FeaturedHaberler

Dev üreticiler şok “kartel” soruşturması ile karşı karşıya!




Avrupa Komisyonu, pek çok otomotiv üreticisine kartel oluşturma iddiasıyla soruşturma başlattı. Şok gelişmenin sebebi ve etkilenen markalar ile ilgili detaylar haberimizde!

Üreticiler yedek parça fiyatlarında kartel mi oluşturdu?

Der Spiegel’e göre; Renault, Nissan, PSA, FCA ve Jaguar Land Rover’ın aralarında bulunduğu 5 firmaya rekabet kurallarını delmekten soruşturma başlatıldı. İddiaya göre bu firmalar yedek parça fiyatlarında anlaşmalı şekilde %25’e kadar zam yapmakla suçlanıyor. Ünlü danışmanlık şirketi Accenture, raporlarda geçen iki şirketin bu şekilde 100 milyon Euro’dan fazla haksız kazanç elde ettiğini ortaya koydu.

PSA, FCA ve Jaguar Land Rover yetkilileri iddia ile ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, Renault ve Nissan cephesi ise açıklama yapmıyor. Markaların sessiz kalması da soruşturmanın varlığını bir anlamda doğruluyor. Gazeteye göre iddianın doğruluğu Avrupa Komisyonu tarafından açıklanırsa, otomotiv sektörü emisyon soruşturmasından sonra ikinci büyük çaplı soruşturmasını geçirebilir.

Yaşanan son gelişmeden bağımsız olarak Renault cephesinin zaten kırmızı alarm durumunda olduğunu söyleyebiliriz. Zira dönemin CEO’su Carlos Ghosn, Nissan ve Japon hükümetini zarara uğratma suçundan ötürü Kasım ayından bu yana tutuklu bulunuyor. Ghosn Ocak ayındaki ilk mahkemesinden sonra görevinden istifa etmiş ve yerine Thierry Bollore getirilmişti.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Olagan seyler bunlar. Muhtemelen de her marka bu ve buna benzer seyleri siklikla yapiyordur 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu