Dünya’nın ilk Elektrik ve Bor ile çalışan aracı Türkiye’den
Türkiye’nin teknolojisi ile yüzde yüz milli tek elektrikli araç üreticisi DMA, Tübitak MAM ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile beraber dünyada tek olan bir projeye imza attı.
Bor enstitüsü ve Tübitak MAM ile beraber yaptıkları “Boren” isimli araç; Elektrik ve Sodyum Bor Hidrür ile hibrit olarak çalışıyor. Yürür aksamı, elektrikli batarya ile bu iki teknolojinin entegrasyonunu DMA’nın üstlendi. Projenin Sodyum Bor Hidrür’den hidrojen elde edilecek yakıt pili kısmını ise Tübitak MAM ve Bor Enstitüsü beraber geliştiriyor.Özel olarak yaptırılan aracın kasasında motor, şanzıman, egzoz sistemi yok. Kablolaması için gerekli altyapı DMA’nın vermiş olduğu özellikler doğrultusunda yapıldı. Bu aracın kasasında bataryaların konulması için özel bir alan ayrılmış durumda. Aracın toplam proje maliyeti 1 milyon doların üzerinde.
Dünyada elektrik ve hidrojenli ilk hibrit araç
Önümüzdeki günlerde lansmanı yapılacak araç, hidrojen ve elektrikle çalışan dünyadaki ilk hibrit araç modeli. Sodyum Bor Hidrürden elde edilen hidrojen 750 Bar basınçla depolanıyor. Elde edilen hidrojen ve elektrik enerjisi ile çalışan bu araç geleceğin teknolojisi olarak görülüyor.
DMA’nın geliştirdiği elektrik motoru 53 kW ile saatte 450 kilometre yol alabiliyor. (Tesla’nın geliştirdiği elektrik motoru 75 kW ile 426 km yol almakta, son yazılım güncellemesinde bu menzilin 19 km artırıldığı söylenmektedir.) Sodyum Bor Hidrür ile desteklenen hibrit araç, konulan bor hidrür miktarı ile orantılı hiç durmadan yol alabiliyor.
Yapılan araştırmalar hidrojenin diğer yakıtlardan yaklaşık üç kat ucuz olduğu yönünde. Hidrojenin yaygın enerji kaynağı olarak kullanımının, hidrojen üretimi için geliştirilecek teknoloji ile maliyeti düşüreceği bekleniyor.
Sodyum Bor Hidrür, araçlarda yakıt olarak ilk defa 2001 senesinde Detroit Otomobil Fuarı’nda Daimler-Chrysler tarafından tanıtılmıştı. Aracın 5 yolcu ile 300 mil yapabildiği kaydedilmişti.
Bor kullanımının karı büyük
Dünyada Bor’un füze katı yakıtlar, yüksek enerjili jet motorları ve roketlerde saf hidrojen kaynağı olarak kullanımı konusundaki çalışmaların açıklanan sonuçları oldukça çarpıcı.
Türkiye, Dünya’nın en geniş bor rezervlerine sahip ülkesi iken, bor hammadde olarak çok ucuza yurtdışına satılmakta. Endüstride kullanılmak üzere işlenmiş ürün olarak geri alınan bor bileşikleri ise kg’ında bileşiğin cinsine göre en az 10 ile 100 katı fazla maliyetle ithal edilmekte.
tebrik etmek az bile. Millet adına teşekkür ederim hepsinin uğraşlarına. Bence devlet bu ve bunun gibi firmaları daha fazla desteklemeli ve arge yatırımı yapabilmeleri için gerekirse sınırsız maddi destek vermeli. Uzmanı olduğumdan değil ama belki de devlet yeterli desteği verse farklı marka araçlara elektrik motoru ve yazılımı entegre etmek yerine sıfırdan kendi aracını üretebilir böyle firmalar. Yanılmıyorsam aynı hataya Tesla da düşmüştü daha sonra kendi araçlarını baştan üretince ortaya harika işler çıkardılar. Yerli otomobil konusunda zaten bir platform satın almış olan devlet bu firmayı da işin içine dahil edip sıfırdan araç üretmeli bence.
Teslanın yaptığı hata değil, çok başarılı bir stratejidir. Aldığı lisanslar sayesinde ürettiği teknolojiyi yıllarca test etme ve geliştirme imkanı buldu.
elon musk zamanında açıklama yapmıştı. başka araçların üzerinde elektrikli motor deneyimleme süreci belki de bize zaman kaybettirdi diye. yani adam keşke kafadan kendi aracımızı yapıp girişseydik işe demiş. neticede profesyonel ceo değilim ama bizimkiler yararlı bir iş yapmış sağolsunlar. devamı gelir umarım, devlet de destek olur.
Devamını bekliyoruz.Allah razı olsun.
DMA (Derindere Motorlu Araçlar) Türkiye'nin ilk yerli mühendislik ürünü elektrikli motorunu yapıp Corolla'ya monte ederek satıyordu, hâlâ devam ediyor mu bilmiyorum ama herhangi bir sorun yaşadıklarını duymadım. 3 yıl, 100.000km garanti veriyorlar araçlarına.
