Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Yerli otomobil fabrikasında temel atma töreni gerçekleşti




Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından çalışmaları planlandığı biçimde sürdürülen yerli otomobil fabrikasında beklenen temel atma töreni gerçekleşti.

Bursa’nın Gemlik ilçesindeki  Askeri Hara bölgesine yapılacak fabrikanın temel atma törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı. Toplantıda proje hakkında detaylı videolar gösterildi. İşte toplantıdan akılda kalan cümleler:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,“Aralık ayının sonunda otomobillerimizi tüm dünyaya tanıtmıştık. Yurt dışında geniş haberlere konu oldu. Büyük bir heyecan oluşturdu. O tanıtım toplantısında planımızı detayları ile paylaşmıştık. İlk aşama fabrika için temel atmaktı. Kovid-19 nedeniyle 1-2 hafta gecikti. 18 ayda fabrika tamamlanacak. 2022’de ilk SUV banttan çıkacak. Türkiye’nin otomobili fırsat penceresini yakalamanın adı. Yeni nesil, elektirikli, otonom bir otomobili piyasaya sürüyoruz. Bunun çok önemli avantajları var. Tamamen elektrikli Avrupa’da ortaya çıkacak başka bir otomobil bu süreçte olmayacak.”

 “Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak. TOGG’un tedarikçileri arasında daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik girişimler, start-up’lar var. Bu firmalar farklı düşünüyor, yeni ve özgün işlere imza atıyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  ise “Bugün inşaatına başlayacağımız sadece bir fabrika değildir. Burası fabrika algısını kökten değiştirecek, içinde farklı tesislerin olduğu devasa üretim kompleksidir. Milli otomobillerimizin üretim öncesi, sonrasına kadar ki tüm süreçleri buradan idare edeceğiz. Tüm otomobillerin arge ve tasarımı burada yapılacak seri üretime burada geçilecek. Test ve müşteri deneyim parkıyla fabrikamız doğrudan vatandaşımıza hizmet verecek. Çocuklar ve gençler yeni teknolojilerle burada tanışacak. Çevre hassasiyetimizi de en üst düzeyde tutuyoruz. İnşaatta kullanacağımız çevre dostu teknolojilerle çıtayı daha da yükseğe taşıyoruz. Büyük, güçlü, yenilikçi ülkemizin sembollerinden biri olacak bu eserin genç kuşaklara ilham aşılayacağına inanıyorum.

Hamdolsun, milletimiz de Türkiye’nin otomobili projesinde olduğu gibi çabalarımızı destekliyor. 27 Aralık’ta milletimize sunduğumuz araçlar çok takdir topladı. Bu tablo hem bizim hem de bu işe gönül veren ekibin motivasyonunu daha da arttırıyor. Salgın döneminde bir yandan inşaata başlamak için tüm süreçleri tamamlarken diğer yandan 78’i Türkiye’de yerleşik firmalardan oluşan tedarikçi seçiminin yüzde 95’ini tamamladık. 

Rusya, Güney Kore, Japonya ve Amerika’daki tescil süreçleri devam ediyor. Mühendislik çalışmalarının tümü planlanan takvim gerçekleşti. Bugün ise bismillah diyerek inşaata inşallah birlikte başlıyoruz. Burası Bursa, çok önemli yer. Burası payitaht Bursa. Fabrikayı 18 ayda tamamlamayı, fabrikamızı 2022’nin son çeyreğini banddan indirmeyi planlıyoruz. Üretime geçtikten üç yıl sonra binek otomobillerde ülkemizde ilk marka olacaktır. Bölgedeki üniversitelerde işbirliği halinde, sanayi kuruluşlarına nitelikli işgücü kazandıracağız.”  ifadelerine yer verdi.

RAKAMLARLA TOGG TESİSİ

  • İnşaat zemin güçlendirme çalışmaları dahil 18 ay sürecek ve 2021 yılının üçüncü çeyreğinde tesisin hat montajları tamamlanacak.
  • Tesis 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek ve 230 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.
  • 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobil banttan inecek.
  • 175 bin/yıl kapasiteye ulaşıldığında 4 bin 300 kişi istihdam edilecek.
  • TOGG Tesisi’nde çalışanların en az yüzde 30’u kadın çalışanlardan oluşacak.
  • Üretim başlangıcında yerlilik yüzde 51 oranında olacak.
  • 2025 yılında yerlilik oranı yüzde 68’e kadar ulaşacak.
  • 2030 yılına kadar 1 milyon adet TOGG hattan indirilecek.
  • İstanbul-İzmir Otobanına 4 kilometre mesafede bulunuyor.
  • Tesisin 3 kilometrelik çevre alanında 3 adet aktif liman yer alıyor.

MÜHENDİSLİK ÇALIŞMALARINDA NELER YAPILDI

  • Doğuştan elektrikli platform Euro NCAP’ten en yüksek güvenlik seviyesi olan 5 yıldızı alacak şekilde geliştirildi.
  • Elektrik/Elektronik mimarisi oluşturuldu.
  • Şasi, batarya, elektrik motoru ve güç elektroniği parametreleri belirlenip entegre edildi,
  • Konfor, performans ve yol tutuşunu destekleyecek süspansiyon mimarisi simülasyon çalışmaları ile geliştirildi.
  • İleri sürüş destek sistemleri (ADAS), sensör, kamera donanımları, yazılımları ve algoritmaları geliştirildi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu