Park halindeki aracınızın lastiklerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin
COVID-19 salgını nedeniyle zorunlu olmadıkça evden çıkmamanın önem kazandığı bu günlerde araçlarımız da park halinde bekliyor. Peki tekrar yola çıkmaya başlayacağımız günlere lastiklerimiz için ne yapabiliriz?
Araç ile yol arasında teması sağlayan ve bu bakımdan yol güvenliğinde oldukça önemli olan lastiklerin bakımının düzenli yapılması güvenli sürüş için önem taşıyor. Lastik basıncı lastik soğukken, düzenli aralıklar ile ölçülmeli ve araç üreticisinin önerdiği değerlerde olmalıdır. Lastik basınçlarının tavsiye edilenden düşük ya da yüksek olması, lastiklerin erken ve düzensiz aşınmasına sebep olacağı gibi, sürüş güvenliğini de olumsuz etkileyecektir. Düşük lastik basıncı, lastik omuzlarında aşınmaya yol açar. Bugünlerde park halindeki araçların lastiklerinde basınç kaybı olabileceğinden, araç tekrar kullanılmaya başlandığında lastik basıncı kontrol edilmesi önem taşıyor.
Hareketsiz duran araçlarda, lastiklerin belirili bir bölgesinin araç yüküne uzun süre maruz kalması halinde lastikte bazı şekil bozuklukları meydana gelebilir, bu da devamlı kullanıma geçildiğinde balans sorunu yaratabilir. Bu nedenle araçların ayda en az bir kere çalıştırılıp hareket ettirilmeli.
Diş derinliği de güvenli sürüş için dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Diş derinliğinin yasal zorunluluklara uyması için 1.6 mm’den az olmaması gerekir. Yasal diş derinliğinin altına inmiş lastikler, kesinlikle kullanılmamalıdır. Lastikleriniz için yapacağınız basit bir inceleme ile mevcut deformasyonları fark edebilirsiniz.
Mevsime uygun lastik kullanımı da yol güvenliği için önem taşır. Park halindeki aracınızda kış lastikleri varsa, hava sıcaklığının +7°C üzerinde seyrettiği bölgelerde yola çıkmaya başlanan günlerde, önce yaz lastiğine geçiş yapılması gerekir. Bu esnada, aynı aks üzerine farklı yapı, desen ve ebattaki lastikler de takılmamalıdır.