FeaturedHaberler

Araba Sigortası Sorgulama Adımları ve Püf Noktalar




Aracınızla bir kaza yapmanız hâlinde karşı tarafa verdiğiniz zararlar trafik sigortanız tarafından karşılanır. Karşı tarafın aldığı bedensel ya da maddi hasarlar, zorunlu trafik sigortasının limitleri kapsamında ödenerek bütçenizin korunması sağlanır. Devlet tarafından da zorunlu tutulan bu sigorta, önemli teminatlar sunar.

Sigorta yaptırmak isteyen kişiler için de internet üzerinden diledikleri hizmete ulaşmak son derece pratik hale gelmiştir. İnternetten araba sigortası sorgulama ve karşılaştırma gibi işlemleri rahatlıkla yapabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Yalnızca birkaç dakika içinde yapabileceğiniz trafik sigortası sorgulama işlemi sayesinde tüm detayları öğrenebilmeniz mümkündür. Ek olarak sigorta yaptırmak istediğiniz takdirde tüm sigorta şirketlerinin sunduğu teminatlar ve bunların fiyatlarını da görüntüleyebilirsiniz. İstenen bilgileri ilgili alanlara girerek tüm bu bilgileri kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Sorgulanır?

Araç sigorta çeşitlerinden olan zorunlu trafik sigortası sorgulamasını internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Bunun için ilk olarak e-Devlet uygulamasından giriş yapmanız gerekir. Sisteme giriş yapabilmenizi sağlayan şifreyi PTT şubelerinden alabilirsiniz. Daha sonra şifreniz, mobil imzanız, elektronik imzanız veya kimlik bilgilerinizle giriş yapabilirsiniz. Bu adımdan sonra ise SBM ile gerekli sorgulamaları yapmaya başlayabilirsiniz.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi olan SBM, tüm sigorta şirketlerini bir arada tek bir merkezde toplayan bir kuruluştur. Bu kuruluş amacı doğrultusunda tüm sigorta bilgilerinize de tek bir yerden ulaşmanızı sağlar. Aracınızın trafik sigortası hakkında bilmek istediğiniz tüm detayları bu SBM sayesinde öğrenebilirsiniz.

E-Devlet aracılığıyla yapacağınız araba sigortası sorgulama işleminde yalnızca sizin üzerinize olan araçları görüntüleyebilirsiniz. Diğer bir deyişle sizin üzerinize olmayan bir aracın poliçe sorgulamasını bu sistemde yapmanız mümkün değildir. Başka birinin bilgilerini kullanarak ve o kişinin rızası olmadan sisteme girmek ise bilişim suçları kapsamında değerlendirilir.

Dilerseniz SBM web sitesine direkt olarak giriş yapıp poliçe sorgulaması işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Web sitesine girdikten sonra poliçe sorgulama sayfasını açmanız gerekir. Daha sonra ise kimlik bilgilerinizle sistemden tüm araç sigorta teklif detaylarını görebilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemli?

Trafik sigortası, kaza halinde diğer araçlara ve karşı tarafa verdiğiniz hasarların karşılanmasını sağlar. Dolayısıyla beklenmedik durumlarda ortaya çıkacak yüklü masraflar karşısında bütçenizi korumanıza olanak tanır. Aynı zamanda mağduriyetlerin de kolaylıkla giderilmesini sağlar.

Devletin zorunlu tuttuğu trafik sigortası, yaptırdığınız tarihten itibaren 1 yıl süreyle geçerlidir. 1 yıllık sürenin sonunda yenilenmesi de zorunludur. Zamanında yenilenmeyen trafik sigortası için araç sahipleri ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalır. Para cezasının yanı sıra poliçe yenilemesini geciktiren araç sahipleri gecikme olan her ay için poliçe tutarına %5 zam alır. Bu zam da her ay %5 artarak %50’ye kadar yükselmeye devam eder.

Poliçesini yenilenmeyenlerin karşılaşacağı yaptırımlardan bir diğeri de trafik sigortası fiyatlarını belirleyen basamaklar içindir. Poliçenizi 1 yıl sonunda yenilemezseniz kazandığınız hasarsızlık indirimi hakkını da kaybedersiniz. Dilerseniz SBM aracılığıyla poliçenizin detaylarıyla birlikte sona eriş tarihini ve kademesini de öğrenebilirsiniz. Böylece poliçenizi vakit kaybetmeden tam zamanında yenileme fırsatına sahip olabilirsiniz.

SBM web sitesi sayesinde poliçe sorgulaması yapmanız size birçok avantaj kazandırır. Yenileme süresinin geçmesi durumunda araçlar trafik ekipleri tarafından bağlanır. Bu süreçte ortaya çıkan çekici ile otopark masraflarını da araç sahibi ödemek durumundadır. Dolayısıyla bu harcamalardan kaçınmak ve hem bütçenizi hem aracınızı korumak amacıyla SBM’den araç sigortası sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu