FeaturedHaberler

Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler




Araç kiralama günden güne popülerleşen bir hizmet. Peki araç kiralarken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte konu hakkında tüm cevaplar.

Hem günlük hayatta hem de iş ve tatil gezilerinde araç sahibi olmak birçok avantaj ve kolaylığı beraberinde getiriyor. Ancak herkes araç sahibi olmayabilir. Bu noktada, araç kiralama seçeneği, bu durumlarda bu avantaja ulaşmanızı sağlıyor.

Özellikle, şehir dışına yapılan tatil amaçlı gezilerde, konaklanan yer ve gezilecek noktalar arasında mesafe oldukça fazla olabilir. Dahası, araçla bir sınır olmadan yol tatili yaparak, kendi gezi rotanızı oluşturabilirsiniz. Bütün bu senaryolarda, araç sahibi olmanın getirdiği kolaylıklar, tatilin yorucu olmasının da önüne geçiyor.

Gezi dışında araç kiralama, günlük hayatta da sıklıkla tercih ediliyor. Otomobile ihtiyaç duyulan acil durumlarda bir araca kolaylıkla ulaşmak hayat kurtarıcı olabiliyor.

Ancak araç kiralarken dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları da bulunuyor. Bu ipuçları sayesinde araç kiralarken en doğru seçimleri yapabilir ve yanlış araç tercihinden dolayı oluşabilecek kötü sürprizlerle karşılaşmadan aracınızın sürüş keyfini yaşayabilirsiniz.

Araç Kiralarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Araç sahibi değilseniz, araç  kiralama, günlük hayatta ve tatil yolculuklarında size büyük bir kolaylık sağlıyor. Örneğin araç kiralayarak, kendinize geniş bir yol tatili rotası oluşturabilir, Türkiye’nin zengin tarihi ve doğal güzelliklerini içeren bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Ayrıca toplu taşıma ile ulaşımın kolay veya mümkün olmadığı noktalara kiraladığınız araçlarla ulaşabilir ve ülkemizin saklı kalmış güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Tüm bunlar için, araç kiralama konusunda sahip olacağınız ipucu değerindeki bilgilerle sizin için doğru aracı kiralayabilirsiniz.

Aracı Kiralamadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

Araç kiralama öncesinde aracı ne kadar süre kiralamak istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Araç kiralama günlük, haftalık, aylık ve hatta yıllık şeklinde yapılıyor. Bu yüzden aracı kiralamadan önce otomobile ne kadar süre ihtiyacınız olduğunu belirlemek size seçim konusunda yardımcı olacaktır.

İnternet üzerinden araç kiralarken adınızı, soyadınızı ve TC kimlik numaranızı ilgili alanlara eksiksiz bir şekilde girmelisiniz. Araç kiralamada ödeme yöntemi olarak kredi kartı kabul ediliyor. Bu yüzden mutlaka yeterli limite sahip bir kredi kartınızın olması gerekiyor.

Araç kiralama özelinde yapılacak sözleşmeler yüksek önem taşır. Size sunulan sözleşmedeki detayları mutlaka detaylı olarak inceleyin. Özellikle ilgili alanda fiyatın eksiksiz bir şekilde yazdığından emin olmalısınız. Sözleşmeyi yalnızca formalite şeklinde düşünmeyiniz. Bu sözleşmeler iki tarafın birbirine karşı yükümlülüklerini belirler. Sözleşme detaylarını gözden geçirmeniz, yükümlülüklerinizin farkında olmanızı sağlayacaktır. Örneğin; sözleşmede aracı kiralayan firmanın açık ismi mutlaka yazmalıdır. Online araç kiralamada sözleşmenizi dijital ortamda onaylama şansına sahipsiniz. Bu yüzden sözleşmenizi okumadan onaylamanız önerilmiyor.

Bir diğer konu ise aracın sahip olduğu belgelerdir. Araç ruhsatının yanı sıra aracın kaskosunun ve gerekli sigorta türlerinin eksiksiz bir şekilde yapıldığından emin olmalısınız. Özellikle kiralanan aracın kaskosunun mümkün olduğunca dolu ve doluya yakın olup olmadığını kontrol ediniz. Araç kaskosunun kapsamını aracı teslim almaya gittiğiniz zaman detaylı olarak sorabilirsiniz.

Firmalar arasındaki mevzuat farklılıkları da seçim yaparken göz önüne almanız gereken bir diğer konudur. Her bir araç kiralama firmasının kendine ait kuralları bulunuyor. Özellikle olası kaza ve arıza durumunda firmanın tutumunu bilmeniz size daha sağlıklı bir seçim şansı verecektir.

Aracınızı Teslim Alma Esnasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Aracınızı teslim almadan önce aracı detaylı bir şekilde incelemeniz öneriliyor. İlk olarak dış kaportayı mutlaka gözden geçirin. Dış kaportada gördüğünüz olası eksiklikleri veya aracın daha almış olduğu darbeleri tutanak tutarak ilgili firmaya bildirin.

Ayrıca aracın içini de detaylı bir şekilde gözden geçirmeniz öneriliyor. Araç döşemelerinde olası yırtılma ve yıpranmaları da kontrol ederek tutanak şeklinde firmaya iletiniz.

Tutanakların yanı sıra araç tesliminde gördüğünüz hasarları da fotoğraf çekerek belgeleyebilirsiniz.

Ayrıca size teslim edilecek araçta çok fazla hasar olduğunu düşünüyorsanız araç kiralama firmasından sizin için yeni bir araç talep edebilirsiniz.

Araç Kiraladıktan Sonra Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

Ücret ödemesini gerçekleştirdikten ve sözleşmeyi imzaladıktan sonra aracınızı ilgili şirketten teslim alabilirsiniz. Ancak aracınızı kiraladıktan sonra da uymanız gereken bir takım kurallar bulunuyor. Öncelikle aracı teslim aldıktan sonra araçla alakalı olan belgelerin tamamını eksiksiz bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Ayrıca ehliyetinizi de sürüşünüz boyunca yanınızda taşımalısınız.

Aracınızı kullanırken trafik kurallarına uygun bir şekilde sürüş gerçekleştiriniz. Trafik kurallarına uymadığınız takdirde kesilecek cezalar tarafınıza yansıtılacaktır. Olası kaza durumlarında ise kasko kapsamında olsun ya da olmasın mutlaka güvenlik güçlerinin eşliğinde tutanak tutunuz.

Yolculuğunuzun sonuna gelmeden önce aracın deposunun dolu olarak teslim edilmesi gerektiğini unutmayınız. Bu yüzden varış noktasına yakın bir yerde benzin istasyonuna uğrayarak depoyu doldurabilirsiniz. Araç kiralarken aracı teslim edeceğiniz nokta açık bir şekilde bellidir. Bu yüzden aracınızı zamanında ilgili noktaya teslim etmelisiniz. Ayrıca belirttiğiniz tarih ve saatte de aracın teslim noktasında bulunması gerekiyor. Aksi halde araç kiralama firması sizden ek ücret talep edecektir. Bu yüzden araç teslimi konusunda dakik olmanız gerekiyor.

Araç Kiralarken Araç Seçiminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

Araç kiralamada tercih edilecek aracın genel durumu ve modeli seçim konusunda önem taşıyor. Aracınızı kiralarken aracın genel özellikleri ve modeli, aracı kullanacağınız lokasyon, araca binecek kişi sayısı, yolculuk süresi, araçla alacağınız mesafe araç seçiminde belirleyici olmalıdır. Bu seçenekleri göz önünde bulundurarak sizin için uygun olan aracı seçebilirsiniz.

Kiralayacağınız araç size sürüş açısından uygun olmalıdır. Bu yüzden daha önce sürdüğünüz aracın özelliklerine yakın bir araç seçmeniz doğru bir karar olacaktır. Eğer daha önce kullanmadığınız tarzda bir aracı kiralamayı düşünüyorsanız aracı teslim alırken kısa bir deneme sürüşü yapabilirsiniz.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise aracın sahip olduğu iç ve dış durumudur. Size sunulan araçta çok fazla hasar bulunuyorsa aracı bir diğeri ile değiştirmeyi tercih ediniz.

Seyahat etmeyi düşündüğünüz bölgenin coğrafi yapısı ile araç seçimi doğrudan ilintilidir. Örneğin; dağlık bir alanı araçla gezmek istiyorsanız, bu yere uygun olarak görülen 4×4 bir araç tercih edilmelidir.

Ayrıca mevsimsel şartlar da yine coğrafi özelliklerde olduğu gibi araç kiralama konusunda belirleyici bir yöne sahiptir. Özellikle kış ayında yapacağınız seyahatlerde gideceğiniz destinasyonda kar yağışı sıkça görülüyorsa bu duruma uygun bir araç seçimi yapmalısınız.

Seyahat edeceğiniz kişi sayısında uygun kapasitede araç seçimi önemlidir. Özellikle aileniz ile araç kiralayarak yolculuğa çıkmayı düşünüyorsanız daha geniş kapasiteye sahip araçları tercih etmeniz öneriliyor. Aile tatillerinde kişi sayısına paralel olarak bavul sayı da bir hayli fazla olabiliyor. Bu yüzden geniş bagaj hacmine sahip bir aracı kiralamanız araç içinde daha konforlu bir seyahat imkanı verecektir.

Aracınızı tercih ederken kullanacağınız gün sayısını da göz önüne almalısınız. Günlük kullanımlarda size uygun herhangi bir araç yeterli olacaktır. Ancak uzun bir yolculuğa çıkma planı yapıyorsanız, kiralayacağınız aracın yakıt harcamasına ve motor performansına dikkat ediniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu