FeaturedHaberler

1978’de İstanbul sokak yarışları!




TRT, 1968 senesinden başlayarak arşivini dijital ortamda trtarsiv.com websitesinden yayına açtı. Arşivde eski spor karşılaşmalarından dizilere, siyasi tartışmalardan müzik yayınlarına kadar herşeyi bulabilmeniz mümkün.

Geçmişte sokak yarışları

Bizim en çok dikkatimizi çeken video ise, Uğur Dündar‘ın yasa dışı araba yarışları yapan gençlerle röportajı oldu! Videoda 1978 yılında İstanbul Fenerbahçe’de düzenlenen sokak yarışlarına katılan gençlerden ikisi, konuyla ilgili düşünce ve isteklerini dile getiriyor. Daha da ilginci, gençler yaptıklarının tehlikeli olduğunu biliyor ve hobileriyle kimseyi tehlikeye atmadan ilgilenmek için tesis istiyorlar; yani bir yarış pisti!

“Belçikalı misafirlerimiz bizle dalga geçti!”

Bugün babalarımız hatta dedelerimiz yaşındaki gençler, yaptıklarının ülkenin o zamanki durumuna biraz ters düştüğünün farkında olsalar da zevklerinden vazgeçemiyorlar; bu kültürün gelişmesi gerektiğini düşünüyorlar. Gençlerden biri Belçikalı bir arkadaşının Türkiye ziyaretinde söylediklerini şöyle ifade ediyor,

“Ağustos ayında Belçika’dan çocuklar geldi ve bizimle dalga geçtiler. Bizim pistlerimiz ve her türlü imkanımız var, ama siz trafikte yarışıyorsunuz dediler.”

25 saniyede 150 mil!

Videoda gençlerin dönemin hızlı otomobillerinden Trans-Am, Corvette ve Camaroları tercih ettiğini görüyoruz. Yarışlar Göztepe ışıklardan start alıp 1600 metre ilerdeki köprü altında son buluyormuş. Bu mesafeyi ortalama 25 saniyede kat eden otomobiller, bitiş çizgisinden 150 mil (yaklaşık 240 km/s) hızla geçiyorlarmış.

İyi ustalar, 1,5 milyonluk arabalar ve arabasına yarışlar!

Gençler, o zamanki değeri 1 ila 1,5 milyon TL arasında değişen otomobillerini çok iyi ustalara modifiye ettiriyorlarmış. Yarışlar ise 25 ila 50 bin TL’lik bahislerle yapılıyormuş. Hatta kimi zaman ‘anahtarına yarışlar‘ yapıldığı da oluyormuş! Röportaj yapıldığı zaman öğrenci olan gençler, hatanın ailelerinde olduğunu söylüyorlar. Ama bir kere bu otomobiller alındığı için, ailelerin de yarışlara karşı çıkmadıklarını dile getiriyorlar.

Yarışları gençlerin babaları da izliyor!

Genellikle gece 02:00’den sonra düzenlenen yarışlara zaman zaman gençlerin babaları da izlemek için katılıyormuş. TRT arşivinde Müjdat Gezen‘in yarışçı gençlerden birinin babasını canlandırdığı bir skeç de bulunuyor!

Sokak yarışçılarının röportajını buraya, Müjdat Gezen’in skecini de buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Can Tangüner

"If God had meant for us to walk, why did he give us feet that fit car pedals?" - Sir Stirling Moss

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. ibougur demiş ki:

    Keşke yine yarışlar olsa filmlerdeki gibi :DHepsini görüntüle…

    Şimdi herkes kendi filminin senaryosunu kendisi yazıyor haklısın 😀

  2. alfhonso demiş ki:

    Şimdi herkes kendi filminin senaryosunu kendisi yazıyor haklısın :DHepsini görüntüle…

    sokak yarışları güzel şeyler ya bizde anca şahinler toplanıp dönüyorlar 😀

    1. O zamana bir bakın, bir de şimdiye. Kesinlikle buradan bile bir çöküş olduğu görülebiliyor Türkiye'de.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu