1 Temmuz itibari ile otoyollardaki hız limiti için yapılan artırım açıklaması sonrası bir çok tartışma gündeme geldi. İşte sürücülerin konu hakkında düşünceleri.
Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 1 Temmuz itibari ile otoyollardaki hız limitinin artırılacağına dair yaptığı açıklama gündem oldu. Araç sürücülerinin ve uzmanların bir kısmı hız limiti artışını desteklerken belli bir kesimin de karşı çıktığı uygulama tartışma yarattı. Türkiye’nin önde gelen 2.el araç ilan platformu arabam.com, Türkiye’de araç kullanıcılarının otoyollardaki hız limitinin artırılması kararıyla ilgili düşüncülerini araştırdı. Mayıs ayında 5297 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %72,1’i otoyollardaki hız limitinin artırılmasını destekliyor. Arabam.com’un sunmuş olduğu verilere göre tüketiciler Türkiye’de yapılan yeni yolların daha iyi olduğunu düşünüyor ve hız limiti artırımını destekliyor.
Anket katılımcılarına otoyollardaki hız limitinin 120 km.’den 140 km.’ye yükseltilmesi hakkındaki görüşleri sorulduğunda katılıcıların %72,1’i hız limiti artırımını onayladığını, %27,9’u hız limiti artırımını onaylamadığını belirtiyor. Hız limiti artırımını destekleyen araç kullanıcılarına sebebi sorulduğunda araç kullanıcılarının %39,7’si yeni yapılan yollar daha iyi olduğu için, %33,7’si günümüzde üretilen araçlar güvenli olduğu için, %26,6’sı trafik akışını rahatlatacağı için hız limiti artırımını onayladığını belirtiyor.
Otoyollardaki hız limiti artışı herkes tarafından hoş karşılanmadı
Otoyollardaki hız limiti artırımını desteklemeyen tüketicilere sebepleri sorulduğunda %51,5 ‘i 120 km. hız sınırında dahi sürücüler 130 km-140 km. hızı bulduğu için, %29’u hız artışı ile çevre kirliliği artacağı için, %19,5’i de kaza oranları artacağı için hız limiti artırımını desteklemediğini söylüyor. Hız limiti artırımını desteklemeyen araç kullanıcılarının hız sınırlarının aşılacağını ve 140 km. hız limiti sonrasının tehlike arz ettiğini düşündükleri söylenebilir.
Tüm katılımcılara “araç kullanırken hız sınırına ne kadar dikkat edersiniz?” sorusu sorulduğunda araç kullanıcılarının %55,5’i çok dikkat ettiğini, %34’ü dikkat ettiğini söylerken, %10,5’i ise çok önemsemediğini açıklıyor. Tüketicilerin büyük bir kısmının araba kullanırken dikkati elden bırakmadıkları görülüyor.
Katılımcılara sınır sizce kaç olmalı?” sorusu sorulduğunda katılımcıların %31,1’i 140 km/h, %30,2’si 120 km/h, %20,6’sı 150km/h, %14,3’ü 100 km/h olması gerektiğini söylüyor. Katılımcıların büyük kısmının düşüncelerinin 120 km. ve 140 km. hız sınırı arasında kaldıkları söylenebilir.