FeaturedHaberler

Scooter’lar hakkında bilmeniz gereken 6 şey




49 cc’den 850 cc’ye kadar var olan bir aile scooterlar. Bizim halkımız genelde şehir içi ulaşımında ekipmansız hatta kasksız kullanıyor bu motosikletleri. Ama yapmayalım. Adı scooter olabilir ama geninde motosiklet DNA’sı var.

1-Scooter’lar küçük tekerleri yüzünden tehlikeli değildir,

Scooter’lar dünya çapında en çok satılan motosiklet türüdür. Scooter’ı tehlikeli yapan şey fazla satılmasından dolayı daha çok kazaya ve yaralanmaya karışmasıdır. Ve kullanan kişilere baktığımızda ise çoğunlukla başlangıç motoru olarak alındığı için tecrübe eksikliğinden dolayı kaza riski yüksek oluyor. Baktığımızda grom tarzı motosikletlerin de tekerleri 12 inç civarı fakat modifiye edilip yarışlara sokuluyor bu motosikletler.

2-Kesinlikle yavaş giden bir motosiklet değil

850 cc’lik V-Twin Gilera SRV, 650 cc’lik Suzuki Burgman, 530 cc’lik T-max… Bunlar günümüzün gerçekleri. Günümüz teknolojisinde 125 cc’lik scooterlar kolayca 100km’nin üzerine çıkabiliyor. Hızlanmaları vitesli modellere göre daha yavaş fakat yine de hızlılar.

3- Bütün scooter’ların frenleri ve süspansiyonları kötü değil

2017 yılına geldiğimizde ülkemize gelen veya gelmeyen bir çok modelde ağırlık dengesinin öne doğru kaydırıldığını gördük. Euro4 standartları ile ABS eklenmiş modeller zorunlu hale geldi. Yani çin piyasasından gelip yerli malı diye satılan modelleri bu senenin sonundan itibaren Euro4’e uymazlarsa göremeyeceğiz. T-max, X-max, Burgman gibi maxi scooter’lar ise zaten standart motosikletlerin bile çok üzerinde fren ve süspansiyon olarak.

4-Scooter sürücüleri neden gerekli ekipmanları giymez?

Yukarıda bahsettiğim gibi, scooter’lar en çok kazaya karışan motosiklet türüdür ve bu kazalarda insanlar özellikle tatil beldelerinde denizden çıkıp bazen üzerlerine bir tişört bile giymeyip kaza yapınca; “Motor tehlikeli”, “Tövbe ettim daha binmem”… Hadi ordan! Ne kadar sıcak olursa olsun, kaskınızı, yazlık montunuzu üzerinizden eksik etmeyin. Motosiklet sürücüleri dahil sizinle bu sıcakta neden bu kadar ekipman kullanıyorsunuz diye dalga geçenler olacaktır. Aldırmayın! O dalga geçen kişiler akıllarını yanlarına almayı unutmuşlardır.

5-Söylendiği kadar pratiktir

Eğer şehir trafiğini her gün yaşıyorsanız scooter biçilmez kaftan. Şehrin karmaşasından kaçmak için vitesli motosikletinin yanına ikinci motosiklet olarak alan sürücü sayısı da olduçka fazla. Hacim olarak ne kadar büyük olursa olsun kullanım rahatlığı vitesli motosikletlere göre her daim daha iyi olmaya da devam edecektir.

6-Scooter sürücüleri diğer motosiklet sürücüleri kadar tutkulu, yetenekli ve heveslidir

“Aaa sen vitesli süremiyor musun?”, “Scooter sürmek zevk vermiyor” gibi cümleleri scooter sürücüsüyseniz çok duyarsınız. Hiç aldırış etmeyin. Çoğu kişi bilmez Ordulu Osman Gürsoy’un Vespa’sıyla neler yaptığını. Scooter’ların da en an vitesli motosikletler kadar şekli, tarzı, tutkusu vardır. Siz sadece motosikletinizi sevin…

Bonus: Ordu-Teksas Belgeseli

Kaynak: Motorcycle.com

Faik Gökhan Gök

1994 Amasya doğumluyum. Kültür Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okuyorum. Otopark; senelerdir otomobil hakkında bilgi alırken, şimdi motosiklet hakkında yazabileceğim bir yer olduğu için mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu