Tamamen yenilenen Audi A7 Sportback, uzun süren bekleyişin ardından resmen duyuruldu. Hibrit motor teknolojisi dahil pek çok yenilik barındıran otomobilin bütün detayları haberimizde!
“Junior A8”: İşte yeni Audi A7 Sportback!
Yaklaşık 7 yıllık aradan sonra kabuğunu yenileyen yeni A7 Sportback, dış dizayn bakımından abisi A8 ile büyük benzerlik gösteriyor. Uzun bir burun yapısı bulunan otomobil, geniş panjuru ve keskin köşeli LED Matrix farları ile Audi’nin yeni yüzünü yansıtıyor. Yan tarafında geniş fakat mütevazi hatlar çizen Audi A7, boydan boya üç parçalı stopları ile adeta A8’e bir göndermede bulunuyor.
Yeni Audi A7 Sportback’in boyutlarında gözle görülür bir artış var. Otomobil 4969 mm uzunluk, 1908 mm genişlik, 1422 mm yükseklik gibi sınıfında oldukça başarılı değerlere sahip. Aks mesafesi 12 mm uzayarak 2926 mm‘a ulaşırken, bunun etkisi özellikle arka yaşam alanında net şekilde gözlemleniyor. Yeni A7’nin 535 litrelik bagaj alanı ise arkadaki koltuklar katlandığı zaman 1390 litrelik bir hacme ulaşabiliyor.
İç mekana geçtiğimizde ise bizleri oldukça teknolojik bir alan karşılıyor. Audi e-tron konseptine çok yakın bir iç dizaynı olan otomobilin pek çok yerinde asimetrik hatlar kullanılmış. 10.1 inçlik multimedya ve 8.6 inçlik kontrol ekranlarının yanı sıra 12.3 inç boyutunda sanal gösterge ekranı opsiyonel olarak sunuluyor. Diğer opsiyonlar da masajlı ön koltuklar, parfüm sistemi, Bang&Olufsen ses sistemi, panoramik sunroof ve dört ayarlı süspansiyon sistemi şeklinde sıralanıyor.
Sürüş destek sistemleri ve hibrit motor teknolojisi!
Audi A7 Sportback, tıpkı Audi A8 gibi üst seviye bir sürüş destek sistemi ile donatılmış. 5 radar, 5 kamera, 12 ultrasonik sensör ve bir lazer tarayıcıyı içeren sistemi merkezi bilgisayar kontrol ediyor. Adaptif hız sabitleyici, şerit takip asistanı gibi özelliklerin yanı sıra Audi araçlar arası iletişim kuracak sistem hazır halde geliyor. 3. derece otonom sürüşe hazır otomobil, daha sonra gelecek yazılım güncellemesi ile beraber uzaktan park yeteneğine de kavuşacak.
Aracın kaputunun altında ise yeni model isimlendirmesi ile beraber yepyeni bir motor seçeneğiyle karşılaşıyoruz. “55 TFSI” olarak adlandırılan 3.0 litrelik V6 turbo benzinli motor, hibrit özelliği ile kısmen elektrikli yapıya kavuşmuş. 340 beygir güç ve 500 Nm tork üreten motorda ayrıca 48V enerjiden beslenen ufak bir elektrik motoru da yer alıyor. Bu teknolojinin 100 kilometrede yaklaşık 0.75 litrelik yakıt tasarrufu sağladığı belirtildi.
7 ileri otomatik şanzıman sayesinde 100 kilometre hıza 5.3 saniyede çıkabilen Audi A7 Sportback’in maksimum hızı 250 km ile sınırlandırılmış. 55 TFSI-quattro versiyonunun Almanya fiyatı 67.800 Euro olarak belirlenirken, model gamına 4 ve 6 silindirli motor seçenekleri de ekleneceğini belirtelim.
Arka stop dizaynı (bence) eski kasada daha iyiydi. Elektrikli motor için içerde sunni ses vereceklerse kötü olur.Ve içi (ben uzaylı arabası diyorum) çok abartılı olmuş Arteonun ilk çıktığında dış tasarımı içinde öyle demiştim öyle çıkmamıştı .İnşallah buda öyle olur
O farların efekti almak için bir sebep.
Arabayı genel olarak beğendim ama konsol çok dikkatimi çekti. Sanki normalden biraz daha fazla yükseğe mi konumlandırmışlar ? Gerçekten oldukça yüksek duruyor.
Tasarım çok çok iyi olmuş. Belki arka farlar birleşmeyebilirdi ama yine de süper. İç mekanda 3 tane ekran var. Bu biraz yorucu olmuş.
90'ların arabaları beni çok etkiliyor. Ve nedense orta konsol tuş ile dolu olan arabaları severim. Kimine göre Astra J'nin orta konsolu karışık gelse de benim hoşuma gidiyor. 90'ların sadeliği, sade hırçınlığı, oturaklı görünüşü …
Arka tarafa yandan bakınca stopların görüntüsü size de bugatti chiron'na benziyor gibi geldi mi?