Köşe Yazıları

Üç köşeli yıldız




Karl Benz 1885 yılında ilk içten yanmalı motorun patentini alıp ilk otomobili yapmıştı. 1886 yılına gelindiğinde Benz bunu geliştirip yollara çıkabilecek bir araç haline getirdi. Ancak onunla yollara düşmek eşi Bertha Benz’e nasip olmuş.

Bertha Benz bir sabah uyandığında yanına iki çocuğunu alarak yollara düşmüş. Gidilecek yer olaraksa 106 kilometre uzaklıktaki annesinin evini tercih etmiş. 12 saatsürenbu yolculuğun sonunda, Bertha Benz tarihte ilk defa otomobil ile uzun mesafe yolculuk yapan kişi ünvanına sahip olmuş.

karl-benz-1st

Araçta yakıt deposu olmadığı için yakıt direkt olarak karbüratöre boşaltıyordu. Ancak karbüratör tam dolu iken dahi 4.5 litre yakıt alabiliyordu. Bu sebepten sık aralıklarla eczaneye uğramak zorunda kalıyorlardı. Çünkü o yıllarda petrol ürünleri eczanelerde satılıyordu!

Bu yolculuğun ardından büyük üne sahip olan Benz ailesi otomobilini geliştirerek satışa sundu. Derken 1926 yılında Daimler ile tanıştılar.

daimler-1st

Gelelim Daimler’in hikayesine. 20’nci yüzyılın başlarında Avusturyalı Emil Jellinek, ilk Mercedes fikrini ortaya atan kişidir. Nice’de konsolosluk yapan Jellinek, otomobil yarışlarında pilotluk yapıyordu. O dönemde, büyük ilgi gören bu yarışlara katılanlar, kendi isimlerini değil, farklı isimler kullanıyorlardı.

1901 yılında Emile Jelinek, Daimler firmasına özel olarak yaptırdığı 4 silindirli otomobilini teslim aldı. Emile Jelinek bu otomobiline kızı Mercedes’in adını verdi. Emil Jelinek katıldığı bir yarışta kaza yaptı ve bu kaza onu daha güçlü ve güvenli otomobil arayışına itti. Bu vesile ile Daimler-Motoren-Gesellschaft’ın kurucusu Wilhelm Maybach’la tanıştı.

Jelinek, Maybach’dan 5.5 milyon Mark değerinde 36 otomobil sipariş etti ve otomobilin isminin Mercedes olmasını istedi. Jellinek’in siparişi o günkü şartlar için oldukça büyük bir siparişti. Daimler-Motoren-Gesellschaft 1900 yılında toplam 96 adet otomobil üretme kapasitesine sahipti. Fabrikada toplam 344 kişi çalışıyordu ve Jellinek’in bu siparişi Daimler’in toplam üretiminin 3’te 1’iydi.

Jellinek’in tek istediği bu da değildi; Fransa, Avusturya, Macaristan ve Amerika’da satış temsilciliğini almak istiyordu. Bu fikir Daimler’in de işine geldi, zira Mercedes “merkür” anlamına geliyordu ve oldukça popüler bir isimdi. Dünyanın pek çok yerinde önemli tanıdıkları olan bir diplomatın otomobillerini yaptıkları için global pazarın yolları Daimler için açılıyordu.

20’nci yüzyılın başlarında üretimine başlanan Mercedes, bugün 115 yaşında ve 19 milyon araç bu isimle yollarda. Ayrıca bugün dünyada en çok tanınan otomobil markalarından olmayı başarmış durumda.

453559_763854_3542_1834_710236z2234

Daimler 1902 yılında üretimini iki katına çıkardı. Aynı yılın Eylül ayında Mercedes’in isim hakkını aldı. 1926 yılında Mercedes otomobillerinin önünü açan bir gelişme oldu ve belkide bugün Mercedes bu kadar popüler ise sebebi bu ortaklık olabilir.

O yıllarda Dünya genelinde büyük bir ekonomik kriz yaşanırken, birbirlerinden habersiz otomobil üretimi yapan Gottlieb Daimler ve Karl Benz, bir ortaklık anlaşması imzaladılar. Yapılan anlaşma ile şirketin adı Daimler-Benz AG olurken, Mercedes markası ise Mercedes-Benz olarak değiştirildi.

1993 yılına kadar bu ortaklık başarı ile devam ederken ikiliye üçüncü bir ortak daha eklendi. Ortaklığa eklenen üçüncü isim AMG oldu. 1967 yılında kurulan bu firma yüksek performanslı motorlar üretiyordu. İsmi ise kurucularının isimlerinin baş harflerinden oluşuyordu.

1998 yılında gelindiğinde Daimler-Benz İle Amerikan firma Chrysler ortaklık anlaşması imzaladı. Ancak bu anlaşma fazla uzun soluklu olmadı ve 2007 yılında sona erdi.

1st-logo

Şirketin son ortaklığı ise Renault ile 2010 yılında oldu. Daimler Mercedes Benz adıyla üretimlerine devam eden firma bünyesinde Ayrıca Smart markasını da bulunuyor.

Bir asrı aşkın süredir efsaneleşmiş otomobiller üreten firmanın genel olarak geçmişi bu şekilde. Başka bir yazımızda da markanın efsaneleşmiş modellerinden söz edeceğiz.

c25acc88ef3b

Berke Çoban

Piri Reis Üniversitesinde Gemi Mühendisliği okumaya çalışan bir PETROLHEAD

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu