Yerli otomobilin gündeme gelmesinden bu yana tam 6 yıl 10 ay geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak 2011’de Başbakan iken TÜSİAD İstişare Konseyi toplantısında iş dünyasından yüzde 100 yerli otomobil markası geliştirilmesi talebinde bulunmuş, babayiğitleri göreve çağırmıştı. Ancak aradan geçen yaklaşık 7 yılda TÜBİTAK’ın bünyesinde gerçekleşen bazı çalışmalar dışında çok somut bir adım atılmamıştı. 2016 yılı başında İsveçli Saab’dan 40 milyon Euro’ya satın alınan platform gündeme gelmiş, TIR’larla getirilen kamuflajlı araçlar çok tartışılmıştı. Yerli otomobil konusunda istenilen gelişme sağlanamaması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mayıs’ta katıldığı son TÜSİAD toplantısında, “Şu salondan babayiğit çıkmıyorsa dükkanı kapayalım” çağrısı yaparak, yerli otomobil talebini yinelemişti. Ancak bu çağrısına da heyecanlı bir yanıt bulamayan Erdoğan, bir hafta sonra bu kez babayiğit arayışını TOBB genel kurulunda da devam ettirerek şunları söylemişti:
“Bir teklifim var. Bu milletin evladı olarak buna hasretim. Gelin, şu yerli yüzde 100 üretimi olan otomobilimizi TOBB camiası içerisinden çıkartalım. TOBB yüzde 100 yerli otomobili ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın. Biz bu konuda yanınızdayız. Montajcılık bu millete yakışmıyor. Artık bu millet üretebilecek beyine de ürüne de sahip…”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Erdoğan’ın çağrısına cevap vererek istekli olduklarını ortaya koymuştu. Hisarcıklıoğlu’nun Erdoğan’a söz vermesinin ardından 5 ay sonra yerli otomobil için önemli bir aşamaya gelindi ve dün 5 babayiğit belli oldu.
Yerli otomobil gitti, Türkiye’nin otomobili geldi
Otomotiv ve iş dünyasından 400’ün üzerinde davetlinin yer aldığı Külliye’deki toplantıda atılan imzalarla yerli otomobil adına ilk kez somut adımlar atılırken, törende ‘yerli otomobil’ kavramının yerini ‘Türkiye’nin otomobili’ne bırakması dikkat çekti. Bu değişimde ‘yerli’ kavramının yanlış anlaşılması etkili oldu. Çünkü yerli denildiğinde üretimdeki yerlilik oranları dikkate alınıyor bu da tartışma yaratıyordu. ‘Türkiye’nin otomobili’ denilerek bu sıkıntı aşılmış, gerekirse yurtdışından da teknoloji transferinin yolu açılmış oldu.
40 milyon Euro çöp oldu
Diğer bir tartışılan konu ise 40 milyon Euro’ya İsveçli Saab’dan alınan platformun ve prototip araçların akıbetiydi. TÜBİTAK’ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğunu ve rafa kalktığını belirten yetkililer, Türkiye’nin otomobilinin temellerinin sıfırdan atılacağı mesajını verdiler. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da 5 babayiğide isterlerse bu projeyi de kullanabileceklerini söyleyip, “Ama istemezseniz de kullanmayın” diyerek mesajı verdi. Yani çok net ‘kullanmayın sıfırdan yapın’ dedi.
40 milyon € eder 178 milyon ₺
ortalama 50 litreden 642 bin depo benzin yapar.
her bireyin aylık 1 depodan fazla kullandığını düşünelim, yılda 16 depo desen 40 bin küsür vatandaşın yıllık benzin ihtiyacını karşılar.
evet ağır işsizim bu akşam ne var 🙂
Kopru gidis gelis parali olacak
ben ne dedim. beklentiyi boşverin yerlerde
Bu nasıl bayağı bir habercilik. “40 milyon Euro çöp oldu” proje belgeleri mi ele geçirilmiş neye dayanarak bu söyleniyor.
Desteksiz muhalefet mi yapacaksınız otomobil haberi mi karar vermeniz lazım.
40 milyon euroya alınan platform yalan olmuş onu diyor son paragrafı oku sonra yorum yap
Çöpe giden birşey yok… o arabalar üzerinde teknoloji tasarım herşey yapıldı üzerinden ar-ge yapıldı. buna 400 milyonda versen değer… biraz üretimden ar-geden anlayan insan 40 milyon çöpe gitti demez..
ne önemi var nasıl olsa vergilerle musluk akıyor ver mehteri
O proje alındığında ford ceosu tehditler savurmuştu.Basın dalga geçmişti”Yerli dedik çakma çıktı”diye.Üstüne gezi parkı,17-25,15temmuz geçirdik.Suriyeye girdik.Ve sanki 6 senede hiçbir şey olmamışta ilgilenilmemiş gibi konuşuyorsunuz.Olmuşsa olmuş.Velevki silah tutukluluk yaptı.Bir mermiyi savdık.Mesele hedefi vurmak.Ama yarın bu araba geldiğindede düşmanlarımızdan çok siz eleştireceksiniz.İstemezukculara sesleniyorum
Olay şu Amerika da Lucid Motors bugünkü o marka imajı ve üretim potansiyelini yalnızca 180milyon Dolar ilk sermaye ile sağladı olay şu devletimiz inanılmaz büyük ve güçlü fakat bu gücü kullanacak genç beyinleri yerine yaşlı siyasetçiler heba ediyor. O günkü bakan teknoloji Bakanı ya arkadaş insan azıcık teknolojiden anlaması lazım adam 50 yaşında ver tek derdi vatan millet olan 30 yaşında birine bak bakalim o para ile neler neler yapıyor. Devlet adamı eksiğimiz var bu haberden anladigim o. Yoksa kimse siyasi prim aramasın cumhurbaşkanım maalesef yalnız hayaller var fakat yanında adam yok.
Atladığımız bir yerde şu; Tubitak ta İntihar süsü verilerek öldürülen mühendislerimiz ve projenin önüne geçmek için her türlü kaosu çıkaran dış baskılar vardı. Saab tan alınan prototip araçlar yerli otomobil yapılırken üzerinde deneme yanılma yapılmak için alındı.