İkinci elde şuan bir tane var:
https://www.sahibinden.com/ilan/vas…lektrikli-otomobil-2012-model-348326015/detay
Bence bu fiyat tamamen elektrikli bir araç için fena değil, verilebilir. Bu kasa Corollalarda vites kolunu bu şekilde yapmışlardı, son kasa Corollalara yaptıkları dönüşümde vitesleri çevirmeli şekilde yaptılar.
http://www.dmaoto.com/tr
Biraz reklam yazısı gibi oldu ama yerli bir şirketin böyle şeyler yapması sevindirici.
Üstte fiyat fena değil, verilebilir demiştim ama malum sitedeki fiyatlara bakılırsa kesinlikle verilir elektrikli araca 95 bin lira. 12-13 model Jetta, Golf, Mondeo, Insignia (son ikisi 2.0 motor) vb. dizel araçlara 85-100 arası istiyorlar. Bari bunda dizelin yaydığı zehir yok, ses yok, MTV yok, yakıt masrafı da yok gibi bir şey.
Ülkemiz adına bugünlerde yapılmış en büyük ilerlemedir bu. Helal olsun, inşallah devamı gelir de ülke olarak gerçek bir arabamız oldu deriz.
15 sene gec kaldik ama olsundu
inşallah böyle projeler artar ve daha da çok yaygınlaşır
Geç olsun güç olmasın, bu tür gelişmeler gerçekten güzel. DEvamı gelir umarım
Gurur verici bir şey. Ha gayret bir tesla da bizim ülkeden çıksa..
Türkiye de bu tür gelişmeler gurur verici.Bir vatansever olarak,yazının sonunda ^^ bor bileşikleri ise kg’ında bileşiğin cinsine göre en az 10 ile 100 katı fazla maliyetle ithal edilmekte^^.sözü gurur kırıcı ve ülkemizin durumunu açıklamakta.Bizim malımızı bize 100 katına geri satıyorlarsa durup ağlamamız gerekir.Hala boru işleyen fabrika yapamıyorsak bu gelişmelerin pek faydası olduğunu düşünmüyorum…25 tır mermer satıp 1 MR cihazı alıyorsak durup düşünmemiz lazım.34 yaşında biri olarak biz bu ülkeyi düzeltemedik.ümidimiz gençler.gençler bu ülkeyi düzeltecek…
Helal olsun sana robot
sana da helal olsun robot
Yalnız şu kısım biraz yanlış olmamış mı?:”DMA’nın geliştirdiği elektrik motoru 53 kW ile saatte 450 kilometre yol alabiliyor.”
Saatte 450 km yol alabiliyorsa bu yerli otomobil değil yerli uçak olmuş 🙂
İçerik üretirken biraz daha dikkat lütfen.
Bazi madenler ve bor madenleri dahil bosuna varlik fonuna devredilmedi. Bizden ucuza aldiklarini isleyip bize daha pahaliya satma olayi yeni degil maalesef. Dunyanin en kaliteli tutunlerinin ciktigi topraklardan birinde yasiyoruz ama elin adami bizden ucuza alip isleyip marlboro, parliement, winston v.s olarak bize pahalidan kakalamaya devam ediyor. Bir ulkeyi yonetmek ve kaynaklarini somurmek istiyorsan illa isgal etmene luzum yok, yoneticilerini satin alsan yeter.
“yüzde yüz milli” den sonrasını okumadım. Bu lafın vatanı duyguları sömürmek için kullanıldığını düşünüyorum. Bu ibareyi başka memlekette kolay kolay göremezsiniz. Tesla için hiç “100 percent made in the US” diye bişey gördünüz mü? Artık üretimin mekanikleri böyle işlemiyor. İşlemesi de şart değil. Bak elin Alman’ı boru ham madde olarak alıp işleyip 50 katına geri satıyor, yüzde yüz milli bor diyo mu? Şu lafı bi bırakalım artık gözünü seveyim.
bnde ona takıldm robotcum bunlar slkmıdır nedır ya :Dsaatte 450km ne mşlalh ıbretlık icat 😀
robot teknolojisini bu kadar geliştirdiysek bizim önümüzde kimse duramaz 😀
duyarlı ve efkarlı robot 😀
Bu arada bor yakıt değil yakıt tutucu özellikleriyle kullanıma daha uygun. Bor'un alt ısıl değer çok yüksek olmasına rağmen bu enerjiyi harekete çevirmenin herhangi bir yolu yok(edit: henüz yok). Fakat borlu bileşikler hem hidrojen tutucu hem batarya malzemesi olarak çok verimli şekilde kullanılabiliyor.
Sanırım dma nın projesinde de borun hidrojen tutucuğu özelliklerinden faydanılıyor.
İnşallah çok daha iyi şeyler başarırlar. Ama özellikle akademisyenlerin bu işe eğilmesi gerekiyor.