Köşe Yazıları

Aracımızın egzozundan çıkanlar nelerdir?




Araç firmalarına, emisyon değerlerini daha aşağıya çekmeleri için neden baskı yapılıyor?

Karbon dioksit (CO2), aracınızın egzoz borusundan gelen emisyon miktarını büyük oranda artırıyor ve bu son yıllarda bir çok ülkede otomobil vergilendirme politikasının temelini oluşturdu. Avrupa’daki yeni arabaların CO2 emisyonlarının 2021 yılına kadar ortalama 95 g/km ye düşürülmesi hedefleniyor.

Karbon monoksit (CO), sislenmeye katkıda bulunan, katalitik konvertörler vasıtasıyla önemli ölçüde azaltılmasına rağmen, aracınızın egzozundan çıkan havayı kirleten bir gazdır. EU6 emisyon düzenlemelerine göre mazotlar için 0,5g/km ve benzin için 1g/km olarak sınırlandırılmıştır.

Açgözlülük, yalanlar ve aldatma – VW Dieselgate skandalı

Azot oksit (N2O) ve azot dioksit (NO2) içeren azot oksitler (NOx), VW’nin, ABD ve diğer ülkelerdeki emisyon test sistemlerini aldatmasıyla birlikte gerçek dünyaya göre otomobilleri, 40 kata kadar daha az NOx üreterek emisyon testlerinden geçiyor. EU6 ya göre dizellerde 0,08g/km ve benzinlerde 0,06g/km ile NOx emisyonlarını sınırlandırılmıştır. NOx emisyonlarını düşürmek için AdBlue ve benzeri diğer çözücü sistemlerde yardımcı olmak için ayrıca tasarlanmıştır.

Dizel motorlardan vazgeçmenin zamanı geldi mi?

Parçacıklar – katı ya da sıvı maddenin küçük parçacıkları – esas olarak dizel motorlar tarafından ve az miktarda benzin montorlarında üretilir. Partikül filtresi ile azaltılmaya çalışılan ve egzozdaki kurumdan çok daha zehirli olan bu maddeler önemli bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. EU6 ya göre 0,005g/km olarak sınırlandırılmıştır.

Benzen ve izooktan da dahil olmak üzere hidrokarbonlar (THC ve NMHC) da egzoz gazlarında bulunur. Bunlar yanmamış yakıt molekülleridir ve çoğu çok toksiktir. Az miktarda bulunan diğer emisyonlar kükürt dioksit (SO2), azot (zararlı değildir) ve su buharıdır.

Kaynak:https://www.autocar.co.uk/car-news/industry/diesel-engines-what-comes-out-your-cars-tailpipe

Hakan Karagözgil

1972 doğumluyum. Bir firmada yazılım mühendisliği yapmaktayım. Arabalara ilgim her zaman olmuştur ve arabaları görsel olduğu kadar teknik tarafları ile birlikte incelemişimdir. Arabaların mühendislik detayları beni daha çok çekmiştir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu