercih eden tüketiciler için ise 1.6 litre hacminde 95, 110 ve 136 hp güç üretebilen 3 farklı CRDi motor seçeneği bulunuyor. 

2.dk mola : CRDi?

CRDi yani Common Rail Direct Injection, Hyundai ve Kia markaları tarafından kullanılan ve yakıtı 3000 bar seviyelerine kadar sıkıştırıp elektronik olarak püskürten motor sistemleridir.

İlk prototipi 1960’larda İsviçre’de geliştirilen CRDi motorların modern versiyonları motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından yönetiliyor. ECU, enjektörleri mekanik sistemler yerine elektrikli olarak yönettiğinden yakıt tasarrufu konusunda oldukça başarılı. Yakıt tüketimi düştükçe emisyon değerlerinin de azaldığı düşünüldüğünde bu motorların eski nesil dizel motorlara göre daha çevreci olduğunu söylemek de mümkün.

ECU kullanan modern dizel motorlar 1990’larda Fiat, Magneti Marelli ve Bosch işbirliğiyle üretildi. Bu motorların kullanıldığı ilk binek otomobil ise Alfa Romeo 156 2.4 JTD modelidir. Günümüzde bu motor teknolojilerini kullanan her marka farklı bir kodla piyasaya sürmektedir. Örneğin sistem Toyota’larda D-4D, Citroen’lerde HDI ismiyle karşımıza çıkarken VW Group TDI ismini vermiştir.

Şanzımandan devam

2017 model Hyundai i30 SW motor seçeneklerine bağlı olarak , 6 ileri manuel veya 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman ile gelecek. Önceki jenerasyonda ve kardeş modellerde olduğu gibi bu model de önden çekişli olacak. i30 ailesinde 4 tekerlekten çekiş sistemi kullanılması muhtemel tek model olan i30N ise hala test aşamasında.

7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman

Donanım seçenekleri de bagajı kadar geniş

Bu segmentteki benzer araçlar düşünüldüğünde i30 SW, ileri seviye akıllı hız sabitleyici ve otomatik acil durum freni gibi özellikleriyle oldukça cömert donatılmış. Ayrıca müşteriler arzu etmeleri halinde şerit takip asistanı, kör nokta asistanı, geri-çapraz trafik uyarısı ve otomatik uzun far asistanı özelliklerini içeren donanım paketlerini de tercih edebiliyorlar.

Aracın opsiyonel donanım listesi ise hayli uzun. Listedeki dikkat çekici bazı opsiyonlar full-LED farlar, kablosuz şarj ünitesi, geri görüş kamerası ve Android Auto ile Apple CarPlay uyumlu 8″ dokunmatik multimedya ekran.

Peki ne zaman geliyor ?

Nürburgring’de test edilen 3. jenerasyon Hyundai i30 SW’nin dünya prömiyeri ise önümüzdeki ay Cenevre Otomobil Fuar’ında gerçekleşecek. Otomobil fuarındaki etkinliklerden kısa süre sonra ise otomobilin satışa sunulması bekleniyor.

Yeni jenerasyon i30 SW’den sonra 2017’nin ikinci yarısında i30N ve 2018’in başlarında ise i30 fastback coupe’nin katılmasıyla i30 ailesi genişlemiş olacak.

 

Timuçin Çolakel

Birbiriyle ilintisi olmasa da albenisi varsa ilgi duyduğum onlarca konuyu nerede kullanabilirim diye düşünürken kendimi burada buldum. Konu elbette otomobil ancak bir roman misali konunun etrafında dolaşmaya hazırım. Bambaşka konular üzerinden otomobil anlatmaya geldim, işin sanat kısmına dokunmaya. İçinde çarklar, dişliler de olacak ancak bu çarklara bir parça renk çalacağız beraber. Renkler de sönük olmayacak, kutup ışıkları mavisi gibi, amazon yeşili gibi şeyler. Zaten hepimiz aynı renk olursak cümbüşü zayıf kalır. Neyse, takılın peşimize...

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Renginden midir, far ve stop grubundan mıdır bilemedim, Fiat Egea’yı anımsattı bana.

    Açıkçası Hyundai-Kia grubunun son seneler yaptığı iddialı tasarımların yanında biraz sönük duruyor, kesinlikle kötü değil ama çok iyi de değil.

    1. Mriya kod adlı arkadaşıma katılıyorum. Hyundai-Kia grubu’nun son yıllardaki çarpıcı tasarımlarının yanında çok sönük kalıyor her iki markanın da son tasarımları. (Yeni i30, makyajlı Sportage, Elantra) gibi. Koreli kardeşlerimizin bundan önceki tasarımları bence çok daha iyiydi

  2. Koreli kardeşlerimiz kusura bakmasın fakat bir önceki nesilde çok mükemmel tasarımları vardı. (Kia ve Hyundai) Bkz. i30, Sportage. Makyajlı kasaları ise tam bir hayal kırıklıgı. Eger resim dogru ise su andaki satılan blue modelini de tasarım olarak bitirmişler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu