FeaturedHaberler

Koronavirüs, Avrupa’daki otomobil üretimini durdurdu!

Pek çok marka bantlarını durdurmak zorunda kaldı.




Dünyayı saran Koronavirüs salgını, hayatın her alanını olumsuz yönde etkiliyor. Virüsün etkilediği alanlar arasında sanayi sektörü dikkat çekerken, Avrupa’daki pek çok otomotiv üreticisi de fabrikalarını geçici olarak kapatmak zorunda kaldı.

Avrupa’daki otomobil üretimine Koronavirüs engeli!

Çin’de başlayan virüs, yönünü Avrupa’ya çevirince otomotiv sektörü bundan olumsuz yönde etkilendi. Pandemi’nin yoğunlaştığı İtalya’da ise FCA grubu ve Ferrari dikkat çekiyor. Fiat-Chrysler grubu, dün yaptığı açıklamada İtalya ve Avrupa’daki tesislerinde üretime iki hafta süreyle ara verdiğini duyurdu. Grubun Sırbistan ve Polonya’daki fabrikalarında da bantlar geçici süreyle durdurulurken, Türkiye’deki Bursa fabrikası ise durumdan etkilenmeyecek.

 

İtalyan spor otomobil üreticisi Ferrari ise Maranello fabrikasındaki tüm üretim sürecini 27 Mart’a kadar durdurduğunu açıkladı. Öte yandan Formula 1’de sezonun ilk yarışlarının ertelenmesi sonucu İtalyan takımın faaliyetleri askıya alınmıştı.

Avrupa’da üretim yapan bir diğer büyük üretici PSA (Peugeot-Citroen-Opel) da üretime ara veren gruplar arasında yer alıyor. Grup; Fransa, İspanya, Almanya, İngiltere, Polonya, Portekiz ve Slovenya’da bulunan toplam 15 tesisinde üretime 10 günlük ara verdi.

Otomotiv sektörünün köklü gruplarından Volkswagen de geçtiğimiz günlerde Koronavirüs nedeniyle fabrika kapatma kararı aldı. Çin ve ABD’deki fabrikalarında üretimi bir süre önce durduran marka; Almanya’daki fabrikalarında ise Cuma günü son montajları yapacak. Grubun önemli parçası olan Audi ise benzer bir karar alarak Almanya, Belçika, Meksika ve Macaristan’daki fabrikalarında üretime ara verildiğini duyurdu. Spor otomobil üreticisi Lamborghini İtalya’daki üretimini askıya alırken, Skoda ve SEAT de ana vatanlarındaki üretimlerini yavaşlattı.

Koronavirüs’ün vurduğu bir diğer önemli marka ise Renault oldu. Fransız üretici, ana vatanındaki 12 fabrikasının yanı sıra İspanya Palencia fabrikasında da üretimi belirsiz bir süreliğine durdurdu. Renault’un geçici durdurma işleminden yaklaşık 18.000 çalışanın etkileneceği belirtiliyor. Michelin ve Magna da virüsten dolayı geçici iş bırakma kararı alan otomotiv üreticileri arasında bulunuyor.

Türkiye’de Ford Otosan da üretimi durduracak!

Türkiye’de ise şimdilik tek resmi karar Ford Otosan’dan geldi. Yapılan açıklamada, parça tedarikinde yaşanabilecek gecikmelerden dolayı Gölcük fabrikasında üretime 30 Mart tarihinden itibaren 1 hafta ara verileceği duyuruldu. Ford’un küresel olarak kapatma kararı aldığı tek ülke ise İspanya olarak görünüyor. Öte yandan Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında Egea dışındaki üretim azaltılırken; Renault, Toyota ve Hyundai’de ise bantlar çalışmaya devam ediyor.

Güncelleme – Ford, yaptığı açıklama ile Almanya, İspanya ve Romanya fabrikalarını 19 Mart’ta tedbiren kapatacağını duyurdu.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Doğru bir karar olmuş.Herhangi bir yerden çalışanlardan birine virüs bulaşsa tüm Dünya bundan etkilenir ve bu çok riskli olur . Lamborghini bundan yaklaşık 1 hafta önce önlemini almıştı zaten. Diğer markaların da böyle bir önlem alması yerinde olmuş.

    İyi forumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